Тръмп повишава митата за 200 млрд. китайски стоки, след рязка

...
Тръмп повишава митата за 200 млрд. китайски стоки, след рязка
Коментари Харесай

Тръмп увеличава митата до 25%, Китай с дълбоко съжаление ще отвърне на удара

Тръмп покачва митата за 200 милиарда китайски артикули, след внезапна ескалация на комерсиалната война , нарастването е до 25% от 10% , а Пекин даде обещание да отвърне на удара , оповестява БиБиСи.

Китай " надълбоко съжалява " за този ход, само че ще би трябвало да предприеме " нужните ограничения за противопоставяне ". Ситуацията ескалира в миг когато високопоставени чиновници от двете страни се пробват да спасят комерсиална договорка във Вашингтон.

Съединени американски щати и Китай изглеждаха покрай решение на напрежението в търговията, само че китайското министерство на търговията удостовери най-новото нарастване на цените на Съединени американски щати на своя уеб страница.

Китайският вицепремиер Лиу Хе , комерсиалният представител на Съединени американски щати Робърт Лайтизер и американският министър на финансите Стивън Мнучин организираха 90-минутен диалог през вчерашния ден и се очакваше да възобновят договарянията през днешния ден . Длъжностни лица не разговаряха с кореспонденти, до момента в който напускаха договарянията.

" Телефонна връзка " сред Тръмп и Си

Лидерите на Съединени американски щати и Китай разискват комерсиалната война

" Надяваме се, че Съединени американски щати и китайската страна ще работят дружно ... за разрешаване на съществуващите проблеми посредством съдействие и съвещания ", се споделя в изказване на китайското министерство.

Митата са налози, плащани от вносителите на задгранични артикули, тъй че нарастването от 25% ще се заплаща от американски компании, които внасят китайски артикули в страната. Миналата година Съединени американски щати постановиха 10% мита за китайските артикули на стойност 200 милиарда $ - в това число риба, чанти, облекла и обувки.

Митата трябваше да се покачат при започване на годината, само че нарастването бе забавено, когато договарянията напреднаха. Търговската война сред Съединени американски щати и Китай през последната година тежи върху международната стопанска система и основава неустановеност за бизнеса и потребителите .

Въпреки че Тръмп омаловажава въздействието на митата върху стопанската система на Съединени американски щати , това покачване евентуално ще засегне някои американски компании и консуматори, настояват анализатори.
 Тръмп упрекна Китай, че е
Тръмп упрекна Китай, че е " нарушил договорката " в комерсиалните договаряния

" Те нарушиха договорката... Те не могат да го вършат. Така че ще заплащат "

Дебора Елмс, изпълнителен шеф на Азиатския търговски център, разяснява, че " това ще бъде огромен потрес за стопанската система . Това са всички американски компании, които внезапно са изправени пред 25% нарастване на цената и в допълнение би трябвало да си спомните, че китайците ще отвърнат на удара . "

В изказване Американската комерсиална камара в Китай съобщи, че е поела ангажимент да помогне на двете страни да намерят " стабилно " решение .

" Въпреки че сме разочаровани, че залозите са вдигнати , ние въпреки всичко поддържаме продължаващите старания на двете страни да реализират съглашение за мощна, изпълнима договорка, която взема решение фундаменталните, структурни въпроси, с които нашите членове от дълго време се сблъскват в Китай ", добавя камарата.

Няма пробив и няма договорка - просто повече мита , с този ход американският президент Доналд Тръмп нанесе ефикасен удар освен на китайската стопанска система, както се предполагаше, само че и на Съединени американски щати .
 Съединени американски щати и Китай изпращат спорни сигнали за търговията
Съединени американски щати и Китай изпращат спорни сигнали за търговията

Китай предизвести, че държавното управление ще " би трябвало да одобри нужните контрамерки "

Предходните мита от 10% за 200 милиарда $ китайски артикули ненапълно са поети от американските вносители , само че икономистите настояват, че 25% мита ще бъдат доста по-трудни за тях . Почти несъмнено ще би трябвало да трансферират тези разноски на американските консуматори - а това значи по-високи цени .

Това е сериозна ескалация и комерсиалната война сред двете най-големи стопански системи в света се завръща . Това значи, че останалите би трябвало да бъдат готови за повече проблеми отсега нататък.

Въпреки ескалацията на напрежението от тази седмица, след вчерашните диалози във Вашингтон, представител на Белия дом съобщи, че американските управляващи са се съгласили с вицепремиера на Китай да възобновят договарянията в петък сутринта.

Въпреки че напоследък се наблюдаваше по-голям оптимизъм във връзка с напредъка в комерсиалните договаряния, към момента имаше проблеми . Те включват въпроси, свързани с отбраната на интелектуалната благосъстоятелност , какъв брой бързо може да се анулират митата и по какъв начин да се реализира съглашение.

Анализаторите настояват, че китайците към момента са склонни да договарят , за да запазят моралната си позиция и тъй като схващат значимостта от разрешаването на комерсиалната война .
 Тръмп: Китай желае договаряния за комерсиално съглашение със „ слабите” демократи
Тръмп: Китай желае договаряния за комерсиално съглашение със „ слабите ” демократи

Китайците евентуално имат вяра, че могат да договорят по-добра договорка на договаряния със " слабите " демократи

" Търговската война ще бъде неприятна за Китай, както за действителната стопанска система, по този начин и за финансовите пазари . По-добре за Китай да играе ролята на спокоен общественик, в сравнение с ядосан отмъстител ", изясняват анализатори.

Китай е честа цел за гнева на Тръмп , като президентът на Съединени американски щати, той подлага на критика комерсиалните несъответствия сред двете страни и китайските правила за интелектуална благосъстоятелност, които съгласно него задържат американските компании.

Някои в Китай преглеждат комерсиалната война като част от опита на Съединени американски щати да лимитират китайското развиване , като западните държавни управления все по-нервно се тормозят от възходящото въздействие по Китай в света.

Двете страни към този момент са наложили мита на артикули за милиарди долари . Ситуацията би могла да се утежни още повече. Не е ясно какво тъкмо провокира последните дейности на американския президент , което явно е изненадало Китай .

Преди разискванията, Тръмп упрекна Китай, че е " нарушил договорката " в комерсиалните договаряния и ще си заплати , разяснява БиБиСи.
 Тръмп за Китай:
Тръмп за Китай: " Ще спечелим по този начин или другояче "

Ние или печелим като сключваме договорка, или печелим, като не реализираме сделка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР