Трети март“ тръгва с фалстарт, свързан с името на проекта.

...
Трети март“ тръгва с фалстарт, свързан с името на проекта.
Коментари Харесай

Социолог попари Радев: „Трети март“ тръгва с фалстарт! Името прилича повече на „Единна Русия“

„ Трети март “ потегля с провал, обвързван с името на плана. Трети март закупи по-голямо значение сега, в който стартира да се разисква дали да бъде народен празник. Ако един народен празник, чиято същност е да сплотява българския народ, а ти го вземаш като име на политическа мощ, значи вътрешно несъгласие.
Прилича ми като название „ Единна Русия “. С взимането на името на националния празник изразяваш месианска рекламация и заявяваш, че този план няма да е един от всичките в демократична страна, а че ще бъде нещо като мета план на останалите – да постави шапка върху всички останали обединения.
Това не се вписва в едно схващане за партия в демократичното пространство. Ако обаче се счита, че това е единствено дата, която може да се употребява за име на план, то тогава няма по какъв начин да има учредения за искания за народен празник. За мен има сериозен провал и във обстоятелството, че не могат да се обяснят основанията за потреблението на името “.
Това съобщи пред БНР социологът от „ Алфа Рисърч “ Боряна Димитрова.
„ Въпреки всички проблеми към държавното управление, на хоризонта не се задават национални избори. Един човек, който прекомерно дълго стои в общественото пространство, без да има опция да се изправи пред вота на гласоподавателите, е подложен пред заплахата да се изхаби преди да изгрее. В политиката някои неща стават на време, а други не се случват в никакъв случай.
Ако се върнем към късата история на страната ни, през 2001 година планът Национална движение „Симеон Втори" беше разгласен месец и половина или два преди изборите. Има Такъв Народ и Политическа партия се постановиха по същия метод.
Ще забележим дали „ Трети март “ ще чака идващите парламентарни избори или ще работи за предварителни. Получава се обаче комплицирана парадигма с ръководител на напред във времето и водач в сянка. Това са въпроси, които витаят към плана.
Да предположим, че „ Трети март “ завоюва 2-3 депутати на евровота. Това обаче не предпоставя нови парламентарни избори. Напротив – планът може да бъде подложен на сцената и да последва трудно насочване в политическата конюнктура.
Освен това, гласоподавателите на този вид планове не са толкоз заинтригувани от Европа, а в противен случай – те са скептични. Затова не мисля, че това придвижване ще се яви на евроизбори, а ще чака народен избор “, сподели още Димитрова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР