Трима членове на сваленото каталунско управление, намиращи се в затвора,

...
Трима членове на сваленото каталунско управление, намиращи се в затвора,
Коментари Харесай

Трима каталунски политици, намиращи се в затвора, сезират ООН за задържането си


Трима членове на сваленото каталунско ръководство, намиращи се в пандиза, взеха решение да сезират Работната група на Организация на обединените нации за случайните арестувания, съобщи Франс прес, цитирайки изказване на техни юристи в Лондон.

" Задържането им в Испания е засегнатост за човешките права и цели да им попречи да извършват ролята си, представлявайки каталунския народ ", съобщи на конференция Бен Емерсън, юрист на някогашния каталунски вицепремиер Ориол Жункерас и на ръководителите на сепаратистките организации " Каталунско национално заседание " и " Омниум културал " - Жорди Санчес и Жорди Куишарт.

" В случая не се желае от Организация на обединените нации да се произнесе по въпроса за независимостта на Каталуния, а да удостовери, че едно държавно управление не може да репресира политически съперници посредством своеволното им задържане. Испания би трябвало да освободи тези хора ", сподели Емерсън.

Тримата сепаратисти са преследвани от испанското правораздаване поради ролята им в опита за разединение на Каталуния, приключил с едностранното прокламиране на 27 октомври на Каталунска република.

Испанското държавно управление реагира неотложно, като сложи самостоятелната област под свое директно ръководство, уволни районното държавно управление и разпусна каталунския парламент, след което свика предварителни районни избори в края на декември, извоювани още веднъж от сепаратистите.

Работната група на Организация на обединените нации по случайните арестувания е част от Съвета по правата на индивида. Тя е формирана от специалисти от целия свят, които проверяват такива случаи, като резултатите от следствията им нямат наложителен темперамент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР