Трима души са арестувани в Сърбия за призиви за насилствено

...
Трима души са арестувани в Сърбия за призиви за насилствено
Коментари Харесай

Сърбия задържа трима поискали сваляне на Вучич на протест с руски знамена

Трима души са задържани в Сърбия за апели за " принудително събаряне на държавното управление и президента ", оповестяват вътрешното министерство на страната и сръбски медии.

Задържани съгласно тази информация са " Д.К. Д.З. и Д.Б. " в съгласуваност сред министерството, прокуратурата и сръбското контраразузнаване БИА. Образувано е дело за " апел за насилствена смяна на конституционния ред " на страната. Те призовавали жителите да се съберат в Белград и да смъкват властта.

Това става след нов митинг, в който крайнодесни развяваха сръбски и съветски флагове с предизвестие, че може да се стигне до принуждение, в случай че Белград усъвършенства връзките с Косово.

" Независимо каква поддръжка получава извън "

В известието на институцията не се загатва ултранационалистът Дамян Кнежевич, чиито Народни патрули поддържат нападателния метод към мигрантите и войната на Русия в Украйна. След демонстрацията президентът Александър Вучич съобщи, че въпреки да не е сигурен дали участниците в нея са " проруски ", сигурно счита, че са " антисръбски ".

" Всички, които заплашват с убийства и побой, ще дават отговор пред сръбското законодателство ", съобщи Вучич след среща с представители на службите за сигурност.
Кнежевич е потвърждавал, че " Патрулите " имат връзки с съветската частна военна компания " Вагнер ", а. Таблоидите в Сърбия, посредством които властта оформя посланията си, реагираха яростно. " Организатор на митинга пред президентството е групата " Вагнер " ", и едно от заглавията на " Телеграф ". В " Блиц ", на който се базира " Телеграф ", заглавието е: " Вагнеровец да провежда протест против Вучич: крайнодесен от Народните ратрули от Белград желае да " пази " Косово.
" Д. Б. " е и поради непозволено произвеждане, владеене, носене и трафик на оръжия. По това обвиняване има още двама арестувани.

 Сърбия задържа трима поискали събаряне на Вучич на митинг с съветски флагове
© Reuters

" Никоя екстремистка група не е по-силна от страната, без значение каква поддръжка получава извън ", съобщи правосъдният министър Мая Попович, без да навлезе в детайлности.

Защо тъкмо в този момент

Западът пробва да убеди и Сърбия, и Косово да одобряват предлагана от Европейския съюз договорка, с която те биха нормализирали връзките си, над 22 години след края на войната и 15 - откакто Прищина едностранно разгласи самостоятелност от Белград.

 Вучич призна, че Сърбия не може да спре влизане на Косово в Европейски Съюз, НАТО и Съвета на Европа Вучич призна, че Сърбия не може да спре влизане на Косово в Европейски Съюз, НАТО и Съвета на Европа

Вучич предизвести при започване на месеца, че без съглашение Сърбия я чака икономическа изолираност, европейски представители насочат същото обръщение към Косово. За Прищина един от главните проблеми е основаването на така наречен Асоциация на сръбските общини - конструкция за автономност на сърбите в Косово, които са към 10% от популацията. Споразумение за тази стъпка бе подписано преди години в Брюксел, само че в Косово то бе оповестено за противоконституционно, а и сегашният министър председател Албин Курти се притеснява, че би основало паралелна конструкция на власт, подчинена на Белград.

 Дамян Кнежевич
© Скрийншот, YouTube

Дамян Кнежевич

Споразумението допуска и отстъпка от Сърбия: да не пречи на Косово да се причислява към интернационалните организации.
" Ако нашето държавно управление... не успее да попречи на Косово да се причисли към Организация на обединените нации, желаеме съветското управление да употребява ветото си и да ни даде най-малко месец да отстраним този изменник ", сподели Кнежевич пред участниците в митинга.

Миналата седмица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР