Травматизмът по белите писти по време на празниците расте. От

...
Травматизмът по белите писти по време на празниците расте. От
Коментари Харесай

Инциденти по белите писти: От началото на сезона планинските спасители са викани 280 пъти

Травматизмът по белите писти по време на празниците пораства. От началото на зимния сезон спасителите от Планинската работа в Пампорово са се отзовали на 280 сигнала за помощ, като не повече от пет са отвън пистите.

Най-много произшествия по пистите са станали по Коледа и Нова година. Покрай националния празник – 3 март, спасителите са се отзовали на осем сигнала за два дни.

„ Както е възприятието за безотговорност по пътищата, безусловно същото е и тук. Аз имам толкоз години опит, стоях от дясната страна и един човек се вряза без никакъв спирачен път в гърба ми ”, изяснява Тодор Кълниев, ски преподавател от 15 години.



„ Затова не идваме, когато има ваканции, тъй като е страшна тълпа и стават ужасно доста произшествия. Аз разтегнах връзки, мъжът ми счупи ключица за два сезона ”, споделя и Анастасия. 

 

Най-натоварената писта е „ Снежанка 6 ” – на нея карат най-вече начинаещи скиори, там са и 80% от случаите. Най-често скиорите не преценят качествата си.

„ Когато се съберат прекомерно доста хора, има сектори, където пистата става тясна и се основават предпоставки за контузии. Общо взето не се съблюдава скиорският кодекс, който споделя ясно, че задният би трябвало да пази скиора пред него ”, разяснява Димитър Масурски, шеф на Планинската избавителна работа в Пампорово. 

В Пампорово обаче настояват, че случаите са доста по-малко спрямо другите огромни курорти. Една от аргументите са мобилните ски патрули. Те могат да блокират въжен превоз картата и да изведат от ски зоната недисциплинираните туристи. / Бтв
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР