Три седмици след изборите за Европейски парламент големият пазарлък (сполучливо

...
Три седмици след изборите за Европейски парламент големият пазарлък (сполучливо
Коментари Харесай

Игра на тронове се пренесе в ЕС

Три седмици след изборите за Европейски парламент огромният пазарлък (сполучливо съпоставен от претендента на ПЕС Франс Тимерманс с " Игра на тронове " ) кой ще заеме четирите водещи позиции в Европейски Съюз навлиза в решаваща фаза тази седмица. Затишието, което наблюдавахме досега, не може да продължи още дълго, тъй като периодите стартират да притискат европейските водачи.
И в случай че предходните срещи на върха бяха доминирани от тематиката за напускането на Англия, в този момент Европейският съвет ще би трябвало да дефинира бъдещето на съюза за идващите 5 години и няма време да се занимава с английската мелодрама. Председател на Европейската комисия (на мястото на Жан-Клод Юнкер) се избира взаимно с Европейския парламент, само че останалите три позиции са само в ръцете на съвета. Така в четвъртък може да чакаме нов ръководител на Европейския съвет (на мястото на Доналд Туск), нов висш представител на Европейски Съюз по външните въпроси и сигурността (досега Федерика Могерини) и нов ръководител на Европейската централна банка (досега Марио Драги).
Такава точка участва в дневния ред за срещата, само че дали това ще се случи, не е напълно ясно. Основният проблем са търканията сред двете огромни сили - Франция и Германия. Еманюел Макрон е твърдо срещу подкрепяната от Ангела Меркел кандидатура на Манфред Вебер (ЕНП) за началник на Европейска комисия. Германският канцлер от своя страна даде да се разбере, че в случай че Франция неодобрява избора му, Берлин ще " отмъсти ", като блокира възможни френски кандидатури за останалите постове. Затова в европейската преса се допуска, че такава патова обстановка може да докара до неспособност да се вземат решения тази седмица.
При този сюжет е допустимо да се насрочи нова незабавна среща още при започване на юли, а през това време зад кулисите да вървят тежки договаряния за реализиране на консенсус. Откритата война е минимум евентуална поради отрицателното обществено обръщение, което би изпратила. Друг вид - препоръчан от Доналд Туск - е да се вземат решения за останалите три поста, където съветът не би трябвало да се преценява с Екологичен потенциал и партийните фракции в него. Това обаче ще ограничи опциите за маневри във връзка с Европейска комисия - а от този пост зависи посоката, в която ще се движи Европа в идващите 5 години. Има също възможност европейските водачи да продължат играта на котка и мишка до юли, като изчакат евродепутатите да се съберат, да си изберат ръководител на Екологичен потенциал (това би трябвало да се случи на 2 юли) и по-късно да реагират съгласно развиването на обстановката.
И до момента в който " играта " на Меркел е ясна - тя е част от ЕНП и няма мърдане, Макрон има разнообразни варианти пред себе си. Все още не е ясно с кого ще се коалират либералите (АЛДЕ), към чиято група се причисли партията на френския президент. За пръв път ЕНП и ПЕС няма да могат да създадат " огромна коалиция " от немски вид, а с цел да се обезпечи болшинство, ще са нужни гласовете на най-малко 3 партийни групи - което при сегашната фрагментация наподобява доста, доста комплицирано.
За нас остава да се надяваме, че посланието на европейските гласоподаватели - които в огромната си част се дистанцираха от досегашния модел, доминиран от ЕНП - ще бъде чуто и ПЕС ще има опция да оглави Европейска комисия, а оттова и европейската политика. Един освежен, по-социален Европейски Съюз е жизненоважен за бъдещето на континента.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР