Три са основните алтернативни маршрути, които заобикалят тапите по пътя

...
Три са основните алтернативни маршрути, които заобикалят тапите по пътя
Коментари Харесай

Важно за шофьорите: Три обхода избягват тапите до морето

Три са главните различни направления, които заобикалят тапите по пътя за морето това лято. Особено интензивният трафик за южните черноморски курорти трансформира автомагистрала " Тракия “ в мощно натоварена и доста рискова артерия, а ремонтите в допълнение забавят придвижването и провокират тапи. Затова специалистите по пътна сигурност предлагат различните направления, които на процедура пестят време и нерви, а и се оказват по-сигурни.

Най-натоварено е придвижването докъм 20 часа в петък и неделя, когато уикенд туристите се изтеглят към вътрешността на страната. И макар че сме в разгара на сезона, не престават и пътните поправки тук-там, което в допълнение натоварва придвижването и нерядко изцяло сковава трафика.

Вариант

Започваме от автомагистрала " Тракия “, където в обособени сектори се правят ремонтни действия и краткотрайно се затварят част от дейните ленти за придвижване. Прословутата права сред Чирпан и Стара Загора към този момент е напълно актуализирана, само че се отвориха други места, където се постановат кръпки. Движението по автомагистралата, изключително в интервала юли – август, е едно от най-интензивните в страната. Причината е, че с изключение на отпускари към и от морето по нея пътуват и доста гастарбайтери, идващи от Западна Европа към Турция.

Затова добър вид е Подбалканският път. Той е в много положително положение като цяло, едва претрупан и в случай че не бързаме да стигнем за 4 часа до Бургас, пътуваме умерено и без нерви за към 6 часа. Алтернативите, които предлага в северна посока за Слънчев бряг и Созопол, също заобикалят влизането в Бургас. За най-големия ни курорт може да се употребява отклонението през Карнобат, Миролюбово и Каблешково, по този начин заобикаляме тапите в Бургас и доближаваме до Радва, Несебър и Слънчев бряг.

Пътят е и една от другите възможности за Северното Черноморие през Дюлинския проход за Варна или пък през Обзорския проход, само че там също е доста по-натоварено изключително през уикендите и не е най-хубавата рекомендация. На юг към Созопол, Приморско и Китен пък разновидността е да се отклоним през Камено, Братово, кв " Горно Езерово “, жк " Меден рудник " и пътен възел " Юг " на изхода на Бургас. Допълнително отбягване на тапата, в случай че отиваме по на юг от Созопол, е разновидността през Крайморие, Маринка, Ново Паничарево, Ясна поляна и излизаме непосредствено на Приморско към Китен и Лозенец.

Проходи

Алтернативен маршрут на автомагистрала " Хемус “ в посока Монтана и Видин е проходът Петрохан и пътят през Искърското дефиле. И двете трасета са главно реновирани, с нов асфалт и не по този начин натоварени. Забранено е и придвижването на тирове, което в допълнение улеснява водачите. По " Хемус “ в посока Варна обаче алтернативата не е изключително огромна, изключително поради продължаващите поправки на тунели " Ечемишка " и " Витиня “, където лекият трафик ще минава в двете посоки в една тръба, а тировете се отклоняват по остарелия и разрушен път през прохода Витиня. Двупосочното придвижване провокира големи тапи, изключително през уикендите. Вариант напълно да избегнете този маршрут е различният през към този момент упоменатия Подбалкански път или автомагистрала " Тракия “ и отклонение през Рижкия проход за Шумен и Варна, предава " Телеграф ".

Този вид също не е по никакъв начин неприятен, само че дано се има поради, че през този проход се движат доста тежкотоварни камиони. Въпреки че не е по този начин претрупан, както, да речем, Хаинбоаз. Третият различен маршрут към този момент води в южна посока и води към Гърция и Бяло море. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е самата автомагистрала " Струма “. За страдание тя е издигната върху остарялото трасе на основния път Е-79 и там разновидностите за заобикаляне на тапите са малко, само че пък като цяло е нова автомагистрала и по нея това лято не се правят съществени поправки, които да затрудняват придвижването.

Облекчение

Освен навътре в страната придвижването по граничните пунктове също може да се облекчи откъм очакване с часове. За Гърция съвършен вид е Граничен контролно-пропусквателен пункт Илинден – Екзохи, който след пандемията още веднъж отвори за леки коли. Пътят е с повечко завои, само че не е по този начин претрупан, както е при Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата и Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа. За Сърбия съвършен вид да заобиколим Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина с всички чакащи там гастарбайтери е Граничен контролно-пропусквателен пункт Стрезимировци или Граничен контролно-пропусквателен пункт Връшка чука. Вярно е, че се удължава дистанцията до Ниш с към 100 км, само че пък се пестят 4-5 часа очакване. За Турция разновидностите да се избегне Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево са през Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово за идващите от София и Граничен контролно-пропусквателен пункт Малко Търново за идващите от Варна и Бургас. Като цяло на по-малките пунктове трафикът е доста по-слаб и се минава от време на време и за броени минути.

Най-добре тръгвайте преди изгрев слънце

Най-добрият вид за пътешестване към морето е да станете рано и да потеглите преди изгрев слънце, сред 4 и 5 часа сутринта. Експертите по пътна сигурност поучават, че това е най-оптималният час, в който организмът е в кондиция. Освен това трафикът по пътищата е най-слаб. Липсват в това число и тежкотоварни камиони, тъй като водачите им избират в този час да отдъхват и потеглят към 6 часа сутринта. Отделно в летните горещини температурите са най-ниски в този час и в допълнение облекчават пътуването. Така се пести и гориво, защото не се постанова използването на климатик. Най-хубавото е, че до нашето Черноморие, без да си даваме напън да реализираме върхове, доближаваме за към 9–10 часа. Не сме преуморени и можем непосредствено да се настаним на плажа и да се насладим на почивката си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР