Тревога за атака с балистична ракета паникьоса жителите на Хавайските

...
Тревога за атака с балистична ракета паникьоса жителите на Хавайските
Коментари Харесай

Паника на Хаваите след фалшива тревога за ракетна атака

Тревога за офанзива с балистична ракета паникьоса жителите на Хавайските острови. Оказа се, че тя е подправена и е изпратена от чиновник на локалния клон на ръководството за изключителни обстановки, който " натиснал неверния бутон ".

Така в 8 часа сутринта локално време в събота жителите на островите получили известие на мобилните си телефони с текст " Заплаха от балистична ракета, идваща към Хавай. Потърсете неотложно леговище. Това не е обучение ". Предупреждението било излъчено и по радиото и малкия екран.

Точно 38 минути лишили на управляващите да уведомят хората, че става въпрос за подправена паника, провокирана от човешка неточност. През това време обаче жиелите на Хаваите,където живеят 1.4 млн. души, вярвали, че опасността е действителна и хукнали в суматоха да търсят убежища. Много изпаднали в нервност.

Фалшивата паника идва на фона на напрежение сред Съединени американски щати и Северна Корея, която точно на Нова година разгласи, че нуклеарната ѝ ракетната система е изцяло построена и цялата територия на Съединени американски щати попада под обсега ѝ.

Губернаторът на Хавайските острови Дейвид Айдж се извини за грешката. " Това, което се случи, е изцяло недопустимо. Голяма част от нашата общественост тук беше наранена от него. Съжалявам за болката и объркването, които всеки може да е изпитал. Много съм ядосан и отчаян поради случилото се ", разгласи той.

Айдж заяви, че неверният бутон е натиснат при предаване на промяната в локалния клон на ръководството за изключителни обстановки. Добави, че няма механизъм, по който хората да бъдат автоматизирано известени, че става въпрос за неточност, а не за действително нахлуване.

56-годишна жителка на Хонолулу споделя пред " Ройтерс ", че когато получила известието за идната офанзива, неотложно събудила 16-годишната си щерка, която изпаднала в нервност при новината.

От Хавайската организация за ръководство на изключителни обстановки дадоха обещание, че сходна обстановка повече да няма да се повтори. " Поемам отговорност за случилото се. Моят екип направи неточност. Проучваме въпроса, с цел да се погрижим това да не се случи още веднъж ", сподели Верн Мияги от Хавайската организация за ръководство на изключителни обстановки.

Той добави, че при действителна офанзива към Хавайските острови времето от предизвестието да удара ще е не повече от 12 – 13 минути. Мияги изясни, че ръководството от време на време тества системите за предизвестие и служителят, позволил грешката, вярвал, че натиска бутона за инспекция. Съобщението се изпращало през компютърна стратегия и след натискането на бутона за това деяние, трябвало да се даде наново удостоверение. Служителят в действителност не е осъзнал, че е дал удостоверение и при втората стъпка от процеса. Той схванал, че е направил неточност, когато получил известието за офанзивата на личния си телефон. Мияги не сподели какви ограничения ще бъдат подхванати във връзка с служителя паникьосал локалното население.

Президентът Доналд Тръмп е бил осведомен за ситуацията, съобщи Белият дом. Случаят ще бъде в детайли разследван.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР