Трето поколение се очаква да бъде излюпено от къдроглавите пеликани,

...
Трето поколение се очаква да бъде излюпено от къдроглавите пеликани,
Коментари Харесай

Очакват трето поколение къдроглави пеликани на Персин

Трето потомство се чака да бъде излюпено от къдроглавите пеликани , които гнездят на наколната дървена платформа в блатото Песчина в Природен парк " Персина ".
Към момента гнездящите двойки пеликани са девет , оповестиха от Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и ДПП " Персина " - гр. Белене, базирайки се на постоянно наблюдаване.

Тази колония на къдроглави пеликани е най-късно гнездящата в Европа . Новосформираната колония птици мътят. За експертите това е добър знак за триумф и през този размножителен сезон.

Вече се появиха и първите розови пеликани, които могат да създадат опит за гнездене.

През 2016 година за пръв път от 60 години бе образувана нова гнездова колония на предпазения къдроглав пеликан в България. Преди това единственото място, където птиците се разможаваха сполучливо у нас бе езерото Сребърна.

През зимния сезон, бе осъществен главен ремонт на платформите за гнездене на пеликаните на остров Персин . Построена бе и нова наколна дървена платформа, на мястото на остаряла и разрушена.

Във възстановителната работа по платформите се включиха чиновниците на Парка и доброволци от Българско дружество за защита на птиците. Поддържането на платформите за пеликани на остров Персин е част от плануваните действия на Дирекция на Природен парк " Персина ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР