Треньорът на Англия Сарина Вигман гледа към приказния край на Световното първенство

...
След като изведе Англия до финала на Световното първенство за
Коментари Харесай

След като изведе Англия до финала на Световното първенство за жени в сряда, малко повече от година след като спечелиха Европейското първенство на родна земя, треньорът Сарина Вигман изглеждаше изумен.

„Никога не приемам нищо за даденост, но сякаш съм по средата на приказка или нещо подобно?“ каза тя.

Безмилостните Лъвици на Вигман победиха домакина Австралия с 3-1 на полуфиналите пред голяма и донякъде враждебна публика и ще се изправят срещу Испания на финала в неделя, наддавайки се за първата си титла от Световната купа за жени.

Сблъсъкът в Сидни ще бъде четвъртият голям финал в кариерата на Вигман, който е един от най-знаменитите и успешни при жените.

През 2017 г. Вигман изведе родната си Холандия до славата на Еврото за жени, преди да ги изведе до финала на Световната купа през 2019 г., където загубиха от Съединените щати.

Насочвайки се към тазгодишното Световно първенство, Вигман беше сред само 12 жени мениджъри от 32 треньори, но докато турнирът стигна до четвъртфиналите, тя беше единствената жена мениджър, която все още участваше в състезанието.

Ако Вигман продължи да води Англия към слава, тя ще стане първият мениджър на Англия – мъже или жени – който печели няколко големи трофея.

Управлението на Вигман като селекционер на Англия вече предизвика глави в страната, където феновете са уверени, че „се завръща у дома“ – 57 години след като Алф Рамзи ги изведе до славата на Световното първенство за мъже на „Уембли“.

Откакто пое ролята в края на 2021 г., Вигман превърна Англия в конкурентен и издръжлив отбор, който загуби само веднъж – от Австралия в приятелски мач преди Световното първенство – в 38 мача.

„Нейният рекорд за Англия не беше нищо друго освен изключителен“, каза Ема Смит от BBC Sport пред Al Jazeera. „Тя взе страна, която беше показала голям потенциал през 2019 г. [където завършиха четвърти] и извлече пълния й потенциал.

„Това, което беше най-забележителната част от нейния мандат, беше способността както да впрегне, така и да използва инерцията, натрупана зад отбора на Англия, и също така да преодолее значителни предизвикателства като наранявания, проблеми със заплащането и бонусите и опасения относно селекциите на състава, до степен, че те са избледнели на заден план в сравнение с чистата тежест на инерцията, която има Англия.”

Според журналиста на свободна практика Филип О’Конър основната причина за успеха на Вигман с Англия е, че тя има доверието на своите играчи.

„Нейният мениджърски опит беше изключителен. Не мога да се сетя за по-добър треньор в играта в момента“, каза О’Конър, чийто подкаст Global Gael описа подробно пътуването на Ирландия до Световната купа. „Нейното планиране на играта е несравнимо и тя е отлична в коригирането на тактиката си в движение.“

О’Конър добави, че Уигман, в рязък контраст с нейния предшественик Фил Невил, има рекорд и репутация в женската игра, които говорят сами за себе си.

„Докато други треньори са имали склонност да се опитват да поставят квадратни колчета в кръгли дупки, тя е преминала тънката граница между извеждането на най-добрите си играчи на терена и извличането на максимума от тях по брилянтен начин“, обясни той.

„Тя прави нещата по свой начин“

Въпреки че Англия влезе на Световното първенство като един от фаворитите за титлата, те също трябваше да се справят със своя дял от проблеми преди или по време на турнира.

Голмайсторът на всички времена Елън Уайт обяви, че се оттегля преди турнира, докато капитанът Лиа Уилямсън и голмайсторът на Евро Бет Мийд бяха отстранени от Световното първенство поради контузии в ACL.

По време на турнира пробивната звезда Лорън Джеймс беше отстранена за два мача заради червен картон, а ключовият полузащитник Киера Уолш пропусна мач поради контузия.

Отборът също имаше проблеми извън игрището, като спорове с управляващата Футболна асоциация относно бонуси, свързани с представянето, преди да решат да спрат тези дискусии до след Световното първенство.

Тези проблеми представляваха предизвикателство за Англия, но благодарение на впечатляващата адаптивност на Вигман и вярата на екипа, те винаги намираха начин да стигнат до следващата стъпка.

Яснотата и последователността на холандката изиграха ключова роля, което доведе до това Англия да бъде най-ефективният отбор на Световното първенство.

„При Вигман нещата се правеха по нейния начин и по никакъв друг начин“, добави Смит. „Това може да се види в нейното настояване да играе голмайсторката на Женската Суперлига Рейчъл Дейли като ляв бек, въпреки външните критики, с положителни резултати.

„Тя има своя система и гарантира, че играчите следват нейното ръководство – но не се страхува да промени нещата, ако обстоятелствата го налагат.“

Женският спортен журналист на свободна практика Нанси Гилън каза, че комбинацията от тактическо съвършенство и превъзходно управление на отбора е направила Wiegman толкова успешен.

„Тактическият ум на Вигман е ясен, когато гледаме Лъвиците. Тя знае как да извлече най-доброто от всеки играч на всяка позиция, но също така може да покаже необходимата гъвкавост, за да промени нещата, когато те не работят,” каза Гилън.

За фена на лъвиците Дейвид Уилън Уигман е майсторът на адаптивността.

„Адаптивността често се използва като неясен, положителен термин за описване на мениджърите, докато ние също така [възхваляваме] догматици като Пеп Гуардиола и Юрген Клоп за тяхната твърда вяра в техния път“, каза Уелън, писател и сътрудник на Евън Франкел в Университет на Денвър.

„Но мисля, че това прекалено опростява това, което най-добрите мениджъри наистина правят; футболната тактика клони към по-сложни уравнения с променливи функции и единственото нещо, което искате да дойде след знака за равенство, е една буква „W“. Вигман е майстор на това.“


Въпреки че нейният състезателен стремеж и тактическа осведоменост я правят перфектния лидер, Вигман също е симпатична фигура в съблекалнята, като английският нападател Алесия Русо определя 53-годишния играч като модел за подражание на отбора.

Скромността на спокойния и тих треньор я отличава от останалите.

„Независимо дали е видимо публично или не, твърде много треньори имат комплекс на Месия, където вярват преди всичко в собствените си идеи, системи и мнения, докато Вигман е достатъчно скромен, за да види всеки мач и всеки противник като проблем за да бъде решен с помощта на ресурсите, с които разполага“, каза О'Конър.

„Да погледнете какво прави тя тактически или по отношение на подбора на екип означава да пропуснете същината – нейното лидерство и това как е тя като човек са крайъгълният камък на нейния успех, а такива неща рядко се научават на треньорски курсове.“

Вигман също призова повече жени треньори да бъдат подпомогнати в играта.

Проучване на FIFA от 2019 г. установи, че само 7 процента от футболните треньори по света са жени, въпреки че жените са били много успешни на международната сцена: Всички с изключение на един от големите турнири по футбол за жени – Световната купа, Евро и Олимпийските игри – бяха спечелени от отбори, водени от жени.

Една от най-големите пречки за жените треньори е процесът на сертифициране на коучинг, който изисква значителни разходи и е трудоемък. Междувременно бързият растеж на женската игра вероятно ще привлече повече мъже – въпреки че може също така да означава, че повече пенсионирани играчки започват да тренират.

„Разбира се, това, което се надяваме, е да получим повече жени футболни треньори на най-високо ниво и балансът да стане по-добър, отколкото е в момента“, Вигман преди мача на Англия срещу Нигерия.

„Разбира се, мъжете също са добре дошли. Има много мъже, които са свършили много добра работа в женската игра, но ако балансът е по-добър, това ще вдъхнови и други жени да започнат да тренират.”

Междувременно, след месец на справяне с препятствията долу, Англия и Вигман се подготвят за последното препятствие срещу Испания и стремежа си към постигане на спортно безсмъртие.

Всички погледи отново ще бъдат насочени към серийния победител Wiegman, който ще се стреми да напише перфектния край на своята приказка.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР