Трайко Младенов е кмет на община Костинброд от 2015 година.

...
Трайко Младенов е кмет на община Костинброд от 2015 година.
Коментари Харесай

Кметът на Костинброд: Отличници сме по печелене на проекти

Трайко Младенов е кмет на община Костинброд от 2015 година. Той е приключил висше обучение в УНСС, компетентност „ Право “. Бил е заместник-кмет на общината с сектор „ Устройство на територията, общинска благосъстоятелност и екология.
го потърси за диалог по отношение на бюджета, плановете, културните прояви и метода, по който счита, че ще позволи дългогодишният проблем с компанията „ Протико ил “.
Искът на компанията против община Костинброд е за към 4,3 млн. лева за дължими неустойки по контракт отпреди 10 година за планиране на водопроводи в селата Голяновци, Драговищица и Опицвет. Договорът е за капиталово консултиране, планиране и основаване на подготвеност на община Костинброд да кандидатства по Програмата за развиване на селските региони.     
Г-н Младенов, по какъв начин стои въпросът с тазгодишния бюджет на общината?
Минаха комисиите на Общински съвет, а през днешния ден е съвещанието, на което той ще се разисква. Няма да има обилни промени. Капиталовата ни стратегия е извънредно сериозна и това е с помощта на плановете с европейско финансиране и постановленията на Министерски съвет, с които ни бяха отделени средства за създаване на три инфраструктурни обекта.
В какъв размер е финансовата ви стратегия?
29 милиона лв. с всички източници на финансиране, в това число и личните ни средства.
За какви инфраструктурни обекти са предопределени те?
Имаме инфраструктурни обекти, извоювани в предходния мандат, които в този момент занапред ще се осъществят. Много е прелестно, когато си спечелил огромни планове, за които си се борил цялостен мандат, да можеш да си ги реализираш през идващия. Предстои ни създаване на тръбопровод за едно от най-големите ни обитаеми места - Петърч, където е съвсем 6 млн. лева, за създаване на пътища в общината - съвсем 6 млн. лв., за построяването на компостираща и сепарираща апаратура за шест общини. Там са общо 17 млн.лева, само че към 10 милиона са за община Костинброд. За създаване на улици в Костинброд имаме 1,1 млн. лв.. От Министерски съвет ни отпуснаха средства за доизграждане на централната черква - 350 000 лева Министерство на регионалното развитие ни оказа помощ с отпущането на два транша в размер 900 000 лева за тръбопровод на едно от селата. В края на годината ни бяха отпуснати 700 000 лв. от Министерски съвет за създаване на пътя до Центъра за деца с онкохематологични болести, за мултифункционален стадион в едно от разрастващите ни се села. Смятам, че сме отличници в спечелването на планове с голямата поддръжка от страна на страната.
А за какво не работи уеб сайтът ви?
В момента тъкмо имаме проблем. ИТ-специалистът ми писа, че имаме проблем, само че не знам от какво естество е.
Но и други дни е било по този начин?
Нашата община е една от доста забавните за хакерски офанзиви. В същото време желая да се похваля, че сме една от първите общини в България, чиито касови апарати са свързани сполучливо с Национална агенция за приходите. Една щекотлива тематика за касовите апарати. Ние осъществяваме пилотен план по тази процедура. Обсъждаме и бъдещите ни планове, с които аплайваме на стойност към 5 милиона лв. и чакаме утвърждение.
Докъде стигнахте в договарянията с " Протико ил " по отношение на тяхното взимане?
Делото мина към този момент първата си инстанция. Неслучайно с ръководителя и двамата ми заместник- кметове и двама шефове на дирекции сега обсъждаме тъкмо бъдещите ни стъпки в това отношение. Докладвал съм на Общински съвет за разновидността да завършваме нещата най-добре за двете страни.
Имате ли съглашение към този момент?
Работим в тази тенденция в дух на благосклонност, с взаимни отстъпки от двете страни, с цел да приключим. Лаконичен съм, тъй като чакам предлагането ми да мине през Общинския съвет, да се одобри бюджетът на общината, да влезе в действие решението на първа инстанция, което, дай Боже, да остане и последно. След към седмица мога да кажа по какъв начин се развива този полемичен спор, за който аз доста благодаря на Actualno.com, че го отразихте правилно - с изявления от двете страни. Освен да кажа, че сега се стремим да " заровим томахавката ". Считам, че с отстъпките, които могат да се създадат от страна на компанията, с дребен компромис от наша страна, може да стигнем до един добър вид, в който да споделям единствено положителни думи за компанията. Между другото, когато показах предлагането на съветниците в съответните комисии, те, без значение от тяхната колоритност, изрично го утвърдиха.
И какво е предлагането?
Нека завършваме нещата с преференциални параметри и за двете страни!
Колко преференциални, нали това е ваше мнение, не на отсрещната страна?
Не мога да съм по-конкретен, тъй като правосъдното решение не е влезнало в действие, тъй като съглашението не е добило финален вид, тъй като на следващия ден Общинският съвет ще каже тежката си дума. От другата страна и те към този момент са съгласни по параметрите на съглашението и да се разплатим, за което ще ви уведомя в допълнение. Това е епопея, с която е осведомена страната като цяло и вие, и още доста електронни и печатни издания.
С решение на Министерски съвет от края на предходната година на общината е трансферирано ръководството на резиденция " Стретиска ". Какво съставлява този обект?
Дава ни се право да стопанисваме и управляваме за период от 10 години един извънредно скъп обект от национално културно значение. През предишния мандат успяхме да получим заповед от министъра на културата за значимостта му. Това е лятната резиденция на император Константин Велики, която е единствена по рода си, тъй като се намира близо до Сердика, където въпреки всичко знаем паметната фраза " Сердика е моят Рим ". Изключително характерна е, с невероятни мозайки, с невероятна архитектура, която е под земя и ще се постараем да открием.
На каква повърхност е?
Над 20 декара е пространството. Надяваме се благодарение на страната да създадем един извънредно забавен архитектурен обект.
Какво се вижда над земята?
Над земята няма нищо за момента и по-добре, тъй като по този начин не може да се унищожи, няма иманярство или вандализъм. Хубавото е, че се намира в охранителен обект към Министерство на земеделието и храните. Това ще бъде главната ни тематика през сегашния ни мандат. Инфраструктурата се развива и ние работим в тази тенденция. Информацията, която получих от " ВиК ", е, че загубата на вода е под 20% в града, което е извънредно скъпо. Знаете, че има градове с над 70% загуби. Около 40% ни е загубата на вода в селата, което отново не е огромен %. В същото време главен акцент в финансовата ни стратегия е към правене на водопроводи в огромните села и по едно и също време с разрастващата ни се инфраструктура общината ни става все по-атрактивна за непрекъснато живеене и вложители. " Скретиска " ще даде различен образ на общината ни, обвързван с посока, която не сме разработвали. Костинброд е индустриална община, обвързвана с това, че хората могат да дойдат и да живеят изцяло умерено и да не са покрай шума на столицата. А по този начин ще развием един архитектурен обект, който ще се посещава както от български, по този начин и от непознати туристи. Ние от предходната година дружно със столицата сме дружно в УС на туристически район " София " - един от шестте туристически района.
Сигурно към този момент готвите към този момент планове за финансирането му?
Да, почнали сме да работим в тази тенденция. Изискал съм финансово-икономически разбор за развиването на дадения обект, тъй че той да е печеливш и атрактивен - това е главно условие при кандидатстването. Обмисляме разновидности и за публично-частно партньорство. Все отново още през предишния мандат развиваме концепцията за Костинброд като „ Пътят на Константин “. Посоката ни е туризъм, по-зелен град и зелена община. С промишлеността и с извънредно положителните условия за непрекъснато живеене, като стартираме от спокойствието, ниската престъпност, добра логистика, газифициране на целия град и по-големите обитаеми места, хората могат да живеят в Костинброд непрекъснато, а могат да работят в София.
Имате много културни прояви в близко бъдеще, кои от тях се радват на максимален интерес? 
Онова, което сме възнамерявали в бюджета за просвета и спорт, е толкоз, що се касае за инфраструктура. Ако 250 000 лв. сме отделили от личния си бюджет за инфраструктура, 160 000 лв. сме планували за спорт и 130 000 лв. за просвета. Културните ни прояви са извънредно атрактивни към този момент. На максимален интерес се радва фолклорният фестивал " Шопски гердан ", който е интернационално приет. Имаме забележителен интерес и към фестивала на бойните изкуства - единствен в България по своя жанр. Пет следващи години сме домакини и при нас приключва Ретро Рали - България. Парадът ни на детската занимателна ария стана един от най-силните като цяло за София област и София град, с доста авторитетно жури. Ние наложихме 4-5 културни събития, които нямат пример в страната. Тази година имаме над 250 културни прояви. Горди сме, че Костинброд е една от дребното общини в област София с толкоз висок детски приръст и от тази година започваме да се борим за нова детска градина. За предходната година имаме връх за новородени деца - 147 дечица имаме родени предходната година. Все повече млади фамилии идват в общината и от ден на ден от тях се записват тук, тъй като при нас няма върнато от детска градина дете. В същото време сме на 20 км от центъра на София.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР