Трети паметник, посветен на загиналите във войните, иска да вдигне

...
Трети паметник, посветен на загиналите във войните, иска да вдигне
Коментари Харесай

Ветеран вдига паметник с оръдие за загинал в Унгария

Трети монумент, отдаден на починалите във войните, желае да вдигне в село Караджово във връзка на 9 май най-старият деец в Пловдивско - 97-годишният Никола Колев. Монументът е тъкмо копие на този за починалите български бойци в унгарския град Печ. Досега селото има монументи за починалите в Първата международна война, както и за жертвите от Втората. „ Новият е отдаден на Христос Христозов - бати Тоско, който почина трагично в Унгария и остави сирачета четири дребни дечица ”, изясни енергичният дядо Кольо.

Освен че ще е имитация на унгарския паметник, пред новия ще има и остаряло артилерийско оръдие. „ Писах до Министерството на защитата. Искам да ми дадат едно бракувано оръдие, с цел да го сложим пред плочите на героите на Караджово. В двете войни сме дали 46 жертви ”, акцентира най-старият деец. Засега отговор от министерството на Красимир Каракачанов няма.

Бай Кольо не е самичък в благородното начинание. Като във великите времена на нашето Възраждане негови помощници са двете учителки Мая Здравкова и Мария Димитрова. И двете преподават в ОУ „ Васил Левски ” в селото. Те пишат електронните писма до значимите институции, тъй като о.з. капитан Колев не е осведомен с тези връзки.

 „ Учителката по история Мая и зам.-директорката Мария приготвиха стенлист за героите ни от войните и го качиха на страницата на учебното заведение, с цел да се чете и децата и те да проклинат войните ”, споделя дядо Кольо.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР