Три са предложенията за стабилизиране на пазар „Ден напред“ на

...
Три са предложенията за стабилизиране на пазар „Ден напред“ на
Коментари Харесай

Три мерки за стабилизиране на енергийния пазар в сегмента Ден напред на БНЕБ предлагат енергетиците


Три са предложенията за стабилизиране на пазар „ Ден напред “ на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), към които се сплотиха през днешния ден в границите на съвещанието в КЕВР представителите на ЕСО, БНЕБ, трите електроразпределителни сдружения (ЕРП-та), и сдруженията в състава на БЕХ (АЕЦ „ Козлодуй “, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, и Националната електрическа компания). Това оповестиха пред публицисти след съвещанието министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов.

Трите ограничения касаят:

предложение на по-голямо количество електрическа енергия на БНЕБ в сегмента „ Пазар Ден напред “ от страна на трите сдружения в състава на БЕХ

оферти за нови стандартизирани профили от страна на трите електроразпределителни предприятия, тъй че да се оферират и артикули, които биха били забавни за пазара

обединяване на пазарите на Югоизточна Европа.

В рамките на съвещанието и в отговор на публицисти бе обяснено, че увеличените цени на енергийната борса в сегмента „ Пазар Ден напред “ се дължат на нарасналото търсене на електрическа енергия за софтуерни разноски от страна на трите ЕРП-та по отношение на минусовите температури.

„ Това ще даде от една страна опция за предсказуемост на равнищата на електрическа енергия на борсата и от друга ще успокои българското общество, което изпитва съществени терзания от непрестанно изменящите се цени на електрическата сила на проведения борсов пазар “, изясни Иван Иванов.

„ На първо място, това, което показаха като предпочитание представителите на трите ЕРП-та, които закупуват електрическата енергия за софтуерните си загуби от БНЕБ по силата на закона за енергетиката от пазар Ден напред.

Първата от ограниченията касае опцията сдруженията от състава на БЕХ (АЕЦ „ Козлодуй “, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и НЕК) да оферират по-голямо количество електрическа енергия на БНЕБ. „ Поемаме съответен ангажимент да създадем нужното тъй че да осигурим съгласно техническите благоприятни условия и потенциал на съответните енергийни мощности да бъде обезпечено в допълнение количество за борсата, за платформа „ Ден напред “, което да даде опция борсовия пазар да се възстановява. Надяваме се това да бъде една оздравителна крачка напред и една стъпка, която ще сътвори един баланс, едно успокоение на пазара. Отделно от това всички се обединихме към нуждата за основаването на нови стандартизирани профили, които би трябвало да изготвим с всички заинтригувани страни. В тази връзка се взе решение от страна на ЕРП-та, в случай че те имат съответни оферти, по какъв начин би трябвало да наподобяват тези стандартизирани профили, какво тъкмо би било добре за тях, то ние сме подготвени да разработим такива профили, несъмнено съгласно закона за енергетиката, съгласно условието на европейското законодателство “, сподели Петкова, като разясни, че това са двата съществени уговорката а сдруженията от страна на държавната енергетика.

„ Искам да отбележа това, че с сътрудниците обсъдихме и отговорностите, които сдруженията от държавната енергетика имат във връзка с уговорката си да обезпечават ликвидността на БНЕБ в сегмент „ Пазар Ден напред “, сподели Петкова. За следващ път тя изясни, че по делото БЕХ/електричество сдруженията са задължени всеки час да обезпечават на тази платформа количества, които да подсигуряват ликвидността на борсата – 690 МВт на всеки час. „ Отделно от това от 19 януари според решението на Европейска комисия този ангажимент ще бъде повишен, т.е. тези количества ще надминат 700 МВт на всеки час. Независимо от това ние всеки ден сме предложили и количества отвън уговорката по делото “, сподели Петкова. Тя посочи, че цената на тази сила, предлагана в този сегмент на енергийната борса все още е от порядъка на 44 лева на МВтч.

„ Отделно от това се оферират разнообразни количества и в този момент поехме ангажимент да създадем разбор, да създадем план на опциите от софтуерна позиция да участваме с спомагателни количества на „ Пазар Ден напред “и " Двустранни контракти ".

Предстои обаче предложенията да бъдат оценени в границите на месец.

" Мерките, показани от министър Петкова са краткосрочни и това значи, че безусловно в границите на седмици би трябвало да бъдат осъществени. Поради тази причина беше несъмнено, че в границите на 7 дни ЕРП-та и сдруженията от държавната енергетика би трябвало подборно да показват предложенията, които те дадоха в границите на извършената полемика, след което ще се организира втора среща за координиране и уточняване на реализацията на тези ограничения “, сподели Иван Иванов.

Той посочи, ме с изключение на тези две ограничения има и още една, изказана от всички участници и тя е " че в границите на 2019 година ще бъдат ускорени дейностите на ЕСО, на БНЕБ и със съдействието на КЕВР за реализиране на пазарно обединяване в границите на рзлични сегменти със страни от района на Югоизточна Европа. Пазарното обединяване ще разреши в допълнение стабилизиране на цените на БНЕБ от една страна. От друга страна за реализирането на това обединяване е належащо преди този момент да бъдат осъществени и избрани промени в Закона за енергетиката, което несъмнено ще бъде задача на българското Народно заседание ", посочи ръководителя на КЕВР, допълвайки, че по този начин ще се извърши и уговорката ни към Европейска комисия.

Очаквайте детайлности
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР