Три страни – Русия, Норвегия и Литва – в петък

...
Три страни – Русия, Норвегия и Литва – в петък
Коментари Харесай

Шпионски игри: Русия, Норвегия и Литва си размениха петима осъдени

Три страни – Русия, Норвегия и Литва – в петък за пръв път си обмениха жители, наказани за шпионаж. Сутринта стана известно, че литовският президент Гитанас Наудеса е помилвал двама наказани в страната му руснаци - Николай Филипченко и Сергей Моисеенко. След това шефът на съветската работа за външно разузнаване Сергей Наришкин даде обещание Русия да предприеме огледални ограничения, което бе сторено същия ден.

Както се очакваше, в схемата на обмена бе включен норвежецът Фруде Берг, арестуван през декември 2017 година в Москва по обвиняване в шпионаж.

Също през 2017 година Николай Филипченко и Сергей Моисеенко бяха наказани в Литва за шпионаж в интерес на Русия, отбелязва " Комерсант ".

Филипченко е задържан през 2015 година при опит за директно прекосяване през Литва. Обвинен е в опит да провежда следене на тогавашния президент Далия Грибаускайте.

Моисеенко е бил арестуван в Литва през 2014 година Преди да дойде там, той е имал двойно поданство и съгласно литовските управляващи е бил сътрудник на съветското военно разузнаване. Според проверяващите той е предавал на Русия секретна информация за Военновъздушни сили на Литва, за въоръжение, военни интервенции и учения, а също и задачите по въздушния еър-полисинг на НАТО. Президентът Науседа одобри решение за двамата руснаци, в сходство с рекомендациите на комисията по помилванията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР