Три-четири хиляди евро - толкова струва достигането на обетована Европа

...
Три-четири хиляди евро - толкова струва достигането на обетована Европа
Коментари Харесай

От Ирак през Турция и Беларус към Европа - новият път на бежанците

Три-четири хиляди евро - толкоз коства достигането на обетована Европа от Ирак. Бежанците знаят от кое място да минат: през Турция и Беларус. Но и маршрутът през България става все по-актуален.

Сабах Абдулгафар е от Северен Ирак. Стигнал е до Германия по маршрута през Беларус. Тръгнал е към Европа с цялото си семейство и сега всички са настанени във краткотрайния лагер за бежанци в град Айзенхютенщат на границата с Полша. Те са продали всичко, което имат, с цел да осъществят фантазията си да стигнат до Европейски Съюз: " Първо летяхме за Турция. В Истанбул останахме три дни, след които ни се обади човек от една туристическа организация, който ни закара до летището и ни качи на аероплан за Беларус ", споделя 49-годишният иракчанин.

За да схванат по какъв начин действа каналът, публицисти от ARD са посетили Северен Ирак, откъдето потеглят множеството мигранти, стигащи до Европейски Съюз през Беларус. В град Ербил се намира туристическата Top Travel, която за доста иракчани е началната точка по пътя им към Европа. В момента се продават най-много пътувания до Беларус, твърди служителят на организацията Акам Йозет: " Всеки ден се обаждат по двайсетина души, които желаят да пътуват до Беларус ", споделя той.

3-4 хиляди евро, с цел да достигнеш Европа

Като се има поради, че съвсем всички искащи потеглят със фамилиите си, седмично от организацията провеждат сред 500 и 700 пътувания. Директни полети до Беларус обаче към този момент няма, откакто иракските управляващи ги стопираха под натиска на Европейски Съюз. И в този момент пътят минава през Турция, споделя Йозет. " Съществува и маршрут през Иран, само че той се употребява рядко. Повечето хора минават през Турция, където си вадят визи за Беларус ", добавя той.

Докато публицистите интервюират служителя на туристическото бюро, влиза клиент, който споделя, че желае да стигне до Германия. " Чух, че пътят през Турция е добър и излиза по-евтино ", споделя той. Младият мъж би трябвало на първо време да си заплати самолетния билет до Истанбул, който коства към хиляда евро. След това са разноските за хотел, за визи и за трафикантите в Беларус. Всичко това ще излезе сред три и четири хиляди евро, допуска кандидат-мигрантът.

Бягство от мизерията, войната и насилието

За да се снабдят с тези средства, доста иракчани продават цялата си благосъстоятелност. Те знаят от обществените мрежи, че Беларус пуска хората да продължат пътя си към Европейски Съюз. И мнозина - главно млади иракчани - се възползват от този опция, споделя държавният министър Айдън Маруф Селим. Някои бягат от войната и насилието, само че главната причина е икономическото състояние, високата безработица. Затова толкоз доста млади иракчани търсят метод да избягат в чужбина, споделя Селим.

Веднъж стигнали до Истанбул, мигрантите се свързват с медиатори, които им уреждат визи за Беларус. Дипломати твърдят, че летището в Истанбул се е трансформирало във значим център по пътя на мигрантите, преминаващи през Беларус на път за Европейски Съюз. Всеки ден има по четири директни полета от Истанбул за Минск.

" Тагесшау " от своя страна написа, че от ден на ден мигранти минават по пътя си към Централна Европа през България. Те се крият в камиони, с цел да пресекат границата. През първите девет месеца на годината управляващите в България са записали към 6500 бежанци - съвсем три пъти повече, в сравнение с за същия интервал на предходната година. А съвсем 17 000 души са били върнати от началото на годината в страните, от които са пристигнали в България - най-вече Гърция и Турция.

Бежанците като средство

Маршрутът през Турция и Беларус е средство за политически напън върху Европейски Съюз, безапелационни са в немското вътрешно министерство. То е основано изкуствено от беларуския деспот Александър Лукашенко, допълват те. Но и турският президент Ердоган се възползва от обстановката. Той би могъл да вземем за пример да ограничи или да спре полетите от Турция до Беларус, твърди държавният секретар във вътрешното ведомство Щефан Майер.

Но полетите не престават - към този момент няколко хиляди мигранти напълно легално са стигнали от Истанбул до Минск. Някои от тях, които не са организирали по-нататъшното си пътешестване, спят по спирките на метрото в беларуската столица както се вижда от фотоси в обществените медии. Но всеки, който може да заплати на трафикантите, продължава към Полша и Германия.

Беларуските служители на реда оказват помощ

Иракчанинът Сабах Абдулгафар е съумял по този маршрут да стигне до Германия - в това число благодарение на беларуската полиция. " Един служител на реда даже взе на ръце дребния ми наследник и ни сподели пътя към полската граница. Посъветваха ни да вървим постепенно и да не си светим с джобни фенерчета, с цел да не ни заловен полските граничари ", споделя той.

Други мигранти обаче остават блокирани седмици наред на границата - без задоволително храна и здравна помощ, изложени на дъжд и мраз и превърнати в играчка на интернационалната политика. А управниците на страните, през които минава новият път на миграцията към Европейски Съюз, явно въобще не се интересуват от ориста на тези нещастни хора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР