Три месеца след началото на украинското контранастъпление руските окупационни сили

...
Три месеца след началото на украинското контранастъпление руските окупационни сили
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Москва е готова да се окопае за дълго време, докато решимостта на западните поддръжници на Украйна намалее

Три месеца след началото на украинското контранастъпление съветските окупационни сили значително съумяват да задържат позициите си, като постоянно се учат от предишните си неточности, разяснява в разбор за войната в. " Вашингтон пост ". Вестникът отбелязва, че съветската войска е възстановила унищожените елементи, сменила ги е с нови и е мина от огромни набези към отбрана на мощно укрепени фронтови линии, като е посочила, че макар тежките загуби Москва е подготвена да се окопае за дълъг интервал от време и да изчака решимостта на западните поддръжници на Украйна да намалее.

Сравнително добре проведената съветска защита демонстрира завръщане към дългогодишната военна теория на Москва и свидетелства за смяна спрямо първите дни на войната, когато на висока цена Русия прекомерно доста напрягаше силите си, с цел да навлезе в територии, които не можеше да задържи, разяснява " Вашингтон пост ".

" Това е образец за адаптиране ", счита Ян Матвеев, съветски боен анализатор на " Фондацията за битка с корупцията ", учредена от ограничения от независимост съветски опозиционен водач Алексей Навални. " Те употребяват опита си от тази война ", с цел да се борят с украинските сили до краен лимит, твърди той.

Въпреки че украинските сили означиха лимитирани триумфи в напъните си да пресечен южната сухопътна връзка на Русия към полуостров Крим, съгласно критиците притокът на западно съоръжение и траялото месеци наред образование от страните членки на НАТО за водене на комплицирани маневри по време на контраофанзивата не са довели до значимия триумф, на който Вашингтон се надяваше, като Украйна продължава да разчита на една остаряла тактичност - обстрелване на съветските позиции с артилерия.

Подновяването на съветските набези против окупирания преди този момент от Москва и отвоюван от Украйна североизточен град Купянск сподели, че Русия към момента може да напредва. Но съгласно специалисти тези набези могат да бъдат избрани като част от отбранителната тактика - ход, който да попречи на украинските сили да се концентрират на юг, отбелязва американският вестник.

" Те го вършат, тъй като фронтовата линия в Украйна е доста дълга ", сподели в изявление за " Вашингтон пост " Андрей Беседин, началник на военната администрация на Купянск и изпълняващ длъжността кмет на града. " Те просто хвърлят бойците си в месомелачката ", добави той.

Русия се е прегрупирала

По оценки на Съединени американски щати съветската войска е претърпяла огромни загуби в изискванията на безредното нахлуване през предходната година, като някои нейни елементи са били съвсем изцяло унищожени, отбелязва " Вашингтон пост ".

Но тя съумя да се възвърне макар признаците на невисок морал и комплициране във висшите ешелони на военното управление след протеста през юни на наемниците от частната военна компания " Вагнер ", разяснява вестникът. Изтощените редици са попълнени с " частична готовност ", посредством която в армията са призовани стотици хиляди мъже, както и с набиране на бойци от пандизите - тактичност, възприета от частната компания " Вагнер ".

Британското министерство на защитата напролет пресметна, че Русия наподобява разполага с почти същия брой бойци, както при започване на нахлуването - към 200 000 души, разпределени в 70 бойни полка и бригади, проведени в пет административни " окръга ", защитаващи фронтови линии, които се простират на към 965 километра.

Според последните оценки на украинските управляващи към половината от съветските сили са съсредоточени в североизточната част на страната, надалеч от центъра на контранастъплението.

Преди войната украинската войска наброяваше към 250 000 души, като имаше проекти тя да се разшири. Както Русия, по този начин и Украйна имат обилни загуби, като по-рано тази година американски и европейски публични представители пресметнаха, че във войната са убити или ранени 120 000 украински бойци, както и към 200 000 съветски бойци - числа, които непрекъснато нарастват.

Традиционната военна доктрина допуска, че с цел да реализиран триумф, настъпващите сили се нуждаят от най-малко три пъти повече бойци, в сравнение с тези, които са в защита, показва в разбора си " Вашингтон пост ".

" Всички употребяват тези числа и всички ги ненавиждат ", сподели Марк Кансиън, офицер от запаса на морската пехота и специалист по защитата в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, мозъчен концерн във Вашингтон. " Но в обстановка като тази с готова защита ви е належащо повече от три към едно. Може да бъде шест към едно, 10 към едно ", твърди той.

Загубите на съветската войска са разпределени неравномерно. Докато Москва хвърляше войските си от някои елементи или цели военни окръзи в борба, тя задържаше други. Западният боен окръг на Русия, умислен като авангардна мощ на страната против съперниците от НАТО, пострада доста при започване на войната.

Части от този боен окръг, в това число в миналото високо ценената Първа гвардейска танкова войска и Шеста смесена войска, вземат участие в настъплението към Купянск, сподели Каролайна Хърд, анализатор за Русия в Института за проучване на войната, вашингтонски мозъчен концерн. Изглежда, че изтощените елементи са били възобновени с наборни бойци.

" Те са надали не заслон за това, което са били ", сподели Хърд, като добави, че Първа гвардейска част предходната година се е отдръпнала толкоз бързо, че се е трансформирала в " най-големия донор на танкове за украинската войска ".

Въпреки това Южният боен окръг на Русия, който пое главната отговорност за отбраната на окупираните територии в стратегически значимата Запорожка област, бе държан в запас при започване на войната и съумя да посрещне контранастъплението на Украйна със свежи, само че опитни сили.

Тези бойци прекараха месеци, като се " окопаваха и подготвяха за точния тип отбранителни интервенции ", които правят, сподели Хърд.

Южният боен окръг, отговарящ в границите на Русия за територията, граничеща с Украйна и Грузия, е " разплодник " на нововъведения и се показва по-добре от другите окръзи, сподели Чарлз Бартълс, анализатор за Русия в Службата за задгранични военни проучвания, проучвателен център във Форт Ливънуърт в щата Канзас.

Русия значително е изпратила мотострелкови бригади, които се състоят от към 8000 пехотинци, дружно с тежко въоръжение като танкове и артилерия за отбрана на фронтовите си линии в южната част на страната. Според анализатори на обществено налични източници защитата на Русия съчетава неопитни елементи, формирани от освободени пандизчии, с по-елитни елементи от съветския флот и формированията " Спецназ " или специфичните сили.

Има известия, че 64-а мотострелкова бригада, част от 35-а войска от Източния боен окръг, е на първата отбранителна линия край град Орехов. Бригадата, свързвана с очевидни военни закононарушения в киевското предградие Буча при започване на войната, бе удостоена с почетно звание от съветския президент Владимир Путин през предходната година за " всеобщ подвиг и смелост ".

Според употребяващата обществено налични източници разследваща организация " Черна птица " Русия употребява специфичните елементи, с цел да се включи като бързо подкрепление. Някои бойци от тези групи, които са подчинени на съветското военно разузнаване, са били трансферирани по въздух до фронтовата линия при започване на контраофанзивата.

Сред тях са 22-ра специфична бригада на " Спецназ ", за която се оповестява в изтеклите американски класифицирани военни документи, че е претърпяла огромни загуби, достигащи до 95 %, при започване на войната - частично заради това, че Русия е разчитала на нея за фронтови интервенции. Не е ясно по какъв начин е било допустимо тя да се върне толкоз бързо даже за частични интервенции, защото частите на " Спецназ " нормално се нуждаят от години образование.

Обратно към съветската военна теория

Още предходната година съветските сили " към момента мислеха, че могат още веднъж да преминат в нахлуване и да завземат огромна част или даже цялата територия на Украйна ", сподели Кансиън. " Сега те се пробват да задържат това, което към този момент са окупирали ", добави той.

В южната Запорожка област, която е център на контранастъплението, окупационните войски не са реализирали триумфи в продължение на цяла една година. Вместо това те прекараха месеци в построяването на многостепенни укрепления, отбелязва " Вашингтон пост ".

Този метод съставлява завръщане към обичайната режисура на съветското военно мислене - концентриране върху образованието за отбранителни интервенции заради боязън от нахлуване от Запада, разяснява вестникът.

" Подготовката на този тип отбранителни позиции е нещо, което командирите схващат и което им е набивано в главите още от времето, когато са били кадети ", уточни Дара Масикът, съветски боен анализатор в американския мозъчен концерн " Ранд корпорейшън ".

В публикация от април в списанието на съветския боен хайлайф " Военна мисъл " се появи рядко срещано обществено самопризнание, че акцентирането на Русия върху нападението ѝ е коствал скъпо. Въпреки че в публикацията не се загатва Украйна, тя обрисува една реалистична, даже песимистична тактичност за отбрана на основно значими региони против един " надминаващ " зложелател.

Александър Романчук, който е един от съавторите на публикацията, по това време е началник на военна академия в Москва. Оттогава той поема защитата против контранастъплението в Запорожка област.

Целта на многостепенните отбранителни линии на Русия е да забави и изтощи украинските сили. Дори и да пробият фронтовата линия, те би трябвало да се борят със свежи съветски сили, укрепени на втора или трета линия, показва " Вашингтон пост ".

Вестникът отбелязва, че забележителната приложимост на противопехотни мини от страна на Русия е основно значима част от нейната защита. Руските войски употребяват инженерната система за отдалечено миниране " Земледелие ", която разпръсква мини от ракети, позволявайки бързо наново миниране на разчистените региони, като основава също минирани окопи и подредени вкупом мини, с цел да заблудят настъпващите сили.

Руските артилерийски елементи, които също са основно значими за защитата, се дефинират като усъвършенствани, способни да разпознават нови цели и да подхващат набези за броени минути.

Въпреки че съветската войска може да е в положение да провежда способена защита, има признаци, че тя към момента страда от пагубни дефекти. Според Джеймс Ранд, боен анализатор в частната компания в региона на сигурността " Джейнс ", от време на време тя провежда набези на равнище взвод, включващ единствено три танка и няколко десетки бойци. Стратегията, въпреки и рационална, може да демонстрира и липса на запаси.

" Те изпитват огромен дефицит от бронирани машини разполагаем ", твърди Ранд. Използващата обществено налични източници разследваща организация " Орикс " заяви, че е удостоверила загубата на 2296 танка от страна на Русия във войната, което е повече от половината танкове, с които тя стартира.

След протеста на частната военна компания " Вагнер " структурата на съветското военно управление наподобява остава объркана. Руският военачалник Сергей Суровикин, възхваляван боен пълководец, бе изваден от строя поради хипотетичните си благосклонности към " Вагнер ", като бе отхвърлен от поста шеф на военновъздушните сили предишния месец.

Оттеглянето на " Вагнер " в профил от бойното поле до 20 000 опитни бойци. Експертите настояват, че напускането на " Вагнер " е видно от разнородната комбинация съветски бойци, които го замениха в източната част на Украйна, отбелязва по-нататък в разбора си " Вашингтон пост ".

Според вестника сегашната тактика на Русия може да се изправи пред нова вълна от провокации. Макар и елементи като 58-а войска да са били със свежи сили, когато е почнала контраофанзивата, те са атакувани от месеци, уточни Масикът. Изглежда, че Русия е подготвена да " раздроби частите до степен, в която те към този момент не са боеспособни ", разяснява анализаторката на " Ранд корпорейшън ".

Командирът на 58-а войска разгласи предишния месец, че е бил заставен да напусне поста си поради рецензии към този безчовечен метод.

Възможно е Москва да е възприела тактичност на изчакване, разчитайки да изтощи редиците на Украйна или нейните поддръжници да изгубят религия. Някои украински публични представители обаче настояват, че Русия не се е отказала да завзема земи и Купянск е единствено началото.

" Ясно разбираме, че врагът не се е отказал от мъчителните си очаквания за окупация на целия район ", сподели губернаторът на Харковска област Олег Синегубов.

Някои проруски военни фигури наподобява са съгласни с това, отбелязва " Вашингтон пост ". Вестникът обръща внимание на думите на командира на проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се Донецка национална република Александър Ходаковски, който написа в всеобщо споделян пост в " Телеграм " предишния месец: " Не можеш да спечелиш, когато си в защита ".

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР