Трите балтийски републики - Естония, Литва и Латвия, както и

...
Трите балтийски републики - Естония, Литва и Латвия, както и
Коментари Харесай

Четири държави затвориха границите си за руснаци

Трите балтийски републики - Естония, Литва и Латвия, както и Полша, не разрешиха влизането на съветски жители от 19 септември, в това число на тези с шенгенски визи, издадени от трети страни в Европейски Съюз. Ограниченията, които влязоха в действие в 00:00 часа, ще имат някои изключения, само че към този момент съветските туристи могат да минават границата със съюза по суша единствено през Финландия.

Освен това от среднощ Швейцария спря опростеното издаване на визи за руснаци, написа " Свободна Европа ".

" Заедно с Латвия, Литва и Полша взехме решение да въведем общи ограничавания върху туризма за съветски жители, с цел да защитим публичния ред и сигурност ", сподели министър-председателят Кая Калас, представена в известие на уеб страницата на естонското държавно управление. " Русия донесе война в Европа и употребява всички принадлежности, с цел да подкопае нашите общества. Като гранични страни на Европейски Съюз, ние би трябвало да пазим сигурността на Европа. В момента не е допустимо да се подсигурява, че съветските жители не съставляват опасност за сигурността. Беше реализирано районно съглашение и в този момент ще продължим да работим за ограничение на туризма за съветски жители в целия Европейски Съюз ", добави тя.

Калас сподели още, че " пътуването до Европейски Съюз е привилегия, а не човешко право " и до момента в който " народът на Украйна е изтезаван, убиван и тероризиран, жителите на държавата-агресор не би трябвало да могат да се радват на преимуществата на свободния свят ". " Повече няма да разрешаваме на съветски туристи да минават границата ни, визитата на фамилията, живеещо в Естония, ще остане измежду изключенията ", сподели още Калас.

Това се прецизира и в взаимно изказване на министър председателите на Естония, Латвия, Литва и Полша през днешния ден. Според рестриктивните мерки руснаците към този момент не се позволяват в тези страни за туризъм. Ще се позволяват съветски жители, които посещават членове на фамилията или другия родител на малолетни деца, с годно правно съображение. Изключения ще се вършат и за дипломати, за съветски жители с виза за кратковременен престой и записана работа или със студентска виза, както и за хора, директно заети в интернационалния транспорт на товари и пасажери. Влизането ще е позволено и по филантропични аргументи и за дисиденти. Транзитът без закъснение е позволен и за хора, които би трябвало да пътуват, с цел да стигнат до страната си на престояване.

Към момента 49 804 годни визи са издадени от Естония на съветски жители. От тях 47 998 са за краткосрочно престояване и 1805 са визи за дълготрайно престояване. Целта на пътуването е туризъм в 19 285 случая, а в 20 389 случая е посещаване на семейство и другари. Европейски страни издават повече от три милиона шенгенски визи годишно, годни до пет години. През 2019 година - последна преди пандемията, най-вече визи са издали Финландия (780 000), Испания (570 000), Италия (550 000), Франция (480 000) и Гърция (407 000). В началото на септември страните от Европейски Съюз се споразумяха да спрат действието на съглашението за улеснение на визовия режим с Русия. Това докара до нарастване на таксата за виза от 35 на 80 евро, нужда от даване на спомагателни документи, увеличение на времето за издаване на виза и стягане на разпоредбите за издаване на многократни визи.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със единодушието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР