Трима инспектори от ДАИ-Пловдив са в ареста за 72 часа

Трима инспектори от ДАИ-Пловдив са в ареста за 72 часа ...

Задържаните инспектори от ДАИ са нанесли щети в размер на 300 000 лева.


Трима инспектори от ДАИ-Пловдив са в ареста за 72 часа с обвинения за получени подкупи чрез изнудване на три транспортни фирми, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив. До момента е установено, че с незаконната си дейност те са нанесли щети в размер на 300 000 лв на държавния бюджет.


Схемата за рекет е действала поне две години. Инспекторите са проверявали транспортните дружества, като умишлено не са отчитали дори груби нарушения като липса на пътни листове и тахошайби. В замяна на това обаче искали подкупи, а размерът им зависел от дейността на фирмите и тежестта на провиненията.
Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив: В част от случаите се е пристъпвало към съставяне на акт, все пак някакъв акт за нарушение, за едно нарушение, при положение, че са били налице 20 такива. По - голяма е вината и укоримостта, ще си позволя да го кажа, към представителите на тези дружества и към хората, които са били изнудвани и с охота са давали. Това е бизнес мазохизъм.
От прокуратурата призоваха и други транспортни дружества, които са изнудвани, да дадат показания, както е направил холандски гражданин, собственик на фирма за международни превози.
Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив: Говорим за чиста форма на изнудване - или даваш, или ти спирам 300 ТИР-а да извършват дейност и те ликвидирам.
Една от фирмите е платила два пъти по пет хиляди лева. Инспекторите ползвали посредници за получаването на парите.
Георги Гешев, наблюдаващ прокурор: За единия от служителите се касае за подкупи от две фирми, за другия също за два случая и за третия служител за три фирми.
За единия от задържаните е установено, че има 12 имота, които дава под наем.
Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив: Част от които са кооперации новостроящи, на името на баща му, който е пенсионер, на майка му, която получава социална пенсия и на брат му, който е безработен. Брокер е съпругата му, без да има право да извършва брокерска дейност.
На задържаните инспектори ще бъде направена пълна проверка на доходите. От прокуратурата не изключват в хода на разледването да има и други лица, които да бъдат привлечени като обвиняеми.

Източник: bnt.bg