Трима икономисти, работещи в САЩ, спечелиха Нобеловата награда за икономика

...
Трима икономисти, работещи в САЩ, спечелиха Нобеловата награда за икономика
Коментари Харесай

Трима американски учени си поделят Нобеловата награда за икономика

Трима икономисти, работещи в Съединени американски щати, завоюваха Нобеловата премия за стопанска система за 2021 година за работата им по реализиране на изводи от непреднамерени опити или по този начин наречените " естествени опити ", оповестява Associated Press.

Дейвид Кард от Калифорнийския университет в Бъркли получи половината от премията за " емпиричния му принос към стопанската система на труда ", а другата половина беше споделена от Джошуа Ангрист от Масачузетския софтуерен институт и Гуидо Имбенс от Станфордския университет за " методологичния им принос към разбора на причинно-следствените връзки ".

BREAKING NEWS:
The 2021 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel has been awarded with one half to David Card and the other half jointly to Joshua D. Angrist and Guido W. Imbens.
— The Nobel Prize (@NobelPrize)

Кралската шведска академия на науките съобщи, че тримата са " преформулирали емпирична работа в икономическите науки ".

Според Комитета за награди за стопански науки, проучванията на Кард от началото на 90-те години на предишния век " оспориха стандартната мъдрост, доказвайки, че увеличението на минималната работна заплата не води безусловно до по-малко работни места ", наред с други изводи.

Ангрист и Имбенс от своя страна " демонстрираха какъв брой точни заключения за повода и следствието могат да се създадат от естествени опити ".



" Проучванията на Дейдвид Кард по главните въпроси за обществото и методологическият принос на Джошуа Ангрист и на Гуидо Имбенс демонстрираха, че естествените опити са богат източник на познания ", сподели Питър Фредриксон, ръководител на Комитета по стопански науки. " Тяхното проучване доста усъвършенства способността ни да отговаряме на основни причинно-следствени въпроси, което беше от огромна изгода за обществото ".

За разлика от другите Нобелови награди, икономическата премия не е учредена по наследството на Алфред Нобел, а от Шведската централна банка (Sveriges Riksbank Prize) в негова памет през 1968 година, като първият победител е определен година по-късно. Това е последната Нобелова премия, обявявана всяка една година.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР