Тревожна картина обрисува Агенцията за бежанците към ООН в третия

...
Тревожна картина обрисува Агенцията за бежанците към ООН в третия
Коментари Харесай

Страшни цифри. Говорят за 5 милиона бежанци

Тревожна картина обрисува Агенцията за бежанците към Организация на обединените нации в третия ден от съветската военна експанзия в Украйна. Организация на обединените нации предизвестява за дефицит на горива, пари и затруднени медицински доставки в доста региони на Украйна.

Над 100 хиляди души към този момент са напуснали Украйна. От Организация на обединените нации предизвестяват, че броят на бежанците може да надвиши 5 милиона души.

Мъжете на възраст сред 18 и 60 години, украински жители към този момент не могат да напущат страната си - до момента в който работи закона за военно състояние. За това най-вече деца, дами и възрастни хора се пробват да преминат границите на прилежащите страни.

" Трябваше да се боря, само че за мен най-важното беше да заведа децата си на безвредно място. После ще се върна, да се боря за моята страна. " - споделя украински жител, предава Българска национална телевизия.

Гарата в Медика, полското населено място на границата с Украйна, към този момент е превърната в неподготвено леговище за идващите украинци. Много са пристигнали в Полша без да има при кого да отседнат.

" Има доста хора на границата. Преминаването е съвсем невероятно, в случай че нямате късмет. Въобще не е елементарно да се стигне до тук. " - споделя украинка.

В Румъния, единствено за 24 часа са влезнали над 10 хиляди украинци. Някои минават директно, пробвайки се да стигнат до свои родственици в Западна Европа.

" Очакваме сред 1 до 3 милиона души да дойдат в Полша. И от 1 до 5 милиона в прилежащите страни. " - сподели Афшан Хан, регинолен шеф на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР