Три партии обявиха гласно, че не искат руския посланик Елеонора

...
Три партии обявиха гласно, че не искат руския посланик Елеонора
Коментари Харесай

Депутати и дипломация: Кой и защо не иска руския посланик в парламента

Три партии оповестиха гласно, че не желаят съветския дипломат Елеонора Митрофанова да бъде поканена за откриването на 48-ото Народно заседание. Според други депутати обаче, дипломацията не е работа на политиците. По искане на “Демократична България ” въпросът още веднъж ще бъде разискван в четвъртък, описват от Нова телевизия.

“Няма да влезем в събранието, в случай че госпожа Митрофанова пристигна! Точка! Надявам се да направи този жест - да не проваля първото съвещание на Народното събрание ”, изрично съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Посланик Митрофанова не би трябвало да бъде канена. Тя би трябвало да бъде поканена във Министерство на външните работи да изясни за какво съветските служби и агитация намесиха името на България в обстановката с Кримския мост ”, счита Андрей Гюров от Политическа партия.
А Надежда Йорданова от Демократична България съобщи, че партията е поискала да бъде извършена нова среща, на която да бъде решен проблема, тъй като “в рамките на 24 часа ГЕРБ споделят няколко разнообразни неща ”.

Според “Възраждане ” дейностите на партиите против Митрофанова целят разрушение на връзките България - Русия. А от Българска социалистическа партия резервираха баланс.

“Това е нещо което е безусловно неприемливо. Или се канят всички дипломатични представители, или не се кани никой от тях. Такъв е дипломатическия протокол ”, разясни позицията си Костадин Костадинов.

Атанас Зафиров съобщи, че от Българска социалистическа партия желаят да се съблюдава протокола. “Това е протоколен, а не политически въпрос, макар опитите да го трансфорат в политически ”, сподели Зафиров.
От пресцентъра на Народното събрание обявиха за NOVA, че по процедура, предложения към дипломатическия корпус се изпращат след обявяване Указа на президента в Държавен вестник, което се чака да стане в петък и все още няма изпратени предложения.

В изявление пред БНР Вежди Рашидов от ГЕРБ, който като доайен ще откри 48-я парламент, също направи коментар.

“Това е оповестяване на война. Кой ще носи отговорност, в случай че на следващия ден хвърлят една бомба? ”, счита Рашидов. А водачът на партията Бойко Борисов се разграничи от това мнение.

Дали дипломатите би трябвало да бъдат третирани еднообразно поради геополитическата конюнктура, очерта спор.
“В случая имаме един посланик, който неведнъж е показвал пренебрежение към България и българския народ и в това време се е опитвал да се намесва във вътрешните връзки ”, уточни Гюров.

“И ние не харесваме някои други посланици и политиката на тяхната страна, само че никога не бихме показали пренебрежение към тях ”, съобщи Костадинов.

От Движение за права и свободи не разясниха тематиката, а в позиция до NOVA от “Български напредък ” изместиха форкуса върху това, че най-важното за страната е конституира работещ парламент, в който партиите да слагат своята позиция по значимите въпроси.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР