Тримата социалисти бяха поканени от Студентски клуб на политолога“ в

...
Тримата социалисти бяха поканени от Студентски клуб на политолога“ в
Коментари Харесай

Витанов, Зарков и Владимиров разговаряха със студенти за бъдещето на левицата -

Тримата социалисти бяха поканени от „ Студентски клуб на политолога “ в Софийския университет „ Климент Охридски “. В аулата се събраха десетки студенти, които участваха в полемиката „ Лявата концепция на локално, национално и европейско равнище “. 

„ Предизвикателствата освен пред левицата, само че и пред всички останали партии е войната и произлизащите от нея тежки последствия за всеки аспект от живота ни. Задава се продоволствена рецесия, инфлация, миграция, политически напън, спад на доверието. Друго предизвикателство са глобите “, посочи Петър Витанов. „ Един от най-големите проблеми пред левицата е радикализацията, тъй като когато животът е сложен, на сцената излизат радикалните хрумвания, послания, политици “, сподели още евродепутатът. 

Според Петър Витанов сега левицата в Европа още веднъж е водеща мощ. Тя ръководи в Германия, Швеция, Дания, Финландия, Норвегия, Испания, Португалия, Малта, Северна Македония, Албания.

„ Европейската левица мъчно се нареждаше в новите стопански условия, само че пандемията обърна тренда. Хората схванаха, че е нужна взаимност. Че не може всеки да се оправя поединично. Това се отнася в още по-голяма степен за бизнеса. Ако преди три години той настояваше за нулева интервенция на страната, то по време на пандемията самичък потърси помощта ѝ. И освен я потърси, само че получи разнообразни грантове, данъчни облекчения, директни заплащания “, добави Петър Витанов.

„ Лявото е доста повече от предоставяне пари на калпак или помощи за бедните. Лявото е гарантиране на заслужен живот, на минимални хонорари, пенсии, тъждество сред мъже и дами, на естествени условия на труд. Лявото е и екология, тъй като в основата й стои солидарността. Осмисляне, че с изключение на да помислиш за себе си, би трябвало да го направиш и за обществото “, сподели още Витанов. 

Според Крум Зарков Българска социалистическа партия е единствената партия, която може да сплоти всички леви хора в необятна коалиция. Това обаче може да стане единствено въз основата на демократизация и приемане на разнообразни крила и течения, и в случай че се постави завършек на нейното стигматизиране. 

„ Лявата идеология среща един общ проблем с дясната, бори се с едно и също предизвикателство. А то е, че в българския политически живот идеологиите нямат практическо значение. Партиите в България се борят за целия електорат, без да го разделят на систематични ползи. Нито в акциите си, нито по-късно, когато са на власт, партиите се водят от ясно избрана идеологии, каквито са дясното и лявото “, сподели Зарков.

„ Българската левица има едно характерно събитие – нейната история. Тя се изправя против изказванието, че историята ѝ е единствено 45-те години на Българска комунистическа партия. Никой не приказва за разногласията сред Сакъзов и Благоев, няма съществени диспути във връзка с Отечественият фронт, антифашистката опозиция и доста други исторически събития. Над левицата тегнат стигми, макар че точно от нейни министри беше подадена молбата за участие в Европейски Съюз, а през 2007 страната ни стана член на Европейски Съюз с ляв министър председател “, напомни Крум Зарков. Той сподели още, че на България е нужна „ настояща и постижима опция на това всеки да се оправя съгласно силите си “.

Станислав Владимиров посочи, че като кмет залага на младежите, които със своя възторг и познания способстват за просперитета на града.

„ Младите в политиката не трябва да бъдат употребявани за лепене на плакати или за писане на отрицателни мнения в интернет. Включването на младежите в политиката, тяхното ангажиране в развиването на страната, се употребява най-вече зае потребностите на предизборните акции. Но те би трябвало да вземат участие интензивно в построяването на страната ни и това не е девиз, това е работещо решение. Странното е, че у нас младите са десни, а възрастните – леви, което е рядко срещан феномен. Най-логичното нещо е една лява партия да може да ангажира колкото се може повече младежи и да слага на фокус и техните ползи “, сподели Владимиров.

Студентите зададоха доста въпроси на своите посетители за положението на българската левица, за процесите в останалите партии, за войната и политическите процеси в Европа. 



-------------------------------------------------------------------

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР