Трима дългогодишни танцьори в ансамбъл "Пирин" са уволнени дисциплинарно ,заради

...
Трима дългогодишни танцьори в ансамбъл "Пирин" са уволнени дисциплинарно ,заради
Коментари Харесай

Отворено писмо! Трима танцьори от ансамбъл Пирин уволнени дисциплинарно, заради отказ да се тестват за Ковид

Трима дългогодишни танцьори в отбор "Пирин " са уволнени дисциплинарно,заради отхвърли им да си създадат бързи проби за Ковид19. Вчера Данаил Атанасов, Мартин Влахов и Ат. Седевчов,смятят,че това е комфортният мотив за изгонването им, само че се касае за персонално отношение против хора,които показват мнението си -свободно! Триматаразпространиха отворено писмо, в което разказват хронологията на събитията преди уволнението им. Ето какво написаха:

Уважаеми сътрудници, скъпи фенове на фолклорното изкуство и на изкуството на Фолклорен отбор „ Пирин “ Благоевград. Повод за написване на нашето намерено писмо е отстраняването ни от работа или казано по различен метод, наложеното ни административно наказване „ Дисциплинарно уволняване “.

Винаги сме били отдадени на нашата работа в ансамбъла. Вършели сме отговорно и съзнателно отговорностите си през всичките години, които сме отдали на ансамбъла. В избрани творби сме взели участие като солисти. Били сме дейни във всички стадии на дейностите – репетиционна, постановъчна и концертна. Много постоянно сме отделяли и от свободното си време в името на идеята „ Пирин “.
Но няколко думи за обстоятелствата. На 16. 11. 2021 година сме извадени от състава за присъединяване на идните концерти на ФА „ Пирин “ - 25. 11. 2021 година, 16. 12. 2021 и 17. 12. 2021 година, шест дни преди издадена от кмета на община Благоевград господин Илко Стоянов заповед, касаеща първия концерт, обвързвана с организацията на концертни събития съгласно епидемиологичната конюнктура в България и 27 дни преди заповедта за вторите два концерта.

Поводът за това е мнение на нашия директен началник, за отвод от наша страна за тестване с бързи проби за Коронавирус. Такъв отвод публично (декларация в писмен тип или различен документ) ние не сме заявявали. Не сме заявявали и отвод за присъединяване в концерт.

Въпросните заповеди на кмета (работодател) са дни след изваждането ни като участници от състава за концертите и са еднолично ориентирани към лицето Мирослав Димитров. След като същият ни вади от програмата, имената ни са включени в описи за тестване като участници в концертите без наше познание.

Удобно по-късно господин Димитров написа докладни до работодателя, и след деформиране на фактологията, ни се вменява, че не сме направили трудовите си отговорности. Всеки ден сме участвали на работа. Официално не ни е заявена причина за нашето премахване от концертните стратегии. Всички разбираме сериозността на пандемията от Коронавирус и заради тази причина задаваме и следните въпроси по отношение на сигурността: 1) В момента, в който на нас ни е вменено задължението да бъдем тествани или да притежаваме зелен документ, пропускателният режим за фенове в зала „ Яворов “ беше свободен, без надзор.

В персонално качество бяхме очевидци на този развой, защото присъствахме на концертните събития в зрителната зала; 2) Имаме информация, че наши сътрудници са взели участие в някои от концертите, без изработен авансово тест или зелен документ. Явно заповедта на кмета се отнася единствено за избрани чиновници на ансамбъла и рискът за нашите фенове и фенове не е толкоз огромен.

В ежедневната ни работа с оскърбление следим, че някои наши сътрудници редовно нарушават правилниците, закъснявайки за работа, отсъстват от стадии на ежедневната репетиционна активност, нарушават професионалната нравственос, държейки се нападателно към други наши сътрудници – най-често младите реализатори от ансамбъла, които постоянно са упреквани, че нямат право на глас, тъй като, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, нямат 20 години трудов стаж и т. н. и т. н. Към тях няма нито отправена забележка от шефа на ансамбъла, нито предизвестие за нарушавания на правилниците, които провеждат нашата работа. От тази позиция считаме, че наложената най-строга дисциплинарна мярка към нас е дискриминационна, репресивна и резултат на ЛИЧНО ОТНОШЕНИЕ.

Може би фактът, че отстояваме правила на професионализъм, поредност и посветеност към ансамбъла не се харесват на избрани хора.
Не на последно място е и отношението на нашия шеф до през вчерашния ден, и кмет на община Благоевград, господин Илко Стоянов, който на 17. 02. 2022 година на заседание на състава на ФА „ Пирин “ обществено афишира, че „ Вратата за нас не е затворена “. Това е същият наш някогашен шеф, който дни преди този момент подписва заповедите за „ Дисциплинарно уволняване “. Не разбираме по какъв начин това може да бъде съществено отношение на обществена персона, шеф, който интерпретира решенията си съгласно обстановката. Не разбираме премахването на трима настоящи танцьори, до момента в който в танцовия състав все още има върнати и оставени работещи пенсионери. Не разбираме по какъв начин това може да бъде съществено отношение на човек, който мисли за бъдещето на нашия град.

,
Тук е мястото да зададем риторичен въпрос. Кой във ФА „ Пирин “ ще отбрани професионализма, знанието, гения, опциите, вероятността? На този стадий нашият към този момент някогашен шеф Мирослав Димитров успешно се показва в ролята на „ буфер “ сред нас и нашия шеф, пишейки докладни. На някои от нас даже в съответния случай оферираше да си вземат болничен лист.

Може би това са стадиите на един заслужен за почитание креативен процес… Още един път изричаме своето персонално оскърбление. Смятаме, че с такива способи на ръководство, обичаният от всички нас „ Пирин “ е подложен пред съществени провокации, които се отнасят до неговото бъдещо развиване и креативен разцвет.
Александър Викторов Седевчов, 33 година
Висше обучение „ Българска национална хореография “, квалификационна степен Бакалавър.
Трудов стаж 11 година

Данаил Марчелов Атанасов, 36 година
Висше обучение „ Българска национална хореография “, квалификационна степен Бакалавър, Магистърска степен „ Културна анимация и социализация на културното завещание “, в развой на придобиване на образователно-научна степен Доктор в направление 8. 3 Музикално и танцово изкуство.
Трудов стаж 13 година

Мартин Валериев Влахов, 39 година
Висше обучение „ Българска национална хореография “, квалификационна степен Бакалавър.
Трудов стаж 16 година

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР