Трите най-бързорастящи технологични компании в България за 2021 г. са

...
Трите най-бързорастящи технологични компании в България за 2021 г. са
Коментари Харесай

Най-динамичните технологични компании: Времето на стартъпите

Трите най-бързорастящи софтуерни компании в България за 2021 година са стартъпи от портфолиото на Eleven и LAUNCHub. Средният растеж на приходите в топ 30 е 145.6%, а общата сума - 341.2 млн. лева София господства съвсем напълно класацията като се изключи последните две компании в нея.
Дефинирането на " стартъп " е сложна задача, само че едно от главните условия е те да са млади компании с положителни хрумвания и да имат най-малкото капацитет за експоненциален напредък на приходите. Това не е единствено условие, с цел да влязат в термина, само че в множеството случаи и условие, с цел да може фондовете за рисков капитал да предявят интерес към тях. Тази година върхът в класацията " Гепард " за най-бързо растящите софтуерни компании в България е окупиран от стартъпи, освен това с съответно конкретизиране: всички представители на топ 3 са сегашна или някогашна част от портфолиото на фондовете за рисков капитал Eleven и LAUNCHub.

В класацията се виждат и още няколко трендове. Като по-малка може да се спомене съществуването на няколко блокчейн компании, които са се възползвали и от растежа в известността на технологията, и от мощната 2021 година в света на криптовалутите. Втората, по-голяма и по-важна наклонност е съвсем цялостната доминация на София в класацията. От общо 30 компании в софтуерния " Гепард " тази година 28 са регистрирани в София. Само последните две, пловдивската " Буланет " и тетевенската " Бизнес услуги и технологии ", се пробват да разчупят столичния монопол.
Реклама
Настрана от секторните и географските особености на класацията, тя по предписание наподобява впечатляващо и оптимистично. Средният растеж на 30-те най-динамични софтуерни компании за 2021 година е 145.6%, като 23 от тях регистрират скок над 100%. Общите доходи на топ 30 са 341.2 млн. лева
Топ 3: NitroPack, FITE и Payhawk - или Eleven, LAUNCHub, Eleven
Начело на тазгодишната софтуерна ранглиста е компанията NitroPack, чието сдружение " НитроПак " регистрира 458% растеж на приходите - от 927 хиляди лева до 5.17 млн. лева Печалбата пораства даже по-впечатляващо - над 27 пъти до 1.19 млн. лева

. Компанията работи на абонаментен принцип, което допуска, че голямата част от тези доходи са годишно повтаряеми. Идеята за продукта се ражда през 2012 година, само че се трансформира в компания едвам през 2018 година Съоснователи са Михаил Стойчев и Георги Петров, по-известни от друга тяхна компания, SMSBump, както и Ивайло Христов и Симеон Тотев, които и сега са част от екипа.

" Миналата година имахме съвършеното комбиниране сред верния артикул, който взема решение проблем в вярното време. Изключително доста хора онлайн, извънредно доста хора у дома. Консумира се доста повече, електронната търговия порасна доста. И ние се оказахме там, където би трябвало, с бърз и елементарен артикул ", разяснява пред " Капитал " Деян Георгиев, изпълнителен шеф на NitroPack.
Реклама
NitroPack е компания от портфолиото на фонда за рискови вложения Eleven, която влага 100 хиляди евро против 10-процентов дял още в начална фаза през 2018 година.

На втора позиция е сдружението " Флипс медиа ", чиито доходи порастват с 288% - от 1.6 млн. лева до 6.27 млн. лева, през 2021 година, като в границите на тази година сдружението съумява да премине и от 364 хиляди лева загуба до 263 хиляди лева облага. През " Флипс медиа " работи. Тя беше част от портфолиото на два български фонда за рискови вложения - LAUNCHub и BrightCap. Макар оценката да не е обществена, тогава източници разясниха, че договорката е най-големият екзит на LAUNCHub.

Пред " Капитал " съоснователят на FITE Коста Йорданов разяснява, че над 90% от бизнеса на FITE се прави от американското сдружение Flipps Media, до момента в който българското " Флипс медиа " е ангажирано главно с създаването на продукта, софтуерната платформа и поддръжката на клиентите. " Ръстът на приходите на българското сдружение за 2021 година се дължи главно на решението ни за нарастване на вложенията за развиване на софтуерната ни платформа FITE и съответните спомагателни вложения, направени в екипа в България ", споделя Йорданов.

" Продължаваме да растем бързо и през тази година като брой консуматори и платени клиенти на услугата, само че модерираме вложенията в софтуерната платформа и доста усилваме тези за придобиване на спомагателни права за разпространяване на наличие ", прибавя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР