Три отсечки от централни столични улици ще се превърнат в

...
Три отсечки от централни столични улици ще се превърнат в
Коментари Харесай

Три улици в центъра на София стават пешеходна зона за лятото

Три прави от централни столични улици ще се трансфорат в пешеходна зона от петък до неделя през това лято. Решение за това беше взето от Столичния общински съвет на 25 юни, припомня БНР.

На  улица „ Съборна “  в центъра на София през днешния ден ще бъде неразрешено придвижването на моторни транспортни средства и паркирането в сектора от площад „ Св. Неделя ” до улица „ Цар Калоян ” и от улица „ Леге ” до улица „ Княз Александър I ”. Променя се и организацията на придвижване в сектора от улица „ Цар Калоян ” до улица „ Леге ”.

Премахва се перпендикулярното паркиране до северния тротоар. Ще бъдат обособени места за паралелно паркиране около южния тротоар. Движението на коли ще бъде еднопосочно, в една лента - от улица „ Леге ” към улица „ Цар Калоян ”.

Другите краткотрайни пешеходни зони са:
улица „ Шишман “  от улица „ Граф Игнатиев “ до улица „ Юрий Венелин “.
улица „ Сан Стефано “  от бул. „ Цариградско шосе “ до бул. „ Янко Сакъзов “.
улица „ Ангел Кънчев “  от улица „ Уилям Гладстон “ до площад „ Гарибалди “.

Спирането на придвижването и паркирането на коли по тях е пилотен план на самодейността „ Зелени улици “ и е част от политиката на Столичната община за повече място за хората в града, по-чист въздух и цялостна грижа за околната среда, съобразена с новите действителности, наложени от Covid-19.

Проектът планува обособяването на пешеходни зони от петък в 19:30 часа до 18 часа в неделя за периода  от 17 юли до 22 септември.

Заварените паркирани коли ще бъдат премествани от Центъра за градска подвижност в непосредствена непосредственост. Живущите на тези улици, които имат стикер за паркиране в зоната, ще бъдат авансово известени.Улиците ще се почистват в допълнение и ще се мият всяка събота вечер. Избраните сектори от улиците имат връзка сред паркове, пешеходни зони и градски градини, наоколо са до спирки на градския превоз.

Свободна пешеходна зона от петък до неделя ще има през месец  август  по  бул. „ Цар Освободител “  в сектора от „ Раковски “ до „ Дондуков “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР