Третият терминал на летище София ще бъде построен до 2030

...
Третият терминал на летище София ще бъде построен до 2030
Коментари Харесай

Какви са плановете на концесионера на летище София?

Третият терминал на летище " София " ще бъде издигнат до 2030 година и ще се намира до терминал 2. Плановете на френско-германския консорциум " Соф Кънект ", който завоюва концесията, са софийското летище да се развива като това в Мюнхен, което е единственото в Европа с 5 звезди. Това съобщи в изявление за mediapool Стефан Верман, представител на интернационалния фонд " Меридиам ", който има 99% от обединяването.

Освен фонда " Меридиам ", в консорциума " Соф Кънект " взе участие още австрийската строителна компания " Щрабаг ". Техен сътрудник е операторът на летището в Мюнхен " Флугхафен Мюнхен ". Обединението завоюва концесията с обща оценка от 86,12 точки, като на техническото предложение получената оценка беше оптималната - 100 точки. Консорциумът предложи годишно възнаграждението в размер на 24,54 милиона евро, което беше третото по величина и второто като % от бъдещите доходи на летището - 32%. Договорът за концесията е 35 години, а обещаните вложения - 608 милиона евро, което е най-малката сума от петте оферти, участващи в конкуренцията за единственото летище в столицата. Процедурата към момента е финализирана, тъй като се апелира от другите четири участници.

Според представителя на фонда " Меридиам " предлагането на групата е било добре уравновесено откъм вложения, планувани летищни такси, доходи и разноски, както и пътникопоток, което е довело до избирането ѝ.

Иначе обединяването не планува увеличение на таксите за самолетните компании, или най-малко не преди третият терминал да стане факт. След това нарастването ще бъде гладко.
Инвестицията

По думите на Верман всяка инвестиция над 600 милиона евро е забележителна, макар че предлагането на групата беше минимум и единствено с 8 милиона над минимума от 600 милиона евро. Той направи съпоставяне със сегашните вложения в летището, които за последните няколко години възлизат на към 150 милиона лв.. " Тоест имаме неколкократно увеличение на финансовите разноски. Идеята ни е да влагаме това, което е належащо в летището ", сподели той, обяснявайки, че по-големите инвестиции ще доведат до по-високи такси за разноски и по-високи такси за самолетните компании, а от там и по-скъпи билети и по-малко пасажери. А задачата на обединяването е не да губи пасажери, а да усили техния поток, гарантирайки напредък.

Планът на консорциума е пътникопотокът да се усилва с 3% годишно. Като образец представителят даде летището в Мюнхен, което е едно от най-хубавите в Европа и едно от седемте летища с 5 звезди в света. То е концесионирано през 1992 година, когато е имало 12 милиона пасажери. Днес от там минавали 48 милиона пасажери годишно.

Финансирането

По думите на представителя към една трета от цялата сума, планувана като инвестиция, ще бъде обезпечена от лични средства. Останалият капитал ще бъде притеглен от интернационалните фондове, каквато е нормалната процедура, уточни той.

Стратегията за развиване

Стратегията на консорциума е на няколко стадия, като най-важното е да се усъвършенства обслужването на пасажерите, да се привлекат нови самолетни компании и летище " София " да стане районен водач и връзка сред Европа и Азия, изяснява Верман.

Първи стадий: Първите две години следва да се направи главен ремонт на двата терминала и да се построи нов паркинг. Терминал 2 ще усили потенциала си, като ще бъдат вкарани и нови магазини и места за хранене. В този интервал ще се усъвършенства и инспекцията за сигурност и паспортния надзор за интернационалните полети. Новите филтри за сигурност нямало да доведат до по-големи опашки, а даже противоположното. До края на първите 2 години ще има и други механически вложения - във водоснабдителното оборудване, пречиствателната станция за отпадни води, и система за наблюдаване на насипи по крайбрежията на река Искър. Инвестиции ще се създадат още в летищното съоръжение и инфраструктура.

Втори стадий: До 2023 година летището би трябвало към този момент да има построен нов терминал, а първият терминал ще бъде изведен от употреба. Всичко това по никакъв метод няма да пречи на активността на аерогарата, увери Верман. Новият терминал ще се построи директно до втория - от негово ляво, минавайки около контролната кула за ръководство на полетите.

Трети стадий: След това планът планува разширение на терминалите 2 и 3, както и създаване на нов карго терминал на мястото на терминал 1.

Ще развиваме летище " София " по образеца на това в Мюнхен, което е най-голямото работно място в Бавария с над 38 000 чиновници и 520 компании, сподели Верман.

Нови работни места и съкращения

Верман увери, че концесионерите няма да редуцират служащи от летището, а ще работят с тях за подобряването на квалификацията им. " Планираме даже да изпратим част от тях на образование в Мюнхен ", сподели той и добави, че ще са нужни и още служащи за новите действия на летището.

Българи в консорциума?

В отговор на въпрос за това дали във фонда " Меридиам " има български капитали Верман отговори, че няма нито един български предприемач с присъединяване във фонда. Никой от " Меридиам " също по този начин все още не бил разговарял съв чиновници от българското държавно управление.

Участието било напълно непознато - 99% за " Меридиам " и 1% за " Щрабаг ". Австрийската компания била поканена, тъй като фондът доста добре работил с нея по общи планове, както и тъй като компанията към този момент имала опит в България, в това число за построяването на терминал 2.

За консорциума

Обединението работи по 70 плана сега по целия свят на стойност общо 55 милиарда евро. По-голямата част от плановете били в Европа, а от няколко години и в Северна Америка и Африка.

" Наши планове са разширението на терминал В на летище " Ла Гуардия " в Ню Йорк с концесия за 35 години и инвестиция от над 5 милиарда $, летището " Кралица Алия " в столицата на Йордания Аман с концесия за 25 години и две летища в Мадагаскар. Най-големият ни план е построяването на високоскоростна жп линия сред Париж и Бордо в съдействие с френските железници. Този план е за близо 8 милиарда евро, а публично-частното партньорство е за период от 50 години. Друг огромен план е построяването на автомагистралата А2 в Полша, който се осъществя дружно с " Щрабаг ". Наскоро спечелихме още един огромен план в Полша в областта на енергетиката. В Съединени американски щати участваме в тунела на пристанището на Маями (903 млн. долара), автомагистрали в щатите Тексас и Вирджиния (6.4 милиарда долара), автомагистралите А4 и А7 в Германия (750 млн. евро), пристанище Кале (862 млн. евро), трамвайната система на Флоренция (406 млн. евро) и други ", изясни Верман.

По думите на представителя на фонда практиката е да се работи с дълготраен небосвод от 25 до 50 години. Досега фондът не отказал нито един план, което го правело благонадежден сътрудник.

Структура на фонда

Акционери на фонда " Меридиам " са главно пенсионни фондове и застрахователни сдружения от Европа, Азия и Съединени американски щати. Фирмата, която управлява фонда, се ръководи от създателя на компанията Тиери Део и чиновниците ѝ. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР