Третата проява от поредицата Солистите на Държавна опера – Бургас“

...
Третата проява от поредицата Солистите на Държавна опера – Бургас“
Коментари Харесай

Нона Кръстникова и Марян Йованоски пеят на третото събитие от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“

Третата демонстрация от поредицата „ Солистите на Държавна опера – Бургас “ следва в съботната вечер на 18 ноември от 19:00 часа във фоайето на Операта. В програмата на вокалния концерт ще звучат шедьоври от оперната класика, в осъществяване на сопраното Нона Кръстникова , баритона Марян Йованоски , на рояла ще бъде Игор Кириянов , в концерта ще вземе присъединяване и Мая Желязкова – флейта . Това оповестиха от бургаската опера. 

Началото на новия концертен цикъл в репертоара на бургаския културен институт бе сложено с вокалния концерт на 7 октомври тази година със солисти: сопраното Людмила Михайлова и баритонът Йордан Христозов, на рояла бе Дария Кръстева, а водеща– Стефка Христозова, която се включи в концертната стратегия с осъществяване на флейта, в дует с Йордан Христозов – китара . Последва концерт на басите на Бургаската опера – Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков , под клавирния акомпанимент на Илиана Тодорова – на 4 ноември.

Нона Кръстникова се оправи ослепително на 25 октомври на спектакъла на операта от Джакомо Пучини „ Мадам Бътерфлай “ – и с проблема стремително нахлуване в натюрела на роля, която не е изпълнявала от дълго време, заради заболяване на певицата, планувана в състава, и като музикално, и като артистично предизвикателство, и като чисто времеви запас – с цел да си напомни нелеката партия.

По време на летния сезон на Бургаската опера сопраното дебютира сполучливо в ролята на Сафи в оперетата от Йохан Щраус-син „ Цигански барон “ , под палката на маестро Деян Павлов – по време на Бургаските музикални празници „ Емил Чакъров “ 2023, на сцената на Летния спектакъл, като за нея това бе двоен дебют – и като създаване на нов облик, и като присъединяване за първи път в оперетно заглавие. С оперетата от Щраус бе открит и Сезон 2023/ 2024 на Държавна опера – Бургас – още веднъж при цялостна зала и възхитен банкет от страна на публиката.

През летния сезон Нона Кръстникова взе участие и в поредицата концерти с музика от класическото френско кино „ Любовна история “ в разнообразни градове в България, също под диригентството на проф. Деян Павлов. Сопраното дебютира и в ролята на Ана в операта „ Набуко “ от Джузепе Верди – във втората вечер от фестивала „ Опера на светилището “ в тракийския мегалитен комплекс Бегликташ, с диригент проф. Ивайло Кринчев, взе участие и в присъщата комична роля на Берта в „ Севилският бръснар “ от Джоакино Росини – на сцената на Летния спектакъл в Бургас, под диригентството на Иван Кожухаров.

Именитият баритон Марян Йованоски – солист на Националната опера и балет на Република Северна Македония и на Държавна опера – Бургас, ще се показа на концерта в събота, дружно със сопраното Кръстникова. По време на летния сезон на Бургаската опера той взе участие в операта „ Бал с маски “ от Джузепе Верди, под палката на огромния български диригент Иван Кожухаров – както по време на Бургаските музикални празници „ Емил Чакъров “ 2023, по този начин и на спектакъла на Вердиевото заглавие, с което бе публично открит фестивалът „ Сцена на вековете “ във Велико Търново през м. юли т. год. Изтъкнатият оперен артист влезе в знаковите функции на Набуко в едноименната опера от Верди – на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ, както и на Ескамилио – в операта „ Кармен “ от Жорж Бизе.

Предстои негово вълнуващо преобразяване в облика на Тореадора и на спектакъла на 24 ноември т. год. на сцената на Бургаската опера . Марян Йованоски извърши и ролята на Граф ди Луна в „ Трубадур “ от Джузепе Верди – в последната фестивална вечер на „ Опера на светилището “ 2023.

На рояла в събота застава младият пианист от Украйна Игор Кириянов , който неотдавна е корепетитор в Бургаската опера, като първата му театрална изява бе по време на Втория народен конкурс за млади оперни артисти с интернационално присъединяване „ Стоян Попов “, който се организира от 17 до 21 октомври т. год. в залата на Операта. В концертната стратегия ще вземе присъединяване и флейтистката Мая Желязкова , която има опит в сходни камерни вокални прояви.

Ето какво разкрива предконцертно сопраното Нона Кръстникова :

„ За мен е чест да пея с Мариян Йовановски в един концерт, който показва солистите на Опера Бургас. Това е баритон, който има тембър на старите огромни майстори – мек, бездънен, доста пъстър, огромен! Програмата, която сме подбрали, минава през разнообразни стилове, езици и столетия! Щастие и горест, обич и ненавист, доста спорни страсти и пристрастености дава обещание музиката на концерта. Ще ни приглася Игор Кирянов – виртуозен пианист от Украйна, а като една елегантна и фина изненада ще поднесем на публиката две пиеси за флейта с прелестната Мая Желязкова. Каня всички с огромно предпочитание, ще е вдъхновяващо! “

В програмата на концерта в събота ще прозвучат:

Ария на Елвира из операта „ Дон Жуан “ от В. А. Моцарт – „ Ach chi mi dice mai, Ария на Фигаро из операта „ Севилският бръснар “ от Джоакино Росини, Дует на Фигаро и Розина и Ария на Розина – от същата опера; Ария из операта „ Танхойзер “ от Рихард Вагнер – „ Dich teure Halle “, Пролог на Тонио из операта „ Палячи “ от Руджеро Леонкавало, Дует на Неда и Тонио из същата опера; „ Невидима флейта “ от Камий Сен-Санс, „ Езическа вечер “ отЖорж Хю – из цикъла „ Далечни песни “; Дует на Алфио и Сантуца из операта „ Селска чест “ от Пиетро Маскани; Ария на Саломе – Масне-Il e deux il est bon из операта „ Иродиада “ от Жул Масне и Ария на Тореадора из операта „ Кармен “ от Жорж Бизе.

В съботната вечер на 18-ти ноември третото събитие от поредицата „ Солистите на Държавна опера – Бургас “ ще обагри с разнообразни нюанси на настроението присъстващите в изисканото пространство на фоайето на Операта, което към този момент се затвърди като желано място за камерни музикални прояви.

Следващият концерт от поредицата „ Солистите на Държавна опера – Бургас е на 2 декември от 19 часа във фоайето на Операта , с присъединяване на именитото мецосопрано Даниела Дякова и изтъкнатия баритон Александър Крунев . На рояла ще бъде Илиана Тодорова , която взе участие във втория концерт от поредицата – с басите Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „ Часовника “ /пред хотел „ България “, работи и в събота/, в мрежата на Grabo – https://grabo.bg/burgas/vokalen-kontzert-0zqhh74

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР