Три компании официално са заявили предварителен интерес към проекта АЕЦ

...
Три компании официално са заявили предварителен интерес към проекта АЕЦ
Коментари Харесай

Петкова: Без участието на Русия, проектът АЕЦ Белене е невъзможен

Три компании публично са декларирали прелиминарен интерес към плана АЕЦ "Белене " - Държавната китайска нуклеарна корпорация, корейската Хидроатомна корпорация и френската "Арева ". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова ден откакто НЕК разгласи началото на търга за търсене на вложители. Оферти ще се събират в период от 90 дни, а упованията на Петкова са след година да стане ясно дали втората атомна действително ще бъде издигната.

"Без присъединяване на нашите сътрудници от съветска страна – конструкторът и производител на оборудването "Росатом ", планът няма по какъв начин да бъде осъществен. Това би трябвало да е ясно и е ясно за всички. Затова едно от изискванията е конструкторът да бъде притеглен към плана ", съобщи министърът на енергетиката пред bTV.

По думите ѝ планът е нотифициран пред Европейската комисия, той е утвърден от Европейската комисия през декември 2007 година Петкова изясни, че би трябвало в допълнение да нотифицираме Европейска комисия за измененията в капиталовия план,.

Тя дефинира АЕЦ "Белене " като план, който е значим както за България, по този начин и за целия район. "Горещо се надявам процедурата да завърши с триумф ", съобщи още Петкова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР