“Три пъти повишаване цената на тока на енергийната борса е

...
“Три пъти повишаване цената на тока на енергийната борса е
Коментари Харесай

Мая Манолова за ФАКТИ: Цените в магазините и три пъти по-високите сметки - това е наследството на Борисов


“Три пъти повишение цената на тока на енергийната борса е ясно, че не е единствено поради външни справедливи фактори. Още повече, че през август такива фактори не съществуваха. Ръководството на енергийната борса напълно благосклонно гледа на това, че на борсата се вършат спекулации, че едни търговци печелят за сметка на българския бизнес, че пазарът се изкривява, че се натрупат свръхпечалби и респективно свръхзагуби. Това не са някакви процеси, които се случват някъде. Ръководството на енергийната борса, което е добре платено и добре разположено в държавната администрация, безусловно нехае. Даже бих споделила освен това - съдейства”.

Това сподели Мая Манолова, ръководител на “Изправи се.БГ”, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ . Припомняме, че по-рано през днешния ден Манолова изиска оставките на управлението на КЕВР и незабавното освобождение на управленията на държавните енергийни сдружения и на енергийната борса от служебния министър на енергетиката.

“КЕВР - съгласно европейски правилник и българския Закон за енергетиката, е единственият орган, който има обвързване да следи, да управлява, да проверява, да глоби спекулации в енергетиката, да следи за прозрачността на покупко-продажбите и да глоби мръсните покупко-продажби в енергетиката. КЕВР не са се произнесли нито един път. Не са направили никакво обществено деяние във връзка с енергийната борса”, добави Манолова.

“Те могат да си подадат оставките и да работят в изискванията на оставка”, изясни тя.

“Аз желая тяхната оставка и съгласно мен, в случай че имат позор и стеснение пред хората поради това, което се случва, ще ги дадат. Наистина ценово цунами ще връхлети върху хората безусловно през идващите седмици. През студения отоплителен сезон всички сметки са нагоре - за ток, за вода, за парно, за природен газ. В същото време, токът на свободния пазар се усили фрапантно - два пъти. От сметките, които дребният бизнес носи в офиса на “Изправи се.БГ”, защото ние сме платформа на хората и на дребните компании, се вижда - те заплащат три пъти повече, в сравнение с за същия интервал предходната година”, уточни Манолова.

Според нея поради фрапантното нарастване на цената на тока ще затварят компании, ще бъдат освобождавани служащи и ще има банкрути. “Тези, които не престават да работят, дотам ще се оскъпи тяхната продукция, че първо, няма да е конкурентна в Европа, а второ, това, което отива за българския пазар, ще е с 20-30-40% по-скъпо”, изясни тя.

“Няма инцидентни по високите етажи на енергийните дружества”, безапелационна е Мая Манолова. “Още в предния парламент се опитахме да създадем акция против енергийната борса, само че срещнахме канска опозиция от останалите парламентарни партии. На процедура аз бях неодобрена в желанието си Комисията по проверка да отиде на енергийната борса”, добави тя.

“Има омерта сред политиците, изключително от партиите от статуквото, по повод назначенията в енергетиката. Това са едни държавни служители, които са доста добре платени - 200 хиляди лв. са техните годишни заплати. Никой от тях не е инцидентно там. Те са близки, доближени на предходни управления. Това в действителност са фрагментите на Борисов. Цените в магазините сега, инфлацията, три пъти по-високите сметки - това е наследството на Борисов, на неговото ръководство, на неговите министри, на Делян Добрев, на Теменужка Петкова. Това са техните назначения”, безапелационна беше Манолова.

Тя разяснява и отхвърли на Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2” да се включи с избрани количества ток в свободния пазар през август: “ТЕЦ Марица-изток 2” не оферираше ток, с което сътвори изкуствена ликвидна рецесия, което повиши цените още повече. Това е държавно сдружение, което е натрупало загуби обратно във времето, което на процедура е пред банкрут. Вместо да се възползва от високите цени и да топи от загубата, която натрупа, да излезе на облага, “Марица-изток 2” просто не оферираше ток, а работеше първо на 2, след това на 4 от общо 8 блока”.

Манолова разкритикува и Български енергиен холдинг (БЕХ), чиято позиция е, че няма по какъв начин да се месят в решенията на “Марица-изток 2”.

“Безобразията, спекулациите, кражбите и мръсните покупко-продажби, от които огромните печелят големи, свръхпечалби, а дребният бизнес умира - 3 пъти по-скъпа електрическа сила, ти си просто банкрутирал... Те (б.р. ДАНС) закъсняха. Трябва да има и арести, с цел да се изплашен тези хора”, уточни тя.

Манолова опроверга изказванията, че организира предизборна акция с работата си по казуса с повишаването на тока. “Далаверите в енергетиката са над изборите и над съответната политическа обстановка. Те стигнаха до там, че да заплашват и живота на бизнеса, и живота на елементарните български домакинства”, сподели тя.

Манолова разяснява още ситуацията на “Топлофикация София” и описа по какъв начин компания, обвързвана с Христо Ковачки, ощетила жителите на София с общо 20 милиона лв. поради контракти, подписани от “Топлофикация София”.

“Ковачки доста време беше на входа и на изхода на “Топлофикация” и беше обвързван с продажбата на ток. Това няма по какъв начин да стане без ГЕРБ и без Йорданка Фандъкова, кмет на София, принципал на “Топлофикация” и зам.-председател на Политическа партия ГЕРБ, която ръководи 12 години и страната, и енергетиката. В някакъв миг ще се носи отговорност. Наглостта на тези хора и подигравката с жителите минава всевъзможни граници”, безапелационна беше Манолова.

Тя акцентира, че следва повишаване и на цената на водата и изясни, че това основава у хората неуравновесеност, която обаче е справедлива. “Хората получават неуравновесеност сега, в който си купят общоприетите артикули в края на седмицата и се оказва, че сметката им е с 20 или 30% по-висока. Това към този момент е проблем освен за обществено уязвимите, а и за междинната класа”, сподели тя. “Това е наследството на Борисов, на неговото ръководство преди всичко на енергетиката, тъй като цените вървят нагоре поради скъпия ток”, безапелационна беше Манолова.

Тя разкритикува остро столичния кмет Йорданка Фандъкова и уточни, че се чуди за какво “кризата на доверието към нея не е стигнала размери, в които тя да бъде принудена да си подаде оставката. “Столицата е в безобразно положение - и при трафика, и при превоза, и “Топлофикация”, “Софийска вода”, чистотата. В центъра на София се строи цех за изгаряне на боклуци - на три километра от “Московска”. Общинските сдружения са във в действителност банкрут. Ако се направи една същинска проверка на това по какъв начин се ръководи Столична община, ще излязат страховити неща. В същото време наглостта от страна на управлението на Столична община е показателно”, счита Манолова.

“Реално от 1 октомври “Топлофикация” ще работи нелегално. Първо, ще работи нелегално, тъй като трови столичани с въздуха и второ, ще убива столичани и през сметките, които през есенно-зимния сезон просто ще порастват нагоре”, сподели още тя, базирайки се на информация, получена в Комисията по проверка.

Според Манолова е нужно страна да компенсира и жителите, и бизнеса, както и лечебни заведения и детски градини поради повишението на цената на тока.

“Министърът на енергетиката (б.р. Андрей Живков) няма право да си затваря очите и да продължава да толерира безобразията на фрагментите на Бойко Борисов по високите етажи на енергийните сдружения. Това са хора, на които най-малкото, което може да им се случи, е уволнение”, безапелационна беше Мая Манолова в края на диалога.

Целия диалог можете да гледате във видеото:



Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР