Третият научно-технически форум «Дни на космоса и авиацията» бе организиран

...
Третият научно-технически форум «Дни на космоса и авиацията» бе организиран
Коментари Харесай

Научно-технически форум "Дни на космоса и авиацията" се проведе в РКИЦ в София

Третият научно-технически конгрес «Дни на космоса и авиацията» бе проведен от Авиационно-космическия конгрес, Университета за децата и представителството на Россотрудничество в Република България. В рамките на форума се състояха срещи на участниците в мероприятията с съветските космонавти Сергей Зальотин и Александър Лазуткин, както и с първия български космонавт Георги Иванов и българския авиатор Красимир Стоянов, който е бил дубльор на втория български космонавт Александър Александров. Сергей Зальотин и Александър Лазуткин посетиха мероприятието по покана на представителството само че Россотрудничество в Република България.

На срещата с съветските и български космонавти се събраха стотици гости на " Дните на космоса и авиацията ". Зрителите се интересуваха от най-различни въпроси - от това, какъв е битът на космонавтите, до научните опити, които те организират на орбита.



Първият български космонавт Георги Иванов полетя в космоса на 10 април 1979 година на кораба " Союз-33 " в екипаж с Николай Рукавишников. Героят на България и Съветския съюз в своето слово за следващ път означи, че руската стратегия «Интеркосмос» е била мощен тласък в активността на Българската академия на науките и изключително на лабораторията за галактически проучвания. Реализирани са фундаментални проучвания и планове, научна стратегия с голям брой галактически принадлежности и системи. Той също така означи, че днешното младо потомство в България демонстрира огромен интерес към инженерните специалности, роботехниката и програмирането и, може би някой от присъстващите в залата ще стане третия български космонавт.

Александър Лазуткин прави галактически полет от 10 февруари до 15 август 1997 година в качеството на борден инженер на кораба «Союз ТМ-25» и орбитален комплекс «Мир». Отговаряйки на въпросите, той описа за това, по какъв начин се е сбъднала фантазията му да полети в космоса и показа най-ярките си усещания от пребиваването на орбита.

Сергей Зальотин има щастието два пъти да бъде в космоса. През 2000 година - в качеството на пълководец на транспортен транспортен съд " Союз ТМ-30 " и орбитален комплекс " Мир ". Продължителността на полета е повече от 72 денонощия. По време на полета Зальотин прави излизане в открития космос с дълготрайност пет часа. През 2002 година Сергей Зальотин излетява в космоса в качеството на пълководец на кораба " Союз ТМА-1 " и четвъртата съветска експедиция от визитата на МКС. Той описа на участниците във Форума за бъдещето на съветската космонавтика, за своите първи усещания от пребиваването в открития космос и бита на космонавтите в орбиталния комплекс «Мир» и Международната галактическа станция.



В една от срещите на космонавтите със феновете взеха присъединяване водачът Николай Калайджиев и 16-годишната Татяна Иванова, която е минала подготовка в детския галактически център на NASA. Освен това в границите на Третия научно-технически конгрес «Дни на космоса и авиацията» бе показан българският аероплан DAR Solo, конструиран от авиомоделиста Тони Илиев. В изложбената част на форума посетителите също по този начин можаха да видят безпилотни въздушни радиоуправляеми дронове и квардрокоптери и авиомодели, да пробват силите си в пилотирането на разнообразни модели самолети на първия български авиосимулатор «Фотоника». Млади учени от «Университета за деца» организираха майсторски класове за деца на друга възраст, на които демонстрираха опити по физика, химия, биология, роботостроене и програмиране. На феновете бе показана и обширна стратегия с съветски научно-популярни филми за космоса и авиацията, а също по този начин документалния филм " Формула Тео " за живота и активността на известния български физик Теодосий Теодосиев.

Научно-техническият конгрес «Дни на космоса и авиацията», чиято цел е запознаването на подрастващото потомство с изключителните достижения на Русия в галактическата област, се организира от представителството на Россотрудничество в България на площадката на Руския културно-информационен център в София към този момент за трети път и провокира огромен интерес у българската юноша.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР