Трима бивши шефове на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) са предадени

...
Трима бивши шефове на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) са предадени
Коментари Харесай

Трима бивши шефове на АПИ отиват на съд за безхаберие

Трима някогашни шефове на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) са предадени на съд. Те са упрекнати за занемареност по отношение на построяването на права от автомагистрала " Марица ". Това стана ясно през вчерашния ден от известие на Софийската градска прокуратура. Обвинените са Лазар Лазаров, Дончо Атанасов и Илиана Захариева.  

Безхаберието на Лазаров може да му обезпечи затвор от 3 до 12 години. В интервала август 2014 година -  февруари 2015 година, когато е бил началник на организацията, " съзнателно не е положил задоволително грижи за работа по създаване на автомагистрала „ Марица “, се споделя в известието на прокуратурата. Това е довело до щети за над 30 млн. лева. 

Нарушенията, както в. " Сега " писа неведнъж тогава, са при построяването на 31-километров сектор от автомагистрала „ Марица ”. Той е трябвало да бъде напълно приключен от италианската компания, реализатор на плана - " Чи Ем Чи ди Равена ". Строителството се забавя поради преовлажняване на почвата. Отводняването е предоставено на " Пътища Пловдив ", част от групата на благоевградската строителна компания " Агромах ". Българската компания е получила без изясненост милиони левове. Това според разследването допълнително е оскъпило плана с над 30 млн. лева и е вреда за Министерството на превоза.

За строежа на 31.4-километровата права беше определена италианската компания " Чи Ем Чи ди Равена ". Търгът беше извоюван с цена от 159.75 млн. лева с Данък добавена стойност. Скоро след началото на градежа започнаха проблеми с неприключили процедури по отчуждаване, археологически разкопки и работата по автомагистралата спря за година, а строителите предявиха парични претенции заради затрудненията и забавянето. Тогавашният началник на АПИ Лазар Лазаров призна, че оскъпяването на последната права на " Марица " е неизбежно поради сбъркани планове - пропуснати инженерни уреди и неточни геоложки изследвания. В последна сметка цената се усили с 43 млн. лева без Данък добавена стойност, които бяха пуснати като социална поръчка за спомагателни действия. Тя беше извоювана от " Пътища Пловдив ", които на процедура достроиха автомагистралата. По това време строителната компания е била обвързвана с предприемача и политик от Българска социалистическа партия Георги Гергов.

Дончо Атанасов и Илиана Захариева - бивши шефове на пътната организация, също са упрекнати, че в интервала от януари 2014 година до януари 2015 година " не са положили задоволително грижи за предоставената им работа по създаване на автомагистрала " Марица ", според съобщението на прокуратурата. Ако бъдат приети за отговорни, могат да получат от 3 до 10 години затвор.

Това не е първото обвиняване нито за Атанасов, нито за Лазаров. През 2018 година двамата ексшефове бяха упрекнати за смъртен случай в тунел " Ечемишка "  след рухване на осветителна структура. След следствие стана ясно, че носещата структура на осветлението в тунела се е рушала повече от 20 години поради разяждане и това е било известно в организацията, разказано в голям брой отчети, но не е довело до никаква реакция. 

Дончо Атанасов пък получи обвинявания и за бездействие, което е довело до злополуката край Своге, при която починаха 20 души. Друг някогашен началник на организацията, Светослав Глосов, също беше упрекнат за липса на надзор при ремонта на пътя край Своге.

ТРЕТИ ОПИТ

Това е трети опит на прокуратурата да вкара в съда обвиняване за автомагистрала " Марица ", писа lex.bg. през вчерашния ден. Досега Лазаров беше единственият обвинен, притеглен за първи път през юни 2017 г. Тогава обаче обвиняването бе за вреди за повече от 41 млн. лева. Първият път, когато обвинителният акт беше импортиран в съда, беше при започване на 2018 година, само че той бе връщан на прокуратурата два пъти от двама разнообразни съдии от Софийския градски съд поради неизясненост по обвиняването.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР