Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали

...
Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали
Коментари Харесай

Шерпите не откриха Боян Петров в Лагер 1

Тримата шерпи, които търсят изчезналия планинар Боян Петров, са достигнали до Лагер 1 под върха Шиша Пангма, само че българинът не е бил там. Това заяви пред " Хоризонт " дамата на алпиниста Радослава Ненова. Операцията за през днешния ден е прекъсната.

Групата от трима шерпи е тръгнала тази заран към Лагер 1 на 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, с цел да търси българския планинар, който е в неопределеност от 3 май.

В предаването " Преди всички " Петър Атанасов, планинар и експерт по рискови спортове изрази убеденост, че шерпите ще се оправят със задачата. " Графикът за напредване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния идващ лагер. Днес тримата би трябвало да стигнат до Лагер 1, а на следващия ден вероятно до Лагер 2 и идващия ден по-нагоре ", сподели той.

Според Атанасов няма нищо обезпокоително в това, че палатката на Боян Петров е открита празна, тъй като в този миг той може да е тръгнал да нападна върха.

" Има възможност да се е върнал в Лагер 3 и по-късно да е траял да слиза надолу към местата на Лагер 2 и Лагер 1 ", добави Атанасов и изрази вяра алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като експерт по рискови спортове Атанасов посочи, че на тази огромна надморска височина снежната пещера би била положително леговище, тъй като защищава от мраз и лавини.

" От друга страна обаче за алпиниста е доста значимо да разполага с гориво, с цел да си подготвя течности, тъй като на тази огромна надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е доста рисково ", сподели той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР