Триполи. Неочаквана засада забавя пътя на Халифа Хафтар към Триполи,

...
Триполи. Неочаквана засада забавя пътя на Халифа Хафтар към Триполи,
Коментари Харесай

Тhe New Yotk Times: Неочаквана засада забавя пътя на Халифа Хафтар към Триполи

Триполи. Неочаквана засада забавя пътя на Халифа Хафтар към Триполи, написа авторитетния американски вестник The New York Times .
Неговите бойци реализираха съглашение с локалните водачи в град Завия в четвъртък, с цел да завземат града без нито един патрон, само че друга секта на Завия явно имаше други хрумвания, а рано в петък сутринта те заобиколиха и плениха повече от 100 бойци на Хафтар дружно с оръжията им - още веднъж, без да изстрелят нито един патрон, съгласно локалните поданици и видеозаписи.
Ден след изненадващото му напредване до покрайнините на Триполи, напредването на фелдмаршал Хафтар съвсем спря, което допуска, че може да следва продължителна и тежка борба.
Коалиция от съперничещи си милиции и обратът в Завия демонстрираха нетрайния темперамент на съюзите сред въоръжените групировки, които поеха контрола над Либия след Арабската пролет през 2011 г
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш дойде тази седмица в Либия, очаквайки да помогне за привикване на мирни договаряния сред тези съпернически милиции. Вместо това той се срещна в петък с Хафтар и разгласи по-късно, че напуща с " дълбока угриженост и натежало сърце ".
" Все още се надявам, че ще бъде допустимо да се избегне кървава борба в и към Триполи, " сподели господин Гутериш в изказване. " Каквото и да се случи, Организация на обединените нации ще останат ангажирани, аз ще остана зает, с цел да подкрепим либийския народ. "
Халифа Хафтар - 75-годишен някогашен офицер от армията на полковник Муамар Кадафи, който избяга от него разгласи през 2014 година, че има намерение да възвърне реда в Либия като новия „ мощен човек “ в страната.
Отне му три години, с цел да победи коалиция от ислямистки милиции за контрола над източния град Бенгази. Но той получи огромна поддръжка от Египет и Обединените арабски емирства, а по-късно от Русия и Франция. След като пое Бенгази, той разчита на композиция от превъзходни запаси и локални покупко-продажби за определяне на свободен надзор върху огромна част от източната част на Либия.
Хафтар в началото се представял като герой против политическия ислям във всичките му форми. Но той също по този начин е сключил съюзи с някои саудитски ултраконсервативни ислямистки милиции, които размиват всякакво възприятие за граница сред светските и религиозните сили.
В четвъртък, неговите сили започнаха акция, ориентирана към завземането на Триполи. Градът е под привидното ръководство на безсилното държавно управление на националното единодушие, подкрепено от Организацията на обединените народи, и под практическото ръководство на разнообразни самостоятелни милиции. Много от тях се занимават с изнудване, контрабанда на мигранти и други незаконни действия, а някои имат връзки с мощни районни милиции в градовете Зинтан и Мисрата.
Тъй като тези сили в този момент образуват свободен алианс, с цел да спрат Хафтар, жителите на Триполи се запасяват с храна и гориво в очакване на продължителна битка. Опашките пред бензиностанциите станаха големи, а водачите постоянно чакат повече от час и половина, с цел да изпълнят резервоарите си.
Имаше известия за спорадични сражения на няколко места отвън града в петък. Но извънредно мощен дъжд в петък следобяд наводни улиците и забави придвижването на войските.
В най-значимата смяна в бойните линии, силите на фелдмаршал Хафтар оповестиха, че са окупирали неработещото интернационално летище в Триполи, унищожено от сраженията през 2014 година Един от жителите удостовери в телефонно изявление, че бойците на Хафтар са завзели региона, който е на 50 километра от центъра на града.
Верните на държавното управление сили обявиха, че са си върнали контрола на летището, което постоянно минава от еднио ръце в други през последните осем години.
„ Това ще е мудна борба “, споделя Емад Бади, основан в Лондон академик, който следи сраженията. " Ще следим променливи съюзи и всяко място, което управляват, може да не го управляват повече от ден ", сподели той, припомняйки си за пленяването на силите на Хафтар в Завия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР