Трети пореден ден заплашителни имейли вдигнаха под тревога училища в

...
Трети пореден ден заплашителни имейли вдигнаха под тревога училища в
Коментари Харесай

Трети ден бомбени заплахи: Десетки училища в 8 области бяха затворени

Трети следващ ден заплашителни имейли подвигнаха под паника учебни заведения в 8 области у нас. Новата серия от предизвестия е отправена към образователни заведения в София, Бургас, Варна, Ямбол, Сливен, Плевен, Добрич и Стара Загора. Сигналите още веднъж са получени онлайн.

Сигнали са подадени за София и Бургас

Заплашителни имейли още веднъж бяха изпратени до образователни заведения в София – до 21 през днешния ден.

Този път обаче до някои не бяха изпратени закани за сложено взривно устройство, а друго притеснително наличие. Това е и причина някои учебни заведения да не бъдат евакуирани. Учителите се тревожеха и чакаха указания от полицията по какъв начин да реагират, децата останаха в клас. Други играеха на двора.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че се работи на територията на няколко страни, а водещата версия е хибридни офанзиви .

ГДБОП и партньорските служби са доста покрай идентифицирането на индивида

„ Говорим за хакери и за тяхната връзка вероятно с една или друга страна. Ако някой счита, че съм визирал Руската страна – не, не съм визирал Русия. Службите за сигурност наблюдават тези процеси и няма никакво съображение за терзание. Ще създадем всичко допустимо да няма учредения за терзание, без значение от постъпващите закани “, разгласи министърът.

Училищата във Варна не затвориха порти, само че полицейското наличие беше засилено. В Бургас при 17 сигнала бяха затворени 16 учебни заведения.

„ Някои го одобриха с усмивка, не се усещат застрашени, до момента в който други от по-мъничките в действителност се разстроиха и се наложи да ги успокояваме “, разяснява Камелия Цветанова, класен началник на 1. клас.

Заплахите сътвориха главоболия за родителите.

„ Не е по никакъв начин обикновено и малко извратено да се подиграват с дребни деца, под всякаква рецензия е това нещо. Дано скоро да се справяте управляващите с казуса “, сподели Петър Парушев.

Осем учебни заведения в Ямбол бяха евакуирани след заплашителните  известия по електронната поща. Притеснени родители изведоха децата си. В Добрич 15 учебни заведения получиха имейли със заплашително наличие. А в Сливен макар тревожните имейли часовете не са прекъснати.

От месеци сходен проблем имат в Северна Македония

Вътрешният министър заяви, че работна група ще изготви процедура за реагиране при опасност за бомба до 31 март. А до 31 май ще се актуализира Националният проект за противопоставяне на тероризма.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР