Три са основните изводи в доклада на ДАНС, който стана

...
Три са основните изводи в доклада на ДАНС, който стана
Коментари Харесай

Ето какво пише в доклада на ДАНС, който отмени машинния вот

Три са главните заключения в отчета на ДАНС, който стана причина за абсурда с машините за гласоподаване на локалния избор. Според справката на Агенцията на 25 октомври, дни откакто ЦИК направи обществено генериране на така наречен хеш код, който е един от ключовете за отбрана на машините, заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си и смъква информацията на флашка.

Малко по-късно в петък ЦИК реши да няма машинен избор в неделя. Решението бе взето с 12 гласа " за ", срещу бяха единствено двама представители на Демократична България, като се основава на това, че Министерството на електронното ръководство към оня час не бе предоставило документ, с който дава единодушие за удостоверяването на устройствата за гласоподаване.

Справката на ДАНС в четвъртък вечерта бе изпратена до президента, шефа на Народното събрание, премиера и ЦИК. 

Първият извод в нея е, че е налице непозволено снимане на процедурата по създаване на софтуера на изходния код на машините за гласуване;

Вторият извод е: 

Неправомерно държание от страна на Стойнов, обвързвано с разпространяване на сниманата информация от извършената процедура по създаване на софтуера за изходния код на машините за гласоподаване, качването й на портативна флаш памет и запаметяването й на персоналния му телефон;

И третият извод е, че:

Извършените от Стойнов дейности, включително и разпорежданията му за повторни дейности по компилирането на изходния код на машините, основава риск тази информация да бъде предоставена на лица, които имат достъп до машините за гласоподаване преди изборите, както и по-късно, цитира 24 часа.

На 19 октомври ЦИК взима решение довереното създаване на софтуера на машините за гласоподаване да стане на идващия ден 20 октомври от 16,30 ч. Определени са и разпоредбите, по които да се случи в зала с наблюдаване в Министерството на електронното ръководство (МЕУ).

На 20 октомври в зала 344 в МЕУ се събират членове на ЦИК, представители на политически партии, чиновници на " Сиела норма " АД, " Смартматик интернешънъл холдинг, " специалисти, наети от ЦИК. Провежда се процесът по доверено създаване на софтуера за машините за гласоподаване на компютър, възложен от ЦИК.

Изграждането завършва сполучливо, като е генериран криптографски идентификатор хеш код, който е възложен на ЦИК и на представителите на политическите партии.

Той е идентичен за всички машини, които ще се употребяват за изборите. Чрез него се удостоверява, че софтуерът за гласоподаване с машините е този, който е минал процеса по доверено създаване.

Полученият програмен продукт е подписан и документите се съхранява в ЦИК. Всеки различен програмен продукт, даже да е идентичен, само че не подписан, не е допустимо да се конфигурира в машините.

Според Изборния кодекс представителите на партиите получават достъп до изходния код и документите на електронната система за машинно гласоподаване. 

Това става на 23 октомври в МЕУ в зала 344, която е по този начин да се каже следена среда, т.е. има видеонаблюдение и специфичен достъп.

След като партиите са получили достъп до изходния код, употребяваните носители на информация са механично унищожени пред представители на МЕУ и компания " Сиела Норма " АД, с цел да се подсигурява, че изходният код няма да бъде непозволено публикуван и употребен.

На 25 октомври към 14 часа обаче заместник-министър Михаил Стойнов подрежда да се организира още веднъж процедурата по създаване от първоначален код на софтуера на машините за гласоподаване в зала 344 на МЕУ.

Разпоредено е създаване на кода да се организира малко по малко, следвайки заложените процедури. По време на тези действия Стойнов снимал с мобилния си телефон всички стъпки по създаване на изходния код на софтуера на машините за гласоподаване.

Той е направил видеозаписа в несъгласие на разпоредбите за работа, споделят от ДАНС. Действията му са доказани от системата за видеонаблюдение в зала 344 в постройката на МЕУ.

Същевременно присъстващи в залата са споделили, че това със снимането е неправилно, само че все пак той траял. Според получената информация Стойнов е качил информацията от телефона си на флаш памет, с което е нарушил разпоредбите и е копирал програмен продукт, чиито авторски права се имат от комерсиално сдружение.

Той споделил с присъстващите в залата, че е снимал построяването на софтуера от изходния код, за " да си го гледа и да си поиграе с него ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР