Триполи. В рамките на първото си посещение в Либия премиерът

...
Триполи. В рамките на първото си посещение в Либия премиерът
Коментари Харесай

Kathimerini : Мицотакис приветства рестартирането на гръцко-либийските отношения; призовава Триполи за отказ от морското споразумение в Турция

Триполи. В рамките на първото си посещаване в Либия министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис прикани краткотрайното държавно управление на северноафриканската страна да анулира съглашението за морските граници, подписано с Турция през 2019 година, което съгласно Атина нарушава интернационалното право, оповестява електронното издание на вестник Kathimerini .

Предпоставка за какъвто и да е прогрес в връзките на Либия с Европейския съюз е напускането на задгранични сили и наемници - искане, отправено и от доста страни от Общността, акцентира Мицотакис на взаимен брифинг с либийския министър председател Абдулхамид Дбейбех в Триполи.

„ И несъмнено, за нас е доста значимо анулацията на противозаконни документи, които бяха показани като сякаш транснационални съглашения, само че нямат правна мощ, както категорично съобщи Европейският съвет “, добави министър-председателят на южната ни съседка.

„ Време е да оставим след себе си всичко, което подложи на тествания нашите връзки в близкото минало “, съобщи Мицотакис и дефинира откриването на гръцкото посолство в Триполи като „ крайъгълен камък “ в двустранните връзки.

Турция и основаното в Триполи държавно управление на националното единодушие подписаха съглашение за морските граници, както и съглашение за военно съдействие, през ноември 2019 година

Новото държавно управление за обединяване, подкрепено от Организация на обединените нации, встъпи в служба предишния месец с мандат да приготви страната за национални избори през декември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР