Тристранният съвет не постигна споразумение за проекта за определяне на

...
Тристранният съвет не постигна споразумение за проекта за определяне на
Коментари Харесай

Румен Христов: Мярката 60/40 е работеща, трябва да се случи час по-скоро

Тристранният съвет не реализира съглашение за плана за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодатели – схемата 60/40.

Дебатът, който през днешния ден беше 3 часа, продължава и на следващия ден. Но огромна част от работодателите не престават да упорстват не за финансова помощ от страната, а за данъчна почивка.

„ Съюз на демократичните сили, като партията, положила основите на пазарната стопанска система, постоянно е отстоявала тезата за липса на бюджетен недостиг или той да бъде доста дребен, или уравновесен бюджет. Както и за дребен размер на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт. Все ограничения, които са десни и които Съюз на демократичните сили са отстоявали “, сподели ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов в предаването „ Денят ON AIR “.

Той уточни, че обстановката с ковид е извънредно напрегната, а стопанската система е напът е да се счупи в европейски и международен мащаб.

„ Ние сме предложили 5-6 ограничения, част от тях бяха препоръчани и от държавното управление. Предложението за вдишване на разноските за заплатите на служащите въз основа на осигурителния приход за месец януари – това е работеща мярка, която би трябвало да се случи час по-скоро. Надявам се в границите на няколко дни да стане. Нашето предложение е да работи в границите на 3 месеца, тъй като най-вероятно толкоз ще бъдат нужни най-малко “, разяснява той пред Bulgaria ON AIR.Румен Христов е безапелационен че тази мярка би трябвало да бъде обсъждана в две направления.

„ Първо да се търси опция тези, които към този момент са затворили и не могат да работят, да получат поддръжка и обезщетение. И на второ място – компаниите, които работят, дребни и междинни компании, които са гръбнака на нашата страна, час по-скоро да стигне до тях. Спорът дали да превеждат непосредствено на работодателите или на служащите би трябвало да се реши “, сподели още водачът на Съюз на демократичните сили.

Той уточни, че това, което е оповестила България, че дава до този миг, не е малко, а и не трябва да прекаляваме с настояванията си.

„ Да се откри баланс и разговор с банките. Това е извънредно значимо не за бизнеса, само че и за българските жители “, добави Румен Христов.

Вижте целия диалог във видеото.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР