Три доказателства, че обвинението срещу Делян Пеевски по закона Магнитски

...
Три доказателства, че обвинението срещу Делян Пеевски по закона Магнитски
Коментари Харесай

Цонев: Обвинението срещу Пеевски скалъпено в офисите на Капитал

Три доказателства, че обвиняването против Делян Пеевски по закона „ Магнитски ” е скалъпено в офисите на " Капитал ", даде заместник-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев. Той направи това в изявление за БЛИЦ TV, взето от шефа на медията Ивайло Крачунов. Разкритията на Йордан Цонев са извънредно забавни. Ето какво сподели той:

Ивайло КРАЧУНОВ

- Г-н Цонев, преди няколко часа президентът Радев насрочи парламентарните избори за 14 ноември. Какво ще се случи на новия предварителен избор?

- За първи път сме в обстановка, в която ще имаме президентски и парламентарни избори в един и същи ден.

Намерението на президента беше да размине двата вота, като той посочи разнообразни причини включително и конституционни. От началото на своя мандат президентът води политика на неглижиране на политическите партии и разтрошаване на партийното статукво. Той води такава политика и вляво, и в дясно като акцентира че за него са значими жителите.

Аз, обаче ще кажа че цялата западна и северно американска народна власт, въобще демокрацията в актуалния свят се добива на основата на партийния плурализъм и на партиите.

Сега на тези избори ще забележим кое е имало по-голямо значение - партиите или както Радев сподели тяхното неявяване.

- Защо съгласно Вас, президентът се пробва да разбие партийния модел на ръководство?

- Този въпрос евентуално би трябвало да го зададем на него, само че моето виждане е, че по този начин извежда на напред във времето властовите си упоритости като президент, които отиват отвън пълномощията на президентската институция.

- Защо България влезе в непрекъсната изборна серпантина?

- На първо място, тъй като президентът не съумя да влезе в ролята си на обединител на нацията. Това не е фигуративна роля, която да се показва в декларативни речи. Президентската институция по конституция е замислена по този начин, че президентът да е посредник сред политическите партии, обществото и институциите.

Президентската институция има основна роля и при рецесии. Не инцидентно служебното държавно управление се избира тогава, когато Народното събрание не може да излъчи постоянно.

Има и други обстановки, при които президентската институция се явява като съдия сред разнообразни институции, да вземем за пример при назначение на фигури в правосъдната система.

Ролята на президента като институция е точно тази - да бъде посредник. И по тази причина останалите президенти се опитваха да стоят еднообразно отдалечени от изпълнителната, законодателната и правосъдната власт, с цел да могат при положение на рецесия да бъдат посредници сред тях.

Ние видяхме, че след последните два избора, президентът се опита да събере на една маса  партиите, с цел да се излъчи някакъв кабинет, обаче той преди този момент ги беше разделил и по този начин беше взел страна. И по тази причина съумя да събере единствено една част от партиите.

Президентът не съумя да бъде спойващото звено, което да позволи тази рецесия. Това е повода от една страна, с цел да няма държавно управление.

Втората причина е заявеното авансово желание от самоназначилите се партии на смяната да не вършат кабинет с останалите партии, които съгласно тях са част от статуквото.

- Как си обяснявате проявата на егоцентризъм от така наречен " партии на смяната " - Има Такъв Народ, " Да, България " и " Ние идваме "?

- Това не е тъкмо егоцентризъм, а авансово заложена скица от задкулисието, евентуално и от президента. Не го настоявам сигурно, само че държанието им допуска това да се е случило.

При тази скица се вършат едни партии, които априори са годни да бъдат в ръководството. Т.е., обществото ги възприема, а други партии са негодни.

Тук може би е мястото да кажа, че корумпирани партии няма, има корумпирани персони.

Лоши партии няма, има неприятни хора.

Има партии, зад които застават стотици хиляди български жители и те няма по какъв начин да са неприятни като конструкция.

Но тази структура, заложена от задкулисието, което има големи медии и целия медиен мейнстрийм, имам поради кръга " Капитал " и Иво Прокопиев, се пробват да сглобят авансово скица, при която какъвто и да е изборният резултат, кабинетът би трябвало да бъде единствено от тези три партии. Другите, те не са пратени в Народното събрание да ръководят, тях не са ги избирали български жители, те просто са авансово неглижирани.

Да, обаче българският гласоподавател не клъвна на тази скица и на два следващи избора не им даде болшинство. И стартира цирка. Целият този панаир щеше да е доста комичен, в случай че не беше печален за България, тъй като страната остана без постоянен кабинет и тъй като към икономическата и здравната рецесия прибавихме и политическа.

Това няма по какъв начин да не се отрази на бизнеса, хората и на цялата страна!

- Г-н Цонев, от парламентарната естрада заявихте, че схемата на Прокопиев и " Капитал ", която работи от 25 години би трябвало да бъде разплетена. Има ли механизъм, по който това действително може да се случи действително?

- В България неведнъж сме правили такива опити. Отделни политици и партии, включително Движение за права и свободи, аз и най-много сътрудника Делян Пеевски, който с трите медии, които притежаваше се опита да осветли тази подмолна роля. Тя стартира още от зората на демокрацията.

Тези хора си присвоиха дясното. По-голямата част от тях са синове на комунистически величия. Те бързо прилапаха неправителствените организации от системата на Сорос в Европейски мащаб, съставляват ги и ги използват за своите цели. И посредством медийно, икономическо и гражданско въздействие вземат участие в живота на страната към този момент 25 години.

- Как може да се осветли тази скица?

- Тя към този момент е осветена, само че съгласно нас грешката, която допуснахме е, че тази система не беше осветена в чужбина.

Нашите европейски сътрудници би трябвало да знаят какво се случва с демокрацията в България. Нашите американски сътрудници също би трябвало да знаят, още повече, че тази групичка непрестанно парадира, че съставлява нашия популярен сътрудник и съдружник Америка в България.

Това нещо би трябвало да бъде ясно осветено и казано на нашите сътрудници. Те би трябвало да знаят с какво се занимават въпросните хора и по какъв начин демокрацията в България се трансформира във фасадна, тъй като ти вървиш на избори, а те ръководят.

- Вие казахте, че Движение за права и свободи остава вярна на Америка, само че ще продължи да пита обществено какви са доказателствата против господин Пеевски по случая " Магнитски ". Как си обяснявате, че позицията Ви не беше оповестена в изданията от кръга " Капитал "?

- Обяснявам си го с това, че позицията ми е неуместна за тях.

Те разгласяват единствено това, което е комфортно на аватара им Прокопиев и на групата към него.

Но това, че те не разгласяват тази позиция, няма да ни спре. Ние от 2 месеца срещаме всички европейски органи с това какво правят те и с нашата позиция. Информираме и нашите сътрудници във Вашингтон по наши канали, публични несъмнено.

Това, което се случва в България не е положително за демокрацията. А, това, че обвиняването против Пеевски е скалъпено в български офиси, в техните офиси, е видно отвред. Видно е от претекстовете! Мотивите са толкоз смешни, че просто и деца не могат да повярват в тях!

Г-н Пеевски да се е занимавал с продажба на капиталово поданство. Прощавайте, само че това не кореспондира с мащабите на обвиняванията, които този кръг " Капитал " прави против него и мащабите на дребните паспортни афери, които вървят в България.

Още повече, че аз бях ръководител на краткотрайната парламентарна комисия, която се занимаваше с разглеждане на злоупотребите с паспортите и там се видя, че главните злоупотреби са по линия на продажба на българско поданство по линия на генезис. Това се случваше главно в Македония и Косово, и ние написахме отчет от 70 страници. Този отчет е подписан от всички парламентарно показани партии и в него изводите са доста ясни. Пред комисията говореха шефът на ДАНС, основният прокурор и шефовете на всички служби.

Другото обвиняване против Пеевски е, че той си е служил с търговия с въздействие по време на  кметски и други избори. Това е все едно да кажат, че аз като член на управлението на Движение за права и свободи се занимава с политика. Право е на политическата партия да издигне кмет и претенденти за народни представители. Каква търговия с въздействие е това?

Ние имаме и косвени доказателства, че обвиняванията са писани в български офиси и ще го потвърдим.

- За първи път обявявате, че обвиняванията против господин Пеевски са фабрикувани в офиси на кръга " Капитал ". Какви доказателства имате, с изключение на косвени?

- Доказателствата са в обвиняванията, които бяха отправени към него. Те са абсолютно  несъстоятелни.

Другото доказателство е, че избрани лобисти приказваха, че са взели участие в процеса, въпреки че в целия този развой нямат място.

Третото доказателство е, че една от авторитетните фигури в този кръг - някогашният помощник на Държавна сигурност Илиян Василев ден преди да се разгласят тези наказания, безусловно заяви, че се чакат благи новини от Вашингтон. Което значи, че кръгът е знаел доста по-рано.

Тъй като знаем механизма за обявяване на такива наказания, няма по какъв начин няма по какъв начин за тях да е знаел някой отвън офисите във Вашингтон.

Има и други голям брой неща, които са припокриват.

- Бившият министър председател Борисов призна, че Прокопиев е имал министри в негови държавни управления. Сега се подозира, че министрите на стопанската система Петков и на финансите Василев също принадлежат към този кръг. Защо " Капитал " има министри във всяко държавно управление, които не са излъчени с избори?

- Заради голямото въздействие, което имат през НПО-тата, икономическата власт, която имат и най-много посредством медийната власт.

Заради това, че спекулират, че съставляват ползите на нашия максимален сътрудник и съдружник в НАТО. Заради слабостта на българските политици, които идват на власт.

Това са същинските аргументи, само че те в действителност имат министри във всеки кабинет.

Спомням си, че бях правил едно следствие за един заем, който България емитира за една дългова интервенция. Прокопиев беше ходил с Дянков дружно за показване на тази емисия. След това Дянков записа тази емисия единствено на непознати компании.

Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков са упрекнати за договорката с ЕВН.

Месеци по-късно непознатите компании продадоха на българските пенсионни фондове и на българските банки облигациите с 60-70 милиона облага, от което изгубиха българските пенсионери и българските банки.

Тогава си припомням, че осветлих тази интервенция, само че никой не се заинтересува - нито прокуратура, нито съд.

- Още с встъпването си в служба като основен прокурор Иван Гешев разгласи, че ще проверява приватизационните покупко-продажби. Не е загадка, че Прокопиев е взел участие в приватизацията, както и неговите ментори отпред с Иван Костов. Страхът от следствие на приватизационните покупко-продажби ли породи офанзивата на " Капитал " към основния прокурор Гешев?

- Това е една от основните аргументи. Дори ще отида малко по-нататък и ще ви кажа, че същият този кръг до 2010 година не намираше никакъв недостатък в българската правосъдна система, не атакуваше прокуратурата и не смяташе, че тя има несъразмерна власт и самостоятелност.

Изведнъж след избора на господин Цацаров, и още повече след избора на господин Гешев, целият този кръг стартира да употребява контактите си в чужбина и да нападна българската правосъдна система в частта прокуратура.

Това се случва в случай, че конституционното устройство на прокуратурата и на цялата правосъдна система беше същото и тогава, когато не я нападнаха.

Изведнъж провидяха, че има огромни проблеми в устройството на прокуратурата. Провидяха, тъй като пристигнаха прокурори, които се пробваха да бръкнат в това гнездо на змии и да го разтурят.

И за това към този момент десета година в България се приказва за големи проблеми с прокуратурата. Разбира се със съдът няма проблеми. Там е НПО-то, което те държат - Съюз на съдиите и всичко е наред. Повярвайте ми, че и в съда има проблеми.

Прокуратурата ще стане една доста добра власт, която да е доста самостоятелна и да има доста пълномощия, сега, в който си изберат техен основен прокурор, който да не бърка в техните далавери.

Това е задачата! Няма никакво подозрение в това.

- Ще има ли България постоянен кабинет след изборите на 14 ноември?

- Моята прогноза е, че това зависи от президентските избори. Ако бъде избран отново настоящия президент, проблемите с неустойчивостта ще продължат.

Ако бъде заменен президентът може би ще имаме този късмет!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР