Тригодишен женски пеликан с пречупено крило извадиха в понеделник експертите

...
Тригодишен женски пеликан с пречупено крило извадиха в понеделник експертите
Коментари Харесай

Спасиха пеликан с пречупено крило

Тригодишен женски пеликан с пречупено крило извадиха в понеделник специалистите от старозагорския избавителен център за диви животни от язовир Розов бунар край Гълъбово.

Сигналът за бедстващата птица е бил подаден от гражданин на Раднево, който я забелязал във водите на така наречен топло езеро, употребено за потребностите на Топлоелектрическа централа АЕS и Топлоелектрическа централа „ Брикел “. Използвана била лодка, предоставена от държавното дружество „ Язовири и каскади “. Тепърва следва да бъде направена рентгенография на потърпевшото крило, допустимо е то да е ударено от бракониери.

Това не е първият случай за бедстващи пеликани на това място, където през зимата отсядат стотици къдроглави и към 40 розови пеликана, разяснява доктор Христина Кючукова от центъра. Две птици са били излекувани м.г. и са отпътували за столичния зоопарк, непрекъснато в центъра от години живеят привикналите с хората Грую и Филип, които са нещо като крачещи емблеми на eколозите. В понеделник центърът одобри и две ранени птици от сливенското село Желю челник и региона на Пловдив: забулена сова и бекасина, които ще бъдат прегледани и лекувани след срещата им с бракониери.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР