Трима асистенти от Медицински симулационен тренировъчен център и трима лекари

...
Трима асистенти от Медицински симулационен тренировъчен център и трима лекари
Коментари Харесай

Американски лекари обучиха наши медици на първа помощ при сърдечен арест

Трима асистенти от Медицински симулационен подготвителен център и трима лекари специализанти към Клиника по педиатрия на УМБАЛ „ Св. Георги ” минаха курс по кардиопулмонална ресусцитация за медицински личен състав (Advanced Cardiac Life Support – ACLS) на Американската сърдечна асоциация (American Heart Association -AHA). Обучението е обвързвано с ръководството, метода и лекуването на пациенти със сърдечно-белодробен арест и други сърдечносъдови незабавни положения, оповестяват от МУ – Пловдив.

Курсът беше управителен от българката доцент Радосвета Уелс и Брайън Уилсън - сертифицирани инструктори от Training and Educational Center for Healthcare Simulation (TECHS) of Texas Tech University Health Sciences Center El Paso, с който МУ-Пловдив има контракт за съдействие. Проведеният курс е утвърден от Американската сърдечна асоциация и се организира безусловно безплатно. Участие в него взеха гл. ас. доктор Окан Алиман, дм, ас. доктор Костадин Кетев, дм и доктор Владимир Божилов, както специализантите доктор Георги Буков, доктор Даниела Миланова, доктор Константина Бангиева-Кънева.

Курсът образова медиците на екипен, типов метод към всяка изключителна обстановка, тъй че всеки от тях да бъде в положение да окаже съответна първа помощ. В Съединени американски щати медиците са задължени да възобновяват уменията си в тази област на всеки две години.

Кардиопулмоналната ресусцитация е набор от животоспасяващи дейности при човек, който е получил сърдечен арест. Ако са вярно и в точния момент изпълнени, тези дейности могат да удвоят и даже да утроят възможностите за оцеляването му. В световен мащаб сърдечният арест предизвиква повече смъртни случаи от колоректалния карцином, рака на гърдата, рака на простатата, грипа, пневмониите, автомобилните произшествия и пожарите взети дружно. Ето за какво, от основно значение е положението да бъде вярно адресирано от подготвен екип, който следва прецизно логаритъма за деяние в такива обстановки.

Обучителите се срещнаха със зам.-ректора по интернационално съдействие и задгранични студенти проф. доктор Нешка Манчорова, която изрази убеденост, че взаимната активност сред двете институции ще продължи и отсега нататък. До момента представителите на американския университет са взели участие в образованието на първия випуск парамедици в МУ-Пловдив, който се дипломира предходната година.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР