Три месеца преди 16 август, датата, на която според Министерството

...
Три месеца преди 16 август, датата, на която според Министерството
Коментари Харесай

АПИ започва "сухи тренировки" за тол системата с неясни цени и обхват

Три месеца преди 16 август, датата, на която съгласно Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) би трябвало да бъде въведена тол системата за тежките камиони, подготовката е в цялостен безпорядък. Все още не са сложени всички контролни рамки, няма и карта с обсега на пътищата, които ще бъдат таксувани. Цената за километър също не е избрана. Има единствено един показан вид на тол такси, който съгласно министерството не е финален.

В същото време от пътната организация оповестиха, че от през днешния ден, 15 май, започват „ сухи тренировки “ за функционалността на системата и по какъв начин се работи с нея на база тестови цени и техническо покритие върху пътищата. Това, съгласно известието на организацията, бил единствено първият стадий. През идващите месеци ще се тестват още 5 базови съставния елемент на системата. " За да са ефикасни тестванията, не е належащо да има призната цена на тол таксите, нито финален обсег на покритие от пътища, за които ще се заплаща тол " се споделя още в известието.

Браншови сдружения в секторите " Транспорт " и " Спедиция " обаче настояха на специфична конференция вчера да бъде спазен наложителният 6-месечен тестови период преди въвеждането на тол системата. Това е на процедура невероятно, защото единствено преди две седмици от районното министерство признаха, че повече от половината контролни рамки към момента не са сложени.

От сектора още веднъж сигнализираха за високите тол такси, които Министерство на регионалното развитие предложи наскоро. Макар от министерството да твърдят, че цените у нас ще бъдат най-ниски в Европа, това не дава отговор на истината, заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи. По думите му у нас ще се заплаща за 65% от пътищата, до момента в който в Европа обсегът е доста по-малък (Германия - 7%, Австрия - 4%, Чехия -1%). 

Транспортният бизнес предлага да бъде взет модела на немската тол система при установяване на таксите, само че и да бъде съобразен с Брутният вътрешен продукт на България, който 5.5 пъти по-малък от този на Германия. Сред настояванията са още тол системата да обгръща единствено автомагистрали и първокласни пътища, които са част от европейските транспортни коридори, както и да бъде омекотен режимът за операторите на вътрешния пазар, уточни Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи.

От сектора са единомислещи, че при въвеждане на настоящия вид България ще стане единствената страна в Европа, където ще се заплаща повече за тол такси, в сравнение с за гориво, и дадоха образец с най-масово потребления превоз у нас - с категория Евро 3 и Евро 4. При тази еко категория таксата за километър път е 75 ст., до момента в който за гориво ще отидат 66 ст за километър. По сметките на превозвачите това ще оскъпи доста стоките за вътрешния пазар. Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, от своя страна, заяви след извършеното през вчерашния ден общо заседание на асоциацията, че има възможност още от края на август поради тол таксите цената на всеобщите горива да се усили приблизително с 3-4 стотинки на литър. 

 

ЗАКЪСНЕНИЕ

Българската тол система ще бъде основана на GPS, което я прави една от най-модерните в света, съобщи Мартин Димитров, ИТ експерт. За да действа обаче, би трябвало да бъдат изградени 420 пункта, които да наблюдават трафика на избрани места в страната. Трябва да бъдат построени 100 нови, а съществуващите 320 преброителни пункта на АПИ да бъдат преоборудвани. По думите на Димитров, в случай че не бъдат подготвени тези пунктове, страната няма по какъв начин да проследи кой минава даром и по този метод   огромна част от директния трафик няма да може да бъде следен. И във връзка с контролните рамки обстановката е сходна. В края на април районният министър Петя Аврамова означи, че конфигурираните контролни рамки са 23, други 26 са в развой на създаване, а има и такива, които още чакат позволение за градеж. До публицистичното привършване на броя в.  " Сега " не получи отговори от АПИ и Министерство на регионалното развитие какъв е напредъкът по въвеждането на системата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР