Трите основни типа ваксини срещу COVID-19 са РНК ваксина, каквито

...
Трите основни типа ваксини срещу COVID-19 са РНК ваксина, каквито
Коментари Харесай

Кои са тайните оръжия на ваксините срещу К-19

Трите съществени вида ваксини против COVID-19 са РНК ваксина, каквито са разработваните от Пфайзър/Бионтек и Модерна, векторна, каквото е на Астра Зенека, и имунизацията с протеин-базиран антиген, върху каквато работят от Санофи.

Различните серуми обезпечават отбрана по друг метод, само че всеки от тях построява „ памет “ от Т-лимфоцити и Б-лимфоцити - кръвните кафези, които на процедура реализират имунитета, тъй че тялото запомня по какъв начин да се бори против инфекцията.

Векторната ваксина може да употребява притежател – вектор, който към момента може да се репликира в клетките, или подобен с деактивирани гени за репликация. Астра Зенека употребяват нерепликиращ се аденовирус. Предимството на този вид ваксина е, че предизвиква по-силен имунен отговор, защото потреблението на живи вируси е по-ефективно. Недостатък обаче е, че в случай че имаме построен имунитет против вируса вектор, успеваемостта на имунизацията може да се понижи.

Ваксината с протеин - бадиран антиген, освобождава непосредствено в тялото ни антигените или елементи от протеини на ковид. Имунната система открива тези частици от вируса и реагира с имунен отговор. Протеинът е отгледан в кафези на инсекти и не може да се развъди. Подобни ваксини, разработвани против SARS, са давали положителни резултати върху маймуни, само че в никакъв случай не се е стигнало до човешки опити поради бързото отшумяване на заболяването.

Предимство на този вид ваксина е, че не може да аргументи зараза и концентрира имунния отговор върху най-опасната част от вируса. Недостатък обаче е, че може да не провокира мощен имунен отговор, заради което ще се наложи да бъде комбинирана с други субстанции, които подтикват имунитета.

РНК ваксината е най-новият и съвременен метод във имунизирането. Вместо да инжектира органична версия на вируса, с цел да генерира имунен отговор, тя съдържа фрагменти от генетичния код на протеина на коронавирусен протеин.

При основаването на този вид ваксина химиците са намерили метод да модифицират РНК и да подобрят това, което природата е създала.

В продължение на десетилетия откривателите се пробват да заблудят имунната система на организма благодарение на иРНК, а имунизациите против COVID-19 биха били първото сполучливо използване на сходни проучвания, почнали при започване на 90-те години. Ако бъдат утвърдени, те освен ще окажат голямо влияние върху коронавирус пандемията, само че ще отворят вратата за цяла гама ваксини за вируси против херпес, ХИВ и грип.

Ваксината на Модерна ще бъде доста търсена, предвид високата успеваемост и лесното й предпазване.

Първа въпреки всичко ще дойде имунизацията на Пфайзер/Бионтек.По-рано през септември Пфайзер оповестиха, че до края на годината ще бъдат подготвени 100 милиона дози, само че в няколко изказвания през ноември понижиха числата на половина. Те обаче са уверени, че ще могат да доставят 1,3 милиарда дози до края на 2021 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР