Трима инспектори от ДАИ-Пловдив са в ареста за 72 часа

...
Трима инспектори от ДАИ-Пловдив са в ареста за 72 часа
Коментари Харесай

Задържаните инспектори от ДАИ са нанесли щети в размер на 300 000 лева

Трима инспектори от ДАИ-Пловдив са в ареста за 72 часа с обвинявания за получени подкупи посредством изнудване на три транспортни компании, оповестиха от Окръжната прокуратура в Пловдив. До момента е открито, че с противозаконната си активност те са нанесли вреди в размер на 300 000 лева на държавния бюджет.


Схемата за рекет е работила най-малко две години. Инспекторите са проверявали транспортните сдружения, като съзнателно не са отчитали даже груби нарушавания като липса на пътни листове и тахошайби. В подмяна на това обаче желали подкупи, а размерът им зависел от активността на компаниите и тежестта на провиненията.
Румен Попов, областен прокурор на Пловдив: В част от случаите се е пристъпвало към сформиране на акт, въпреки всичко някакъв акт за нарушаване, за едно нарушаване, в случай, че са били налице 20 такива. По - огромна е виновността и укоримостта, ще си разреша да го кажа, към представителите на тези сдружения и към хората, които са били изнудвани и с ненаситност са давали. Това е бизнес мазохизъм.
От прокуратурата приканиха и други транспортни сдружения, които са изнудвани, да дадат показания, както е направил холандски жител, притежател на компания за интернационалните транспорти.
Румен Попов, областен прокурор на Пловдив: Говорим за чиста форма на изнудване - или даваш, или ти спирам 300 ТИР-а да правят активност и те унищожавам.
Една от компаниите е платила два пъти по пет хиляди лв.. Инспекторите употребили медиатори за приемането на парите.
Георги Гешев, наблюдаващ прокурор: За единия от чиновниците се касае за подкупи от две компании, за другия също за два случая и за третия чиновник за три компании.
За единия от арестуваните е открито, че има 12 парцела, които дава чартърен.
Румен Попов, областен прокурор на Пловдив: Част от които са кооперации новостроящи, на името на татко му, който е пенсионер, на майка му, която получава обществена пенсия и на брат му, който е незает. Брокер е брачната половинка му, без да има право да прави брокерска активност.
На арестуваните инспектори ще бъде направена цялостна инспекция на приходите. От прокуратурата не изключват в хода на разледването да има и други лица, които да бъдат привлечени като обвинени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР