Три месеца след трагичния инцидент с МиГ-29 край Шабла, при

...
Три месеца след трагичния инцидент с МиГ-29 край Шабла, при
Коментари Харесай

Три месеца след инцидента с МиГ-29: Виновни засега няма

Три месеца след трагичния случай с МиГ-29 край Шабла, при който почина подполковник Валентин Терзиев, отговорни към този момент няма. Към този извод водят инспекциите и следствията на Военна полиция и Министерството на защитата. Основна причина за злополуката е " загуба на пространствена ориентировка " на водача, беше доказано на тричасова конференция на висшето военно роководство и дамата до подп. Терзиев - Димитрина Попова. Станаха ясни обаче още незнайни елементи към подготовката на водачите ни и нощта на съдбовния случай.

Три месеца след случая следствието на специфичното звено към Военна полиция удостовери: информацията, свалена от черната кутия на самолета в секретна лаборатория на РсК-МиГ в гр. Курск, потвържадава заключенията от междинния отчет отпреди два месеца.

А точно: подп. Валентин Терзиев е изгубил пространствена ориентировка в нощта на 9 юни. Това изрично не е пилотска неточност, обявиха специалистите. И още: ръководителите полети " Бойно ръководство " единствено са насочвали самолета към задачата, само че решението дали да стреля по нея при рисково ниска височина е било негово.

В секундите, преди самолетът да се разбие, е получил заповед да слезе на 3000 метра височина. Той слиза на 1300, за което не е докладвал.

И въпреки всичко: има съпътстващи аргументи. Неправилна оценка на риска от групата за бойно ръководство, която е траяла да насочва водача към задачата, в случай, че тя е падала по-бързо от естественото.

Жената до подп. Терзиев докара сина си в Министерството през днешния ден да чуе персонално от командирите на Военновъздушни сили за какво татко му е умрял.

Придружена от юристи и сина си Александър, дамата до подп. Валентин Терзиев - Димитрина Попова, подложи на разпит цялото военно управление на министерството, армията, Военновъздушни сили и проверяващите на авиоинцидента.

" Потвърдено е, че няма техническа нередовност на самолета, не е човешка неточност, може ли малко повече да ни обясните какво значи " загуба на пространствена ориентировка ", в което да се схваща в последна сметка, че не е неточност на водача? ", попита дамата до подп. Терзиев.

" До последната секунда преди срещата на въздухоплавателното средство с морската повърхнина водачът не е осъзнал в каква обстановка се намира и по тази причина не е подхванал дейности за излизане от нея. Затова не ви приказвам за пилотска неточност. В последната секунда той стартира общоприет отчет за изключване на основния комутатор на въоръжението. Ако той осъзнава, че се намира в спешна обстановка, в каквато е, той няма да направи тези дейности ", изясни полк. Петко Василев от " Военна полиция ".

Във съдбовната нощ подполковник Терзиев пада и под минималната безвредна височина.

" Каква е целесъобразната височина, на която да бъдат осъществени съответните стрелби, за съответното обучение става въпрос? ", попита Димитрина Попова.

" Първоначално му е разпоредено да слезе на 3000 м. и той рапортува, че е взел 3000. След което получава команда за смъкване до 2000 м. и нарастване на скоростта до 800 км./ч. Никой не му е разрешавал или заповядвал да слезе под 2000 и да усили скоростта до 950 или 980 км./ч. ", изясни командирът на Военновъздушни сили ген.-майор Димитър Петров.

Терзиев не рапортува, че е на 2000 м., а ръководителите нямало по какъв начин да открият височината му.

" Не могат ли да преценяват, който управлява полета, къде се намира водачът, с цел да отклони стрелбата? ", попита Попова.

" Тук приказваме за ръководители-полети " Бойно ръководство ". Тоест, това са хората, които наблюдават целта и споделят на водача - целта е там. А тактическият план, това е работа на водача. Той построява своя план, отива, поразява задачата. Обаче тази задача не е наложителна, тя не е непременно ", сподели командирът на 3-та авиационна база " Граф Игнатиево " бриг. ген. Николай Русев.

Процедурата за засичане на височината на Терзиев - през радар и специфичен радиовисотомер - не е задействана заради липса на отчет от негова страна.

" Ръководител полети е разчитал, че той е на по-голяма височина от 2000 м. Затова не е прекратил стрелбата, отговори ген.-майор Димитър Петров.

Два часа преди съдбовния полет различен водач със същия аероплан е извършил същата задача без проблем. Валентин Терзиев е имал най-вече летателни часове от всички водачи в Графа и е бил измежду най-подготвените.

" Ако аз бях в самолета и знам защо съм се готвил и с какви параметри на полета съм се готвил да извърша задачата, сега, в който ми кажеха да намалявам под 3000 м., аз щях да кажа: " Прекратявам задачата ", и щях да се прибера за кацане ", сподели бриг. ген. Николай Русев.

Пилотите са се готвили за това обучение от есента, само че на сухи тренировки без ракети. Военният министър призна за систематичните пропуски в армията и Военновъздушни сили, известни от години.

" Абсолютен факт е, че нальотът е непълен. Аз мисля, че това съм го казвал несъмнено 150 пъти ", сподели служебният министър на защитата Георги Панайотов.

" Не са правени доста стрелби в Българската войска в последните години ", добави адм. Емил Ефтимов.

Накрая Попова прикани командирът на авиобазата в Граф Игнатиево да отговори на сина ѝ, Александър, осъществена ли е цялостна подготовка преди полета на подп. Терзиев.

" Документите, които сме изпълнили, няма да върнат твоя татко, Сашко. На нас ни е доста тежко, само че това е нашата специалност, моето момче ", сподели бриг. ген. Николай Русев.

Двеста трийсет и двама са починалите български водачи от 1950-а година до момента, откогато България има реактивна авиация. В последните 20 години са 10.

Изводите от през днешния ден са от следствията и инспекциите на Военна полиция. Разследването на Военната прокуратура продължава. Дали в последна сметка, когато то завърши, ще откри виновност на длъжностни лица за случая - следва да разберем.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР