Треньорът на Левски - Станимир Стоилов, даде специално интервю за

...
Треньорът на Левски - Станимир Стоилов, даде специално интервю за
Коментари Харесай

Мъри: Сдружение на феновете е най-чистият модел за Левски, ще управлявам по левскарски

Треньорът на Левски - Станимир Стоилов, даде особено изявление за Gong.bg . Мъри приказва по доста тематики, свързани с клуба, БФС и българския футбол. Той съобщи, че Сдружение на почитателите, в което да бъдат акциите на клуба, ще е най-чистият модел за Левски. Легендарният експерт подсигурява още, че ще ръководи клуба по левскарски.

- През всичките тези 13 години по какъв начин си представяхте завръщането вкъщи си – на „ Герена “?

- Мечтите ми за завръщане на един съвременен стадион и съвременна база, без да имам фантазии и искания тъкмо какъв тим ще имаме. След като имаме съвременен стадион и база би следвало да имаме и добър тим. За страдание не можаха да се осъществят фантазиите. Върнахме се общо взето там, откъдето си тръгнахме. Казах и когато станах треньор, че да се оплакваме към този момент няма никакъв смисъл. Много добре знаех какво ще получим като футболно завещание, не знаех финансовото положение и опциите, които има клубът. Там към този момент тъкмо и ясно новият изпълнителен шеф сподели по какъв начин стоят нещата. Обединили сме сили на другари и почитатели, които са най-големия капацитет на Левски, с цел да може да оцеляваме. Имаме и нов спонсор, който се грижи за част от проблемите. Естествено, той не може да взема решение всички проблеми, които имаме. Такава е картинката. Чисто спортно-технически имах изясненост и от резултатите, които се получаваха какво е положението на Левски. Редуваха се резултатите. Радващото нещо е, че в тима няма огромен брой играчи, има много млади юноши. Младостта и школата доминира. Оттук нататък би трябвало да прибавяме качество, само че да не се лишаваме и от нашите млади играчи и юноши. Качеството съгласно финансовите благоприятни условия на клуба. При всички положения не би трябвало да се позволяват неточности и амплитуди. Не обичам да има огромни селекции като численост на играчи. При всички положения би трябвало да усилим тима за втория полусезон.

- Имате ли увещание от президента Наско Сираков и спонсорите, че ще има средства за нови футболисти?

- Не, такова увещание нямаме. Имаме диалог първо да стабилизираме приемането на заплати на хората в клуба – футболисти, треньори и служащи. Имаме диалози за регулярно заплащане на заплатите в клуба след Нова година. Това са били диалозите, които сме имали. Най-вече на всички чиновници в клуба. Засега, на този стадий, нямаме никакви гаранции, че ще можем да създадем някакви селекции или нещо огромно. В момента работим по проект селекция с минимални средства на един двама индивида.

- Колко мъчно се прави такава селекция?

- Няма нищо елементарно. Такава селекция се прави, в случай че имаш време. Например в този момент да се готвиш за лятото, за по евтина селекция. Тогава изтичат договорите на футболистите. Сега завършват доста малко шампионати и изтичат договорите на футболистите. Ще търсим и ще гледаме, само че сигурно би трябвало да е по-добро равнище от това, което имаме. За да има смисъл от цялата тази селекция.

- В началото на престоя си сравнихте обстановката в Левски с Бангладеш. Прави ли Левски към този момент стъпки към Европа?

- Според мен първите стъпки бяха още след назначението – усъвършенстване на бюджета, на функционалностите, поява на нови лица, нов изпълнителен шеф. Помалко се опитваме да излезем от тази обстановка. Бангладеш споделих, тъй като имаше големи отговорности към чиновници и хора, които са в клуба. Ние не можем да ги покриваме, а те не престават да са на работа в клуба и да имат искания да получават заплата. Това е изцяло обикновено. Затова там трябваше да почистим някои неща, а по-късно започнахме да се занимаваме и спортно-технически. Напредваме с всички минал ден.

- Постигнахте първа победа след завръщането си против Локомотив София, а преди този момент изиграхте два положителни мача, най-малко съгласно мен, против ЦСКА и Лудогорец, в които не успяхте да вземете точки. Помогнаха ли в тези мачове – с любимците за купата и с тим с по-скромни благоприятни условия, да добиете по-добра визия за тима си?

- Беше добър миг да играем с водачите, да забележим нашите благоприятни условия. А също по този начин да срещнем и тимове от приблизително равнище. Ще имаме опция да играем и с тимовете към нас в класирането и ще добием действителна визия какво ни би трябвало, къде би трябвало да работим и естествено къде да се подсилим. Изиграхме 5 мача за състезание. Ако би трябвало да съм почтен, единственият мач, в който съм удовлетворен оптимално от тима като игра и държание на терена, беше на мача с ЦСКА 1948. Това беше мач пример по какъв начин би трябвало Левски би трябвало да играе в двете етапи. Единственото минусче беше, че трябваше да вкараме най-малко едно или две положения, от тези, които имахме. Мачовете с Локо Пд, ЦСКА и Лудогорец бяха положителни, само че не мога да кажа отлични. Срещата с Локо Сф я поставям в графата „ слаби “ за Левски. Въпреки успеха. Аз съм от хората, които не се заблуждават от личния си тим. При мен резултатът не е най-съществен, с цел да дам оценка на тима си. Да, беше значимо да спечелим трите точки. Те ни трябваха. От тази позиция играчите се оправиха. Смятам, че първо би трябвало да градим жанр и метод на игра, държание на терена. Когато имаш личен жанр, резултатите ще дойдат рано или късно. Може да има лъкатушения. Може да играеш добре и резултатът да не е подобен, какъвто ти се желае, само че не може да имаш поредност от мачове, в които не можеш да спечелиш. Ако не играеш добре, няма да има поредност от мачове, които печелиш. Ние би трябвало да търсим неизменност. Това е моето най-голямо условие към футболистите. Чисто неизменност и в случай че можем по-малко да надграждаме.

- Борислав Цонев през днешния ден оттаде слабата игра против Локомотив София на голямото напрежение от наложителните три точки. Това ли е главният проблем на тези футболисти – напрежението и чисто психически ли са обременени?

- Ако желаеме да търсим извинения и оправдания, на мен, на тима. Основно постоянно треньорът е най-виновен, по-късно са футболистите. Много е елементарно да минем във вид напрежение и трите точки. А нямаше ли напрежение с ЦСКА? С Лудогорец? Имаше една огромна липса – последователите. Това е голяма липса. Винаги съм казвал, че почитателите държат тима с 30% по-добро показване. Имаше съперник, който искаше да играе, добър терен, все условия за добър футбол. По-доброто показване щеше да пристигна с наличието на почитателите. Когато те са на стадиона, тимът играе с 30% по-добре. Това също е проблем и трябваше да го решаваме. Трябва да търсим отмерено показване на всички равнища и игрища.

- Гледам съвсем всяка подготовка на Левски и виждам хъса, с който работите. Виждате ли вие този хъс и предпочитание във футболистите да се научат?

- На този стадий мога да кажа, че се стараят. Много от нещата като предпочитание се получават, доста от нещата се постанова по два-три пъти да ги повтаряме. Аз не съм от хората, които се отхвърлят от играчи, скица. Повторението е майката на знанието. Те имат предпочитание. Има и дни, в които не сме в най-хубавата си кондиция. Ангажимента е на треньора, в случай че има играчи, които в една подготовка не упражняват както би трябвало, само че във втора това няма да го допуснем. Специално аз виждам всичко, което става. Две слаби тренировки няма да се получат. В подготвителния развой всички би трябвало да сме на 100%. Имаме една подготовка в границите на 40 минути, която е по-натоварваща. Със загрявката имаш дневно към 1 час, в който би трябвало да си оптимално в кондиция. Ако това не умееш, значи не би трябвало да си в тази специалност.

- Вашите футболисти от Синята приказка – Даниел Боримиров и Димитър Телкийски, се завърнаха под една или друга форма в Левски. Имате ли проекти да опитате да върнете и други такива?

- Търсим решение на всички типове проблеми. Ако не можем с фрагментите тук да ги решим, да се обърнем към някогашни футболисти, треньори и шефове под всевъзможни типове форми. Не и непременно. Може такива хора да са в клуба и те да решат проблемите. Почти няма и няма да има назначения на нови хора. Всеки, който може да помогне на Левски и ние имаме парите, ще бъде поканен. Негово ще е решението дали да одобри. Не можем и да сме най-хубавите домакини. Не можем да предложим на масата хубава храна и качествени питиета, само че можем да предложим избавление и работа. Надявам се в близкото бъдеще да можем да предлагаме изобили от всевъзможни типове екстри.

- Дадохте началото на акцията за възобновяване на членските карти. Феновете обаче се раздвоиха при поддръжката на Левски към Борислав Михайлов. В същото време Наско Сираков разгласи, че не е удовлетворен от избора на Изпълком. Вие споделяте ли това негово мнение?

- Левски е малко по-различен клуб. Всеки може да си каже мнението. Решенията се взимат от хората, които могат да гласоподават – в тази ситуация Сираков. Аз също изказах моята поддръжка. Има почитатели, които не харесват това, което се случва в българския футбол. Няма по какъв начин при съществуването на Борислав Михайлов – легенда на Левски, и ние да имаме друга позиция. Няма проблем Левски или почитателите да имат друга позиция. Когато става дума за Левски аз най-лесно повеждам разногласия. И се карам даже. С левскари нямам проблеми. Мога да се карам, само че знам, че в края ще излезем с решение в интерес на Левски. Левски постоянно е бил обединен в любовта си. Това че имаме разнообразни позиции по доста тематики не е проблем. Когато става дум за Левски обаче всички левскари са обединени.

Футболният съюз има проблеми, които би трябвало да се вземат решение. Големите проблеми ги сътворяваме ние клубовете. Футболният съюз би трябвало да бъде по-активен с страната, да потърси помощ за нас клубовете, да е по-активен в образованието и по-строг в налагането на правила. Ще дам един образец. Мачовете са превърнати в пазари. Всякакви хора дават ум на съдии, футболисти и треньори. И то от щабовете. Това няма по какъв начин да се реши, в случай че не се разказва в протоколите. Там процесът е съвместен. Има доста потребност и от помощ в развиване на ДЮШ. Там футболния съюз може да помогне и да убеди страната, че би трябвало да отпусне по-сериозни средства. В Изпълкома като персони има огромно съмнение към тях, тъй като са от доста години. Някои от тях може и нищо да не са свършили. Те би трябвало да взимат решения, които да са в полза на българския футбол. Виждам прекомерно доста компромисни решения. Ще дам един образец. В Кипър преди над 10 години, когато бях треньор. Тогава президентът ми сподели, че всевъзможен коментар на тематика „ съдийство “ ми коства 10 хиляди евро. Клубът не я заплаща тази санкция, а треньорът си я заплаща. Ако желае да разяснява съдийството. При нас всеки разяснява с причина и без причина съдийството. Защо футболният съюз да не наложи такива наказания? Футболният съюз би трябвало да е по-строг и придирчив към съдиите. В България виждам мачове, които приключват с по едно до половин голово състояние. А след мача на всички са им отговорни съдиите. Все едно аз след мача с Локомотив София да кажа, че съм супер удовлетворен от тима си, че играхме ужасно и трите точки са най-важни. Те са значими, но са за през днешния ден. За на следващия ден няма нищо футболно и няма никакво надграждане. БФС може да вкара строги ограничения и също по този начин интензивно да оказва помощ на клубовете под всякаква форма. Футболният съюз би трябвало да стане по-безкомпромисен към всички нас, които нарушаваме футболните правила. Затова има проблеми Михайлов и целият Изпълком. Там има низ от взаимни отстъпки и се опитваме да угодим на някого, а не да решим даден проблем. Има неща, които да бъдат доста по-добри. Може да създадем продуктът футбол доста по-добър. Дори да натискаме страната за вложения. Без тях няма по какъв начин да го подобрим. Михайлов несъмнено е видял тези проблеми и би трябвало да ги реши, в случай че не го направи, си е за сметка на това управление на БФС. Следващият път може да има и други претенденти, може да и различен печеливш. Борислав Михайлов има голям картбланш, признат е от УЕФА и ФИФА. Това би трябвало да го употребява.

- На първата си прескоференция новият изпълнителен шеф Иво Ивков сподели нещо, което персонално на мен ми направи усещане. Левски има най-малко милион почитатели в България, които заплащат налози. И точно заради тази причина би се обърнал към страната за помощ в инфраструктурата на „ Герена “, защото знаем, че се отпуснаха средства за стадионите на пловдивските клубове, на Лудогорец. Вие споделяте ли сходно мнение и ще държите ли Левски да е по-активен в тази посока?

Аз приказвам от години насам, че адмирирам помощта към другите клубове. Така би трябвало да бъде. Личното ми мнение, че Левски като клуб, а и ЦСКА – двата най-популярни клуба у нас, би трябвало да бъдат подкрепени. Веднага би трябвало минимум да им бъдат издигнати игрища, които вероятно по-късно да се изплащат. Да се откри някакво решение. Уморихме се да вършим избори, похарчихме не знам какъв брой милиона за избори за най-малко два стадиона. След тези избори да отидем и да беседваме с хората, които взимат решения – дали министър председател или министър. Не да се дават пари наляво и надясно, а най-интересният и обичан спорт да е на улицата от страната. Под никаква форма не получаваме никакви средства. Ние ще стачкуваме, че нямаме положителни игрища в България. Самият факт, че няма един стадион приказва задоволително, с изключението на Лудогорец, който е подготвен на 80-90%. Той си е издигнат с дребна помощ от страната, само че да я има за всеки. Хората, които ще ръководят страната да не излизат всеки ден по студия и да приказват небивалици, а да се замислят съществено върху развиването на футбола. Това е най-големият спорт. Развиват бизнеса. Когато страната направи игрища, ние клубовете ще сме виновни да създадем футболен бизнес, а освен да си приказваме празни приказки и да харчим едни пари, а отсреща да нямаме нищо. След 4-5 години да има един баланс, в който клубовете да сме на плюс, да си вадим сами пари.

- Левски се пробва да се измъкне от модела „ бащица “. На Общото заседание беше дадена концепция да се направи Сдружение на почитателите на Левски, в което да са акциите на клуба. Доколкото знам по тази концепция се работи доста старателно. Това ли е методът Левски да бъде избавен?

- Преди не виждах нищо неприятно и в модела „ бащица “, до момента в който „ бащицата “ не желае да се качи на влака. В същото време и парите на „ бащицата “ бяха ръководени неприятно. Ако бяха харчени вярно, моделът щеше и в този момент да работи в Левски. Казах, че адмирирам и това ми е фантазия ние, левскарите, да създадем съдружие, с което хем да оказваме помощ на клуба финансово, хем да имаме право на избори да кажем какъв да е нашият президент. В момента, в който се изчистят всички елементи сред клуба и това нещо, ще се разгласи и ще забележим до каква степен можем да стигнем. Същевременно ще забележим в действителност ли сме толкоз доста левскари и да почнем да се броим. Като създадем сдружението ще имаме опция да се преброим. Ако се съберем 100 000 левскари и даже по 10 лв. даваме – това са 10 млн. на година. На Левски тогава не му би трябвало модел бащица. Това ще е най-чистият модел. На Левски му трябват положителни управници, с цел да влагат тези пари, да го развият и ръководят вярно. Това е съвършено, аз съм „ за “. Трябва да се изчистят всички елементи. Надявам се колкото се може по-бързо да стане, с цел да може Левски да стартира да генерира отнякъде доходи.

- Във ваше лице почитателите виждат единствения късмет за избавление на Левски. Вие подготвен ли сте да застанете отпред на този план, тъй като през последните години последователите бяха лъгани непрекъснато и се отдръпнаха по един или различен метод от клуба, а на вас несъмнено могат да имат вяра?

- Моето наличие тук е поради хората, които бяха изгубили огромна част от вярата си. Беше останал дребен % от хора, които имаха вяра в Левски. Основният ми претекст да се завърна беше да запазя още малко вярата на хората. Нещото, което сега мога да им обещая е работа и почтеност. И да споделяме истината. Така бавно да връщаме Левски на равнището, на което би трябвало да бъде. Ако има такова Сдружение и такава финансова опция, тогава към този момент можем обещаем на хората и по-добри спортно-технически резултати. В момента единственото е да съхраним някаква вяра на хората, да сме единни и да работим. Да обясняваме почтено и честно какви са проблемите и потребностите ни. Един от огромните проблеми на Левски е, че през последните години прекомерно доста се прикриваше всичко, което се случи. Постоянно имаше този за какво подлага на критика, оня за какво споделя. В последните години, когато и да критикуваш, в никакъв случай не е било неприятен миг. Ние не би трябвало да бягаме от нашите рецензии. Ние би трябвало да вървим по пътя на Левски. Ще ръководя спортно-техническата част по левскарски. Така, както би трябвало да бъде. Затова и не съм удовлетворен от победи, които не ми доставят наслада. Друг можеше да каже, че щом сме победили всичко е наред. Аз на момчетата споделям в съблекалнята, само че и на хората, когато не съм удовлетворен. Не желая аз или някой да се заблуждава. Не желая да наподобява, че всичко към този момент е наред.

- Има ли нещо, което може да ви накара да си тръгнете от Левски в близко бъдеще?

- Като поема ангажимент мъчно се отхвърлям. В предния интервал, когато клубът не вървеше като резултати, когато загубихме купата. Тогава ме питаха за оставката. Казах, че не се тормозя за моята специалност, а се тормозя за Левски. Тогава имах поддръжка и от ръководителите. Аз нямам желание да се отхвърлям, в случай че не видя, че нищо не се случва в обезпечаването на финансовата част или спортно-технически. Тогава няма смисъл от стоенето тук. Ще бъдем като всички, които си чакат някакви заплати с времето. Никой не желае да каже, че е дотук. Не желая да взимам заплата. И всеки си чака заплатата, само че не идва на работа. И незабавно запитвам - за какво взимате на 100% заплата? Вземете я на 30%. Всички приказки, че доста обичам Левски са в тази тенденция.

- Мачът с Пирин ще бъде без почитатели поради отнемане от домакинство, което от БФС се замества като мач пред празни трибуни. За Левски не е ли по-добре да семейства на различен стадион, вместо пред празен „ Георги Аспарухов “? Реално Левски е хазаин на всеки стадион у нас.

- Абсолютно съм склонен с това. За Левски мач отвън стадион „ Георги Аспарухов “ е съвършено, тъй като нашите почитатели ще дойдат. Левски не го бърка къде ще може да играе – дали във Варна, Бургас или Велико Търново.Левски щеше да има своите последователи. Аз адмирирам сходно наказване. Но в същото време, щом може да се размени отнемане от домакинство с мач без аудитория, за какво да не се размени с финансова глоба. Не одобрявам мач без аудитория под каквато и да е форма. Съвсем умерено можеше да се каже, че Левски е осъден с отнемане от домакинство или да заплати санкция, да вземем за пример 20 000 лв.. Тогава Левски имаше опция да генерира доходи и да си заплати санкцията, в случай че няма опция да заплати санкцията – играе да речем в Перник. Вече не одобрявам затварянето на стадионите под никаква форма. Държавата обезпечи задоволително ваксини, а и на „ Герена “ отворихме център. Който желае се имунизира, който не – носи си следствията. Вече има година и половина обстановка с ковид в България. Китайците за един месец построиха лечебни заведения. Ние трябваше да построим най-малко 3-4 лечебни заведения. А не да даваме пари за някакви смешни избори през три месеца, въпреки че политиката не ме интересува под никаква форма.

- Къде желаете да видите Левски в края на сезона?

- Ако можем да стигнем до Европа, за мен това е все едно, че сме станали първенци. До Европа под всякаква форма – дали през състезание, плейоф или Купата. Това ще е неповторимо достижение на фона на обстановката, в която се намираме – игрова и спортно-техническа, както и финансова. Ние по този начин и по този начин сме станали първенци по помощ от последователи, по обединеност на левскарството, в този момент ще ни би трябвало и спортно-технически резултат.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР