Трети ден град Стрелча е без вода и в бедствено

...
Трети ден град Стрелча е без вода и в бедствено
Коментари Харесай

Трети ден Стрелча е без вода

Трети ден град Стрелча е без вода и в бедствено състояние. То бе оповестено от кмета Стойно Чачов на 10 юни , откакто придошлата от пороите река Меди дере заля единствения тръбопровод и затлачи оборудванията с тиня, кал, камъни и дървета.

Нанесените вреди след приливни талази са огромни – разрушени са подпорни стени, има оголени тръби, постановат се незабавни и огромни аварийно-възстановителни действия. От локалната власт признават, че не могат да се оправят с сериозната обстановка без помощ от страната.
 
Водоподаването от началото на юни е спирано неведнъж, а хората към този момент са изнервени. Разчитат на водоноски и доставената от общината минерална вода, която обаче не стига за всички. Край всяка от четирите публични чешми се извиват опашки.



Според кмета Стойно Чачов огромният проблем е, че единственият за града тръбопровод е остарял и амортизиран – построен е през 1947 година и от този момент нищо не е правено по него.

Чуват се обвинявания, че камионите на компания за рандеман на инертни материали наоколо до вододайната зона са разрушили пътищата за достъп и техниката на ВиК не може да стигне до мястото, а казусът съзнателно се прикрива. Чачов обаче е безапелационен, че това са спекулации. -->

Жителите на градчето упорстват в чешмите да се пусне вода най-малко за битови потребности. Шефът на локалното ВиК Филип Фингаров обаче твърди, че даже това сега е неизпълнимо – резервоарите са празни, запасите са изчерпани, а продължаващите превалявания не дават опция да се стигне с техника до вододайната зона и да се стартират поправки.

Фингаров твърди, че се прави всичко допустимо, само че до момента в който не спрат или най-малко не утихнат преваляванията, няма по какъв начин да се откри задоволително решение.

Междувременно от Комисията за енергийно и водно контролиране започнаха инспекция на ВиК в Стрелча. Регулаторът изисква в тридневен период сдружението да показа мнение за зародилите проблеми, отчет за засегнатите от тях селища и консуматори, информация за броя и резултатите от взетите проби за качество на водата, подробни данни за аргументите, довели до сериозната обстановка. Копие от писмото на институцията е изпратено и до кмета Стойно Чачов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР