Трима служители на американската армия са убити, а най-малко 34

...
Трима служители на американската армия са убити, а най-малко 34
Коментари Харесай

Трима американски военни са убити след атака с дронове в Йордания. Байдън обвини подкрепяни от Иран групировки

Трима чиновници на американската войска са убити, а минимум 34 са ранени след офанзива с дронове в Йордания покрай границата със Сирия. Това оповестиха президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и американски публични лица в неделя.

Това е първият гибелен удар против американски военни след сред Израел и Хамас през октомври. Той съставлява сериозна ескалация на напрежението в района, означават международните организации.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън упрекна подкрепяни от Иран групировки за офанзивата и сподели, че страната му ще отговори на нея. В същото време Иран отхвърли да е забъркан.
„ Въпреки че към момента събираме обстоятелствата за това нахлуване, знаем, че е осъществено от радикални групировки, подкрепяни от Иран, настоящи в Сирия и Ирак “, сподели Байдън в.„ Не се съмнявайте – ще потърсим отговорност от всички виновни в миг и по метод, който изберем “, добави той.По време на предизборно събитие в Южна Каролина Байдън прикани за минута безмълвие за тримата убити военнослужещи.„ Ние ще отговорим “, сподели още Байдън, а министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин повтори тази опасност.  Сателитна фотография демонстрира американската военна база, известна като Tower 22, в Рукбан, Йордания, където съгласно американските управляващи е осъществено нападението. Снимката е от 12 октомври 2023 година " Иран няма връзка и няма нищо общо с нападението против американската база. Има спор сред американските сили и съпротивителни групи в района, които отвръщат на удара с ответни офанзиви ", сподели Иранското непрекъснато посланичество към Организация на обединените нации в изказване, публикувано в понеделник.
Детайлите към момента се обясняват, като Йордания по-рано сподели, че ударът не е бил на нейна територия, а на сирийска.

Най-малко 34 души бяха ранени при офанзивата, само че се чака този брой да се промени, защото още хора са потърсили помощ, съгласно изказване на Централното командване на Съединени американски щати.
Организацията " Ислямската опозиция в Ирак ", която включва няколко радикални групировки, подкрепяни от Иран, пое отговорност за офанзиви против три бази, в това число една на границата сред Йордания и Сирия. Съединени американски щати не са посочили групировките, които считат за причинители.Нападението обаче разпалва страховете от по-широк спор в Близкия изток след ескалацията на войната в Газа. До нея се стигна след офанзивата на палестинската ислямистка формация Хамас, която е оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейски Съюз, против Израел.Оттогава американските сили в района са били атакувани повече от 150 пъти от подкрепяни от Иран групировки в Ирак и Сирия. Американски военни кораби също бяха обстрелвани от подкрепяните от Иран сили на хутите в Йемен, които постоянно нападат търговски кораби, преминаващи през водите на Червено море.
Съединени американски щати не вземат участие в спора в Газа, само че поддържат Израел. Йордания е непосредствен съдружник на Съединени американски щати в Близкия изток, като Пентагонът разполага там с към 3000 бойци, постоянно в поддръжка на дейности в Сирия.

Американските войски са дейни в Сирия през последните години, като се борят против екстремистката формация " Ислямска страна " и други.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР