Трима български евродепутати са сред най-влиятелните политици в Европейския парламент.

...
Трима български евродепутати са сред най-влиятелните политици в Европейския парламент.
Коментари Харесай

Трима български евродепутати са сред най-влиятелните в ЕП

Трима български евродепутати са измежду най-влиятелните политици в Европейския парламент. Това демонстрира  Индексът на въздействие на евродепутатите 2024: Топ 100 на най-влиятелните евродепутати. Анализът на EUmatrix.eu мери въздействието, което членовете на Европейския парламент са упражнили върху политиката на блока  от началото на сегашния парламентарен мандат  – юли 2019 година, до февруари 2024 година

В класацията са посочени Петър Витанов от парламентарната група „ Социалисти и демократи “, който е в топ 20 в бранш „ Транспорт “, топ 20 „ Енергетика “, топ 20 „ Дигитализация “ и топ 20 „ Миграция “. Илхан Кючюк от „ Обнови Европа “ е в топ 20 „ Външна политика “, а Андрей Новаков от Европейската национална партия е в топ 20 „ Бюджет “.

В разбора на класаицята се показва, че представянето на българските евродепутати като цяло е приблизително, изключително що се отнася до заемането на управителни позиции в Европейския парламент.  Там обаче се отбелязва, че въпреки всичко българите надвишават броя си, когато става въпрос за оформяне на основни законодателства.

„ Съществуват и обилни разлики в другите области на политиката. Например, българите се оправят извънредно добре по тематики като по миграцията и вътрешните работи (Топ евродепутат: Петър Витанов), класирайки се на 3-то място. Те също по този начин са склонни да бъдат по-влиятелни по регулаторни тематики като превоз, енергетика (топ евродепутат: Петър Витанов), както и бюджет (топ евродепутат: Андрей Новаков) “, се споделя в разбора.

В същото време анализът обръща внимание, че българското въздействие е под междинното в други области на политиката, в това число по някои екологични тематики, както и по досиета, свързани с вътрешния пазар и търговията.

„ Когато преглеждаме прогнозите за идната година, виждаме, че българите са настроени да запазят мощно посланичество в главните групи на Екологичен потенциал, изключително в Европейската национална партия, само че също и в демократичната група „ Обнови Европа “, изключително в случай че едната ръководеща партия „ “ се причисли към центристкото семейство. Това би могло да обезпечи на двете ръководещи партии доста въздействие в идващия Европейски парламент “, се показва в обобщението на българското показване в Европарламента.

Там обаче се отбелязва, че българите могат да изгубят забележителна позиция в групата „ Социалисти и демократи “, а и се следи известна степен на поляризация в българската политическа сцена с възхода на партията „ “, която ще стане част от групата „ Идентичност и народна власт “.

„ “ ще се причисли публично към крайнодясната група в Екологичен потенциал на 12 април на европейска конференция в София.

Според класацията немската делегация е най-влиятелната като цяло и също по този начин една от най-добре представящите се съразмерно на своя размер. Обратно, италианците и в по-малка степен французите се показват по-слабо (независимо от размера на техните делегации). Сред дребните страни Люксембург, Малта и Португалия надвишават скромния си брой депутати и се показват доста добре. Унгарците, кипърците и италианците са националните групи с най-слаби резултати.

В по-широк проект оценката за секторното въздействие на евродепутатите демонстрира друга картина във връзка с представянето на другите национални групи. Евродепутатите от Северозападна Европа (като финландците и нидерландците) имат релативно по-голямо въздействие върху екологичните досиета, до момента в който евродепутатите от Централна и Източна Европа е показват по-добре във връзка с превоза или външната политика.

Топ 10 на най-влиятелните евродепутати от 2019 година насам са: Роберта Мецола  Роберта Мецола Роберта Мецола е роден на 18 януари 1979 година, в Сейнт Джулианс, Малта. Тя е третата жена (председател на Екологичен потенциал и основен законодател за подсилване на демокрацията, свободата на медиите и плурализма в ЕС), Манфред Вебер  Манфред Вебер Манфред Вебер – немски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 година в баварското населено място (председател на ЕНП, най-голямата политическа група в парламента), Ираче Гарсия Перес (председател на „ Социалисти и демократи “), Отмар Карас (първи заместник-председател на ЕП),  Валери Айер (председател на „ Обнови Европа “ и авторитетен законодател за ресурсите на ЕС), Дита Харанзова (заместник-председател на Екологичен потенциал, заместник-председател на „ Обнови Европа “ и основен законодател по бюджетни въпроси), Робертс Зиле (заместник-председател на Екологичен потенциал и член на управлението на „ Европейски консерватори и реформисти “ и законодател с акцент върху морския транспорт),  Франсис Фицджералд (заместник-председател на ЕНП и основен законодател по правата на жените), Драгош Тудораче  заместник-председател и основен законодател по Изкуствен интелект) и Евелин Регнер (законодател по въпросите на данъчното облагане и правата на жените). 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР