Трикратно завишаване на нормите на фините прахови частици бе измерено

...
Трикратно завишаване на нормите на фините прахови частици бе измерено
Коментари Харесай

Сериозно замърсяване на въздуха отчетоха и в Пловдив

Трикратно завишаване на нормите на фините прахови частици бе измерено през днешния ден в Пловдив, съобщи кореспондентът на .
При възможни 50 микрограма на пространствен метър, тук-там в града през днешния ден бяха регистрирани стойности до 150 микрограма на пространствен метър.
Двете публични станции през целия ден посочваха доста неприятно равнище на въздуха. По данни на Европейската организация за качеството на въздуха към 14:00 часа станцията в квартал " Каменица " показваше равнище на запрашаване от 125,5, а тази в " Тракия " - 149,4.
Замърсяване на въздуха тази заран в Пловдив регистрираха и станциите на доброволците от плана " Код България ", които са основатели и на уеб страницата airbg.info. В него стотици запалянковци мерят качеството на въздуха в цялата страна със собственоръчно направени сензори, като данните се разгласяват на уеб страницата в действително време.
В Пловдив към днешна дата има 38 такива станции, като следобяд единствено една от тях - тази в индустриална зона " Тракия ", показваше естествени равнища на въздуха.
Според експерти тези стойности не са нещо невиждано през зимния сезон, когато доста семейства се отопляват на твърдо гориво. Това, съчетано с неналичието на вятър през последните дни, основава условия за съществено замърсяване на въздуха.
Преди дни от общината оповестиха ограниченията, които ще подхващат, с цел да се усъвършенства качеството на въздуха в града. Предвижда се внедряване на повече климатични системи в жилищата, употребяващи твърдо гориво, разширение на газопреносната система и въвеждане на повече отоплителни системи на правилото на пелетите. Всичко това би трябвало да се реализира с 14 милиона лв., извоювани от община Пловдив по Оперативна стратегия " Околна среда ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР