Трима ранени, след като влак дерайлира в Швеция, тъй като бурите причиняват хаос в Северна Европа

...
Тази снимка, направена на 7 август 2023 г., показва дерайлирал
Коментари Харесай

Тази снимка, направена на 7 август 2023 г., показва дерайлирал пътнически влак между Iggesund и Hudiksvall в Швеция. Тази снимка, направена на 7 август 2023 г., показва дерайлирал пътнически влак между Iggesund и Hudiksvall в Швеция. - Авторски права Mats ANDERSSON / AFP От Euronews  с AFP Публикувано на 08/08/2023 - 15:53 ​​

Проливен дъжд накара шведската река Сусабак да излезе от бреговете си във вторник, което доведе до сериозни наводнения, които метеорологичните агенции очакват да продължат.

Трима души бяха откарани в болница, след като влак дерайлира в източна Швеция, когато железопътен насип се срути след проливни дъждове, каза полицията, докато метеорологичните агенции предупредиха за нови наводнения.

РЕКЛАМА

Пътническият влак, който превозваше около 120 души, се насочваше към град Сундсвал, когато два от четирите му вагона дерайлираха близо до град Худиксвал малко след 12:30 часа местно време.

След като полицията и спасителните служби, пристигнали на мястото, беше „установено, че железопътната дига е била подкопана от проливния дъжд и се е срутила.“

„В момента трима души са откарани в болница, степента на нараняванията им е неясно", се казва в изявление на полицията.

Шведската национална метеорологична агенция SMHI издаде няколко "жълти тревоги" за понеделник, предупреждавайки за силни ветрове, наводнения и проливни дъждове в много части на страната като екстремно време " Hans" се премести в цялата страна през уикенда.

Сигналите на агенцията преминават от "жълто" през "оранжево" до "червено", а SMHI също издаде червени сигнали - сигнализирайки за "много сериозни последици за обществото " - за наводнения във вторник и сряда.

Подобно предупреждение беше издадено от Норвежкия метеорологичен институт в понеделник, който специално предупреди за "изключително обилни валежи" в южните части на страната.

„На много места събитието ще бъде сред най-силните през последните 25 години“, каза метеорологичната агенция.

Екстремното време причинява хаос в Северна и Южна Европа

Норвегия също е в повишена готовност

На други места, в съседна Норвегия, е изпратено червено предупреждение за изключително силен дъжд за части от южна Норвегия, тъй като системата за ниско налягане, известна като „бурята Ханс“, връхлита с пълна сила.

В на няколко места в страната наводненията доведоха до затваряне на пътища и отмяна на полети.

В община Гран жителите бяха евакуирани.

В Хемседал потокът на водопада Rjukandefossen е още по-висок и общината се страхува от свлачища.

РЕКЛАМА

"Обръщаме особено внимание на райони в села, които са предразположени към свлачища. Ние ги следваме, трудно е да се предпазим от тях, но поне сега са нащрек тук“, казва Пол Терье Рьорби, кметът на Хемседал.

Латвия се бори със силни бури

Междувременно, от другата страна на Балтийско море, Латвия продължава да издържа на тежки метеорологични условия.

Яростна буря нанася големи щети на реколтата и къщите, като в малкия град Добеле, на около 80 километра от Рига, с паднали дървета върху магистрали и откъснати покриви.

Рига въведе червено предупреждение за времето за части от страната, които все още не са усетили силата на взрива.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР