Трети март е свещена дата за всички нас, дата, която

...
Трети март е свещена дата за всички нас, дата, която
Коментари Харесай

Хасан Азис изпи кафето на толерантността с мюфтията Басри Еминефенди и отец Петър Гарена

„ Трети март е свещена дата за всички нас, дата, която събира в едно родолюбието и възторга от дълго жадуваната независимост, тъй като на този ден България възкръсва за нов живот. Една империя признава свободата на един дребен, само че мощен народ. “

 

Това акцентира в словото си кметът на Кърджали доктор инж. Хасан Азис.

 

Шествие на представителните блокове на образователните заведения в Кърджали беляза началото на тържествената стратегия, отдадена на националния празник на България – 3 март. Дъждовното време на попречи на жителите на града да приветстват шествието, както и да отдадат респект към героите, отдали живота си за свободата на страната ни пред паметника на Незнайния боец в Градската градина.

 

Краят на празничната стратегия по традиция бе придружена с третомартенско кафе сред кмет, преподавател, поп и мюфтия. Тази година за деветнадесети път те седнаха на една маса, с цел да дадат своя знак за приемливост и единение.

 

„ Трети март е насочна точка на нашето развиване, само че е и индикатор, че мира не е даденост и би трябвало да бъде защитаван, тъй като на следващия ден може да е друго “, сподели пред публицисти кметът. 

 

Третомартенското кафе от дълго време е знак от Кърджали, и носи обръщение за единение на обществото ни, без значение от нашите етнорелигиозни разлики. Успехът на нашата страна е правопропорционален на това доколко сме обединени като общество, показа още той.

 

„ Това кафе е обръщение и доказателство, че в Кърджали сме толерантни, единни и живеем дружно, при каквито и да е условия. Няма по-ясен знак за приемливост и комшулук “, разяснява дългогодишният преподавател Байрам Юсеин. И регистрира, че кърджалийското третомартенско кафе, като добър образец, е добило своята известност и зад граница.

 

„ Ние сме дребна страна и не можем да създадем кой знае какво, само че можем да дадем образеца. На тази празнична дата небето плаче, земята се тресе и ние, неверните, забравяме, че всичко стартира от нас “, означи на собствен ред отец Петър Гарена. 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР